garbom napisał(a):
Miałem napisać: no comment,ale po raz ostatni odpowiem ciekawskiemu koledze: skoro masz lokalizację w okolicach Płocka to możesz podjechać do kolegi jackblack (okolice Rawy Mazowieckiej) i samemu zobaczyć efekty jego pracy. Ja byłem tam dwukrotnie (180 km w jedną stronę) i wiem co widziałem, mimo,że mam dalej niż spod Płocka. Sprowadzaniem nowych roślin zajmuję się od 1991 roku - drzewka owocowe i od 2014 roku -winorośle. Zawsze staram się osobiście zajrzeć do producenta roślin by mieć pogląd na temat oferowanych roślin. Dlatego też byłem u kolegi w jego szkółce przy zakupie kolejnych odmian i jego rośliny robią wrażenie. Jeśli ktoś nie widział to sugeruję by sam sobie zobaczył te rośliny w realu.
Chciałbym ponownie przypomnieć,że to jest watek o Bajkonurze, a nie forum złośliwości i dlatego proponuję przedstawiać opinie na temat tej odmiany jeśli ją masz (bo akurat ja ją mam), a jeśli nie to wyluzuj "chłopie" bo sam sobie wystawiasz określoną opinię . Życzę wszystkim powodzenia w uprawie , zwłaszcza Bajkonura.

Złośliwości jak to określiłeś nie dotyczyły samej odmiany ale jedynie 70 gron na 2 krzewach 3 latkach
Jak ktoś już obliczył to wypada ponad 20kg/krzew.
Literatura głosi,że 3 letnie krzewy można obciążyć ok.1,5kg/krzew, a przy silnym wzroście nieco więcej !
Ale nieco więcej to nie znaczy ponad 20kg
Jak napisałeś wcześniej masz krzewy posadzone w tym roku.
A już się nimy zachwycasz bo porosły ponad 2m odpowiednio nawożone (florovitem bodajże o ile mnie pamięć nie myli ?)
Ale takimi przyrostami chwalili się też inni użytkownicy tego forum

(i bez florovitu?)
Więc to nie jest jakiś ewenement
Na podstawie wzrostu jedno roczniaków trudno określić ich plonowanie za 2 lata
Nastawiasz się więc też na ponad 20kg/krzew
Wizyta w szkółce nabycia sadzonek też nie gwarantuje takiego plonowania
Więc nie wypominaj tu jakiejś złośliwości, bo to jedynie duże zdziwienie.
Jeżeli wiesz jak osiągnąć taki plon i niekoniecznie tylko na Bajkonurze , to napisz...