Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 08:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bajkonur
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2019, 18:01 
mistrz
mistrz

..... mam wszelakie odmiany nie tylko Bajkonura całą paletę najnowszych odmian począwszy od Alwiki , Rembo , Kasanowy , Krasawy , Krasnej Puli , Cziornej Wdowy , Kisz. Brawisimo ,Krasnego Brilanta ,Dżakondę , Elbrusa , i około setki innych najnowszych typu Tornado, Melodia , Wasylisa , Dnieprowska Krasawica , Cziernaja Pula , Otello , Flagman , ALFA , Olimp, Matador , Weliur, Kuraż (Gusiewa) , Emir, Nachodka kaługina, Imperatricę , Dnieprowskiego Suwenira i wiele innych nie mówiąc o takich jak Bananas, czy Dubowski Rozowyj ,dla niedowiarków piszę,iż mam te odmiany w uprawie a nie na papierze ,więc Proszę mi nie zarzucać po wrzuceniu Owocowania Bajkonura jakiejś formy reklamy. Wielu uprawia już tą odmianę i wielu posiada też sadzonki , więc wybór zakupu sadzonek pozostaje w gestii potencjalnego klienta.Polska to wolny kraj -lecz co do niektórych chyba to jeszcze nie dotarło . Odnośnie co do złośliwych zaczepek : mam notoryczny brak czasu na propagowanie głupoty . Merytoryczne zapytania mile widziane .
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2019, 19:01 
Ekspert
Ekspert

garbom napisał(a):
Miałem napisać: no comment,ale po raz ostatni odpowiem ciekawskiemu koledze: skoro masz lokalizację w okolicach Płocka to możesz podjechać do kolegi jackblack (okolice Rawy Mazowieckiej) i samemu zobaczyć efekty jego pracy. Ja byłem tam dwukrotnie (180 km w jedną stronę) i wiem co widziałem, mimo,że mam dalej niż spod Płocka. Sprowadzaniem nowych roślin zajmuję się od 1991 roku - drzewka owocowe i od 2014 roku -winorośle. Zawsze staram się osobiście zajrzeć do producenta roślin by mieć pogląd na temat oferowanych roślin. Dlatego też byłem u kolegi w jego szkółce przy zakupie kolejnych odmian i jego rośliny robią wrażenie. Jeśli ktoś nie widział to sugeruję by sam sobie zobaczył te rośliny w realu. Chciałbym ponownie przypomnieć,że to jest watek o Bajkonurze, a nie forum złośliwości i dlatego proponuję przedstawiać opinie na temat tej odmiany jeśli ją masz (bo akurat ja ją mam), a jeśli nie to wyluzuj "chłopie" bo sam sobie wystawiasz określoną opinię . Życzę wszystkim powodzenia w uprawie , zwłaszcza Bajkonura. :)

Złośliwości jak to określiłeś nie dotyczyły samej odmiany ale jedynie 70 gron na 2 krzewach 3 latkach :!: :shock:
Jak ktoś już obliczył to wypada ponad 20kg/krzew.
Literatura głosi,że 3 letnie krzewy można obciążyć ok.1,5kg/krzew, a przy silnym wzroście nieco więcej !
Ale nieco więcej to nie znaczy ponad 20kg :shock:
Jak napisałeś wcześniej masz krzewy posadzone w tym roku.
A już się nimy zachwycasz bo porosły ponad 2m odpowiednio nawożone (florovitem bodajże o ile mnie pamięć nie myli ?)
Ale takimi przyrostami chwalili się też inni użytkownicy tego forum :!: (i bez florovitu?)
Więc to nie jest jakiś ewenement :?:
Na podstawie wzrostu jedno roczniaków trudno określić ich plonowanie za 2 lata :!: :!:
Nastawiasz się więc też na ponad 20kg/krzew :?:
Wizyta w szkółce nabycia sadzonek też nie gwarantuje takiego plonowania :?: :!:
Więc nie wypominaj tu jakiejś złośliwości, bo to jedynie duże zdziwienie.
Jeżeli wiesz jak osiągnąć taki plon i niekoniecznie tylko na Bajkonurze , to napisz...

PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2019, 22:11 
mistrz
mistrz

Pozwolę sobie wyjaśnić parę kwestii.

ZbyszekB napisał:
Cytuj:
Złośliwości jak to określiłeś nie dotyczyły samej odmiany ale jedynie 70 gron na 2 krzewach 3 latkach

Zbyszku, ja nie wypowiadałem się co do owocowania, (bo u mnie Bajkonur jeszcze jest na to za młody), tylko co do jego nawożenia tuż po posadzeniu. Nie uzurpuję sobie prawa do super osiągnięć w uprawie nowych sadzonek (wielu forumowiczów pisało o znacznie większych przyrostach u swoich roślin). Pisałem jedynie , że wcześniej młode sadzonki rosły mi po 20-30 cm, a w tym roku ponad 2 metry. Efekt ten uzyskałem dzięki podpowiedzi Jacka co do sposobu ich pielęgnacji.

Pisząc o złośliwościach miałem na myśli tę kwestię:

Cytuj:
czy Pan reklamownik jest

Napisałem w poście powyżej jaką stosuję od kilkudziesięciu lat metodę nabywania roślin (poprzez osobistą wizytę w szkółce), by naocznie przekonać się o jakości sprzedawanych sadzonek. Sadzonki i zawiązane owoce u Jacka widziałem (nie ważyłem ani nie liczyłem gron) , ale to zdjęcie Bajkonura, które przedstawił nie jest wyjątkiem, bo inne (ale nie wszystkie) odmiany też miał podobne. Dlatego jeśli ktoś byłby w pobliżu jego szkółki to może sam zajrzeć i przekonać się co do jakości danej odmiany. Osób oferujących Bajkonura jest u nas więcej, wystarczy trochę poszukać na naszym forum by potem cieszyć się z owocowania tej odmiany.
I to by było na tyle z mojej strony w tej kwestii. Życzę wszystkim posiadaczom Bajkonura zadowolenia z jego uprawy. :)

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2019, 07:55 
mistrz
mistrz

....Panie Piotrze nie zasmiecajmy wątku o Bajkonurze odmianami beznasiennymi (bo i tak zrobili z tego wątku wielki śmietnik ) . Proszę o przekierowanie Pańskiego zapytania na priv - tam odpowiem .
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2019, 16:52 
mistrz
mistrz

Romku wiem ,że dla trzy latków takie obciążenie to nie lada wyzwanie i może to w przyszłości ( lecz nie musi ) wpłynąć negatywnie na rozwój i plonowanie w następnych latach lecz dla mnie to nie pierwszyzna takie eksperymenty i jestem dobrej myśli na przyszłość . Krzewy były potężnie wyrośnięte więc dlaczego miałem sobie odmówić takiego eksperymenty . Obydwa krzewy szczepione lecz na różnych podkładkach (już nie pamiętam jakich) Jeden z krzewów dojrzał około tygodnia wcześniej mimo pozostawienia podobnej ilości gron bez jakichkolwiek konsekwencji ( dobre drewnienie i odpowiednie parametry łozy ) ,Drugi krzew opóźnił swoje dojrzewanie i dojrzał około 25/27 września w mojej lokalizacji z drewnieniem na poziomie( 3+) Krzewy były prowadzone po 4 rękawy każdy ,rękawy długości od 1,5 do 1,7 m , krzewy w rozstawie 135cm krzew od krzewu , 175 rozstaw rzędów . Gdybym miał więcej przestrzeni dla tej odmiany i krzewy byłyby powiedzmy 8 letnie pokusiłbym się o te sugerowane 100 kg . Na dzień obecny krzewy zostały zasilone na zimę w różne składniki by mogły zregenerować siły na przyszły sezon. Najważniejszą sprawą w takich eksperymentach jest odpowiednio rozrośnięty krzew z dużą ilością starego drewna i odpowiednio zasilany,bo z taką ilością owocu w innym razie zostawiony sam sobie nie pociągnie takiego obciążenia.Co mogę jeszcze dopisać o tej odmianie : swobodnie pociągnie obciążenie po jednym gronie na łozę bez żadnych ubocznych konsekwencji oczywiście jeżeli będzie cokolwiek wspomagana , bo jeżeli ktoś ma się z nią widzieć 2 razy w roku od ,,wielkiego dzwonu"" to niech da sobie spokój z uprawą jakichkolwiek roślin .
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2019, 22:40 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
....."Cianuł dzied riepku, Wyrasła riepka bolszaja, priebolszaja..."

Ja bym postawił na fosfonian potasu, np. taki Maxi Fos. Prysnąłem Maxi fosem w tym roku słabowitego kasztana jadalnego. Zaczął tak zap...., że mu się porobiły centymetrowe rozstępy kory, aż łyko było widać. W ciągu kilku miesięcy z małego drzewka zrobilo się duże drzewo :shock:, jak ta magiczna fasola do nieba. Prysnąłem bo podejrzewałem fytoftorozę (częsta przypadłość kasztana jadalnego) a ten fosfonian ją zwalcza wg. najnowszych badań. Efeku w postaci 3-krotnego zwiększenia obwodu pnia jednak się nie spodziewałem.

PS. I nie próbujcie tego w domu bo ponoć strasznie kumuluje się w owocach.

PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2019, 23:21 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
......

Ja bym postawił na fosfonian potasu, np. taki Maxi Fos. Prysnąłem Maxi fosem w tym roku słabowitego kasztana jadalnego. Zaczął tak zap...., że mu się porobiły centymetrowe rozstępy kory, aż łyko było widać. W ciągu kilku miesięcy z małego drzewka zrobilo się duże drzewo :shock:, jak ta magiczna fasola do nieba. Prysnąłem bo podejrzewałem fytoftorozę (częsta przypadłość kasztana jadalnego) a ten fosfonian ją zwalcza wg. najnowszych badań. Efeku w postaci 3-krotnego zwiększenia obwodu pnia jednak się nie spodziewałem.
........

A ja stawiam dukaty przeciw orzechom, że to giberelina wspomagana azotem :wink: :!:
Na ukraińskich forach dość często o tym.
Dziury wokół korzeni krzewów w które leje się nawozy rozpuszczalne w wodzie.
Liście i zielone jagody zasila się też nawozami.
Dodatkowo spryskiwane to gibereliną.
Do tego potrzeba dużej ilości wody.
Giberelinę trzeba umieć stosować z umiarem.
W przeciwnym razie może być efekt plonowania co drugi rok.
Tak ma wiele odmian jabłoni (obciążonych nadmiernie owocowaniem)

Tak jak napisał wcześniej @garbom, u "Czarnego Jacka " oprócz Bajkonura , jeszcze kilka innych odmian ma tendencje do przerostów ponad normę ....
PS
Kapusta potraktowana giberiliną osiąga ok. metra wysokości.
O giberilinie jest wątek na tym forum z przed kilku lat ... :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2019, 12:06 
mistrz
mistrz

...... dorosłe chłopy a takie brednie .......
Nigdy nie stosowałem na krzewach winorośli gibereliny w żadnej postaci , to co osiągnąłem w uprawie winorośli to wyłącznie moja wiedza , mój trud ,dbałość o rośliny ( dla mnie winorośl to coś więcej niż krzew) Trzeba kochać to co się robi , wtedy będą wyniki ( o ile matka natura nie pokrzyżuje planów -wiosenne przymrozki mogą zniweczyć cały trud i żadna wiedza i podlewanie nie pomogą ). Jak będziesz robił coś na odpierdziel to nie spodziewaj się cudów , cuda się zdarzają ale bardzo rzadko to tak jak wygrać w LOTTO (dotyczy to uprawy wszelkich roślin). Dwa słowa odnośnie zastosowania gibereliny w sadownictwie : giberelinę stosujemy jako środek regenerujący komórki zalążków owocowych po przymrozkach wiosennych ( zimni ogrodnicy i zośka) i na przerzedzenie zalążków owocowych ,gdy jest zbyt obfite zawiązanie zalążków a jeżeli stosują ją do innych celów to ich problem .
Pozdrawiam Jacek .

PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2019, 17:33 
Ekspert
Ekspert

O Bajkonurze można też dyskutować spokojnie i rzeczowo,
np odmiany/topic10267.html

PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2019, 20:34 
Ekspert
Ekspert

Jacku, napisz - proszę - czym i jak często zasilasz (nawozisz) Bajkonura, że tak obficie owocuje i znosi tak duże obciążenia?

PostNapisane: środa, 20 listopada 2019, 20:32 
Ekspert
Ekspert

grzesio764 napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
kaŻdy taki post to reklama dla szkółki (reklama w stopce)
"Reklama, dźwignią handlu"
Jacek pojawia się na forum gdy nadchodzi czas handlu (sprzedaży sadzonek i sztobrów)
Wtedy jest bardzo aktywny ........ :lol:

Na tą reklamę naciąłem się parę lat temu, serce boli aż do dziś, jaki ja naiwny byłem.

Taka reklama robi jednak jak widać swoje....
I właśnie dlatego zaapelowałem do właściciela forum o ograniczenie reklam w stopce.
Reklamy w stopce tylko dla aktywnych uczestników forum :!:
Aktywnych przez cały sezon, a nie tylko w czasie sprzedaży .....

PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2019, 17:05 
mistrz
mistrz

Emerytka napisał(a):
Możesz wyceniać swoje sztobry i po 70zł /[i]taką ofertę przedstawiłeś mi w rozmowie tel., nie miałeś wtedy jeszcze szkółki

To jest nas dwoje, z tym że ja dałem się nabrać. :crazy:

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2019, 08:39 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Jacku, napisz - proszę - czym i jak często zasilasz (nawozisz) Bajkonura, że tak obficie owocuje i znosi tak duże obciążenia?

Doczekamy sie na konkretną odpowiedź?

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2019, 13:06 
mistrz
mistrz

Też mam Bajkonura, w bieżącym roku było pierwsze owocowanie. W sierpniu i wrześniu już pisałem na tym forum, że jest to odmiana, interesująca wg mnie bardzo dobra oraz smaczna i obiecująca. Jacek tylko to potwierdził. W pierwszym swoim wpisie tylko przekazał dobrą wiadomość innym, którzy na taki wpis czekali i nic więcej. Po tym wpisie posypały się różne niemiłe i nieprawdziwe zarzuty, z których musi się do teraz tłumaczyć. Za co pytam?

Zgodnie z radą usunąłem część dotyczącą Zdzichola dla jego bezpieczeństwa, o którym pisałem same pozytywy.

Jeżeli chodzi o następnego p. zbyszkaB, to ja też nie jeden raz doświadczyłem z jego strony wielkich obelg i nieprzyjemności. Ale co mam zrobić? Jak on sam pisze o sobie ma on 77 lub więcej lat a więc powinien być pogodnym starszym panem, ale czym skorupka za młodu nasiąknie, to...... W każdym razie może i jest pogodnym starszym panem ale rzadko mu się to zdarza. Jak sam o sobie pisze ma winniczkę, (robi duże ilości wina i sam to konsumuje) i od czasu do czasu na niej przebywa, wtedy może pociągnie sobie za dużo winka i jak potem czyta posty to czegoś nie zrozumie albo zapomni i w swojej naturze palnie coś nieprzemyślanego na forum. Ma takie okresy, że pisze całkiem nie głupie rzeczy. Kto zresztą z nas kiedyś czegoś nie palnął na forum, każdemu się to zdarza, tylko, że zbyszekB jeszcze się nigdy do błędu nie przyznał, idzie do końca w zaparte, tak widocznie go wyszkolili. Dlatego trochę żal mi go nieraz i wolę nawet nie odpowiadać na jego zaczepki. Przyznam się też , że to właśnie dzięki niemu chciałem na dobre opuścić to forum i teraz mało się na nim udzielam.

Ostatnio edytowano piątek, 22 listopada 2019, 15:29 przez trestan48, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: piątek, 22 listopada 2019, 16:08 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
trestan48 napisał(a):
Przyznam się też , że to właśnie dzięki niemu chciałem na dobre opuścić to forum i teraz mało się na nim udzielam.

Ale dobrze, że forum nie opuściłeś i dostępne są Twoje przydatne porady i piękne zdjęcia.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1