Teraz jest piątek, 19 września 2025, 19:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bajkonur
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 07:53 
nowicjusz
nowicjusz

Wracając do tematu głównego, może ktoś ma na zbyciu sadzonkę bądź sztobry tytułowej odmiany :D ?

PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2019, 11:33 
mistrz
mistrz

Winorośl to bardzo wydajna roślina. Kilkanaście kilogramów dorodnych gron z krzewu to standard, nie wyzwanie. Nawet kilkadziesiąt przy rozstawie co dwa metry lub wyższym prowadzeniu. Moje winorośle, którym poświęcam czas kilka razy w roku, uprawiane na glinie, zacząłem zasilać dopiero po 7 latach uprawy na stanowisku, a pomimo tego taka Kesza-1 co roku ma kilkanaście gron, gdzie średnia masa wynosi około 1,5 kg. Jedyny problem, jaki napotkałem w uprawie deserówek to Arkadia, która rzeczywiście, w młodym wieku, niechętnie poddaje się dużemu obciążeniu owocowaniem. Nigdy nie stosowałem żadnych "dopalaczy", a grona Arocznego dobiły w tym roku do 900 gramm, Agata dońskiego 1,3 do 1,4 kg i gron tych było kilkanaście. Podobnie Alden, V68021, gdzie grona dobijają do kg lub przekraczają tą masę. Wostorg Idealny dochodzi do 2 kg, a gron na krzewach nie liczyłem, dokładnie tak jak na Podarku Zaporoża. Tego Bajkonura muszę zdobyć, bo brakuje mi ciemnych, atrakcyjnych smakowo odmian. Na jesieni przeryłem ziemie ze słomą i obornikiem, pierwszy raz od 7 lat. Nie potrafię sobie wyobrazić uprawy deserówek, które rodzą 6 kg owoców w sezonie. Zdecydowałbym się na taką odmianę, gdyby przewracała smakiem. Taki wyjątek zrobiłem dla odmiany Katta kurgan ※ Perletta 15/42.

PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2019, 12:42 
mistrz
mistrz

Niestety, mój Bajkonur dopiero posadzony w tym roku więc o jego ewentualnym owocowaniu będę mógł coś napisać za jakiś czas. Pozwolę sobie jednak "zabrać głos" w toczonej tutaj dyskusji m.in. o cenach sadzonek czy sztobrów. Z tego co mi wiadomo to w tym zakresie mamy wolny rynek, w związku z tym jeśli ktoś wycenia swój towar na kilkadziesiąt złotych to nikt mnie nie zmusi do kupienia tego towaru jeśli nie jestem przekonany o zasadności zakupu. Dlatego jeśli mi nie odpowiada cena produktu (sadzonki, sztobra) to szukam gdzie indziej. W google'u można wszystko znaleźć i na pewno ceny też są w nim konkurencyjne w stosunku do oferowanej przez producenta sadzonki czy sztobra. Dlatego zaskoczony jestem reakcją niektórych koleżanek i kolegów,że jakaś sadzonka lub sztobry są za drogie. Mnie również zdarza się kupić sadzonki za 70 czy 80 zł, chociaż wolałbym za 10 lub 15 zł i nie mam pretensji do sprzedającego za cenę bo to był mój wybór. Pretensje można mieć do sprzedającego o jakość towaru, ale (tak jak pisałem wcześniej) najlepiej pojechać i zobaczyć co się kupuje. Jeśli nie można podjechać to wtedy w razie niezadowolenia z otrzymanego produktu powinno się go reklamować. Życzę wszystkim posiadaczom Bajkonura powodzenia w uprawie. :)

PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2019, 20:40 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
wolq napisał(a):
Jak się prześledzi to forum trochę wstecz to ewidentnie widać, że to m.in. przez Twoją osobę sporo osób "odpuściło" sobie to forum...
.

Jak pojawiłem się na forum, to ZbyszekB stanął w mojej obronie, bo jakiś koleś chciał mnie zjeść. Teraz już tego kolesia nie ma. Nie narzekam
Czasem Zbyszek pogoni jakiegoś handlarza, może czasem kogoś niesłusznie ale nie wiemy jaki kształt by miało to forum gdyby nie taka prewencja.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2019, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Zamykam czasowo temat.
Jak ktoś coś będzie miał do dodania nt. Bajkonura to proszę o info na PW - odblokuję wątek.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1