Teraz jest piątek, 29 marca 2024, 08:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bacchus
PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2012, 23:40 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 10 kwietnia 2012, 22:32
Posty: 134
Lokalizacja: Poznań
Spotkałem się z tą odmianą w winnicy Adoria w Zachowicach . Wino z Bacchusa było wyśmienite, ale warunki i położenie winnicy wręcz idealne jak na polski klimat i położenie geograficzne. Mam pytanie ,czy ktoś posiada odmianę winorośli Bacchus w innych rejonach naszego kraju i jak u niego rośnie i kiedy dojrzewa?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 12:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 lutego 2010, 21:49
Posty: 9
Lokalizacja: k/ Strzelina i Ziębic
Cześć
miałem nasadzone 20szt, ale wymarzły ubiegłej zimy, tak że z cała pewnością nie wytrzymują -25 :)

_________________
mariuszkill


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 14:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Mi smakuje i jest lepszy Risling
pozdrawiam
georg


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2012, 16:33 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 10 kwietnia 2012, 22:32
Posty: 134
Lokalizacja: Poznań
mariuszkill - miałeś Bacchusa przykrytego ziemią na zimę ? Kiedy u Ciebie dojrzewał?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2016, 18:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Coś mi się widzi że ta odmiana nie jest u nas zbyt popularna.U mnie Bacchus powoli wyrasta na pierwszoplanową jasną viniferę.Z dojrzewaniem nie ma problemu.Nie okrywany nie przemarza choć trzeba przyznać że ostatnie zimy są bardzo łaskawe.Plenny,owoce bardzo smaczne no i pewnie przez to są dość silnie atakowane przez osy.Roztocza też upodobały sobie u mnie Bacchusa więc pod tym względem trzeba go przypilnować.Mimo to mam ochotę na dosadzanie.Proszę o opinie o uprawie i o winie z tej odmiany doświadczonych winiarzy i użytkowników tego forum.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2016, 08:28 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Ja go jako wino często przed paroma latami piłem ale po paru degustacjach przestał mi smakować na żecz innych odmian. Mam ogromny Kordon z Phoenixa który jest krzyżuwką z Bacchusem daje podobne wino i te same problemy. Korzenny posmak to normalka jak ktoś lubi a osy wręcz go uwielbiają. Zobaczę w tym roku chcę wszystkie winogrona w organza woreczki zapakować.
Na kordonie udało mi się przeszczepia nowej odmiany na lepsze wino jak dobrze wyjdą to po nim i jego problemami.
Pozdrawiam serdecznie
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2016, 09:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
georg napisał(a):
Ja go jako wino często przed paroma latami piłem ale po paru degustacjach przestał mi smakować na rzecz innych odmian.
Jakie odmiany Ci posmakowały?Co do Phoenixa to u mnie to samo.Jest silnie atakowany przez owady podobnie jak jego rodzicielska odmiana.To duży minus tych szczepów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2016, 11:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
andrew54 napisał(a):
georg napisał(a):
Ja go jako wino często przed paroma latami piłem ale po paru degustacjach przestał mi smakować na rzecz innych odmian.
Jakie odmiany Ci posmakowały?Co do Phoenixa to u mnie to samo.Jest silnie atakowany przez owady podobnie jak jego rodzicielska odmiana.To duży minus tych szczepów.

Znalazłem w mojej okolicy starą odmianę i zrobiłem z niej wino duże kwasy 10% ale jako deserowe palce lizać. Mało choruje duże podwójne ramiona z winogronami osy jej nie chcą a wszyscy co pili to wino chcą sztobry.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: czwartek, 19 października 2017, 11:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 5 września 2017, 07:09
Posty: 93
Lokalizacja: Lipsk (nad Biebrzą)
Witam. Chciałbym nieco odmłodzić temat Bacchusa :) Jakieś dodatkowe spostrzeżenia ? Jaki jest termin dojrzewania? Plus minus SAT dla tej odmiany? Przyznam, że Wasze poprzednie wpisy wzbudziły moje zainteresowanie tą odmianą :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2018, 21:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 381
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
wlasnie kupiłem wino z supermarketu z lokalnej winnicy gdzie mieszkam w Anglii.
Wino jest porawne bez hybrydowych aromatow,czuje aromat bzu ,ale podstawowe wady to takie ze widać ze to wino z polnocnych winnic
slabo ekstraktywne ,i wysoka kwasowość,mam nadzieje ze nie dostane zgagi.
Doslownie wczuwam pojedyncze smaki i pochodzenie Slvaner mineralnosc,Resling aromat i Müller Thurgau cialo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2018, 07:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
WinnicaUdziejek napisał(a):
Wino jest porawne bez hybrydowych aromatow
Przecież Bachus to czysta vinifera więc skąd by się w nim miały znaleźć hybrydowe aromaty?

Z tego co pamiętam to dojrzewa gdzieś około połowy września.Jeśli będę miał w tym roku okazję go zebrać to dokładniej się temu przyjrzę.Ja na razie pozostaję przy jednym krzewie ale tylko dlatego że bardziej podchodzą mi czerwone wina.Poza tym interesująca odmiana,zwłaszcza dla chłodniejszych rejonów gdzie późne odmiany nie dojrzewają.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2018, 19:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 381
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
andrew54 napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
Wino jest porawne bez hybrydowych aromatow
Przecież Bachus to czysta vinifera więc skąd by się w nim miały znaleźć hybrydowe aromaty?

Z tego co pamiętam to dojrzewa gdzieś około połowy września.Jeśli będę miał w tym roku okazję go zebrać to dokładniej się temu przyjrzę.Ja na razie pozostaję przy jednym krzewie ale tylko dlatego że bardziej podchodzą mi czerwone wina.Poza tym interesująca odmiana,zwłaszcza dla chłodniejszych rejonów gdzie późne odmiany nie dojrzewają.


no tak masz racje
A jak wyglada z podatnoscia na choroby maczniak ,rzekomy ,prawdziwy ,czy ulega sarej plesni ,i czy owoce pekaja?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2018, 20:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
WinnicaUdziejek napisał(a):
A jak wyglada z podatnoscia na choroby maczniak ,rzekomy ,prawdziwy ,czy ulega sarej plesni ,i czy owoce pekaja?
Nie mam wyrobionej opinii,za krótko go mam.Pierwsze obserwacje,dobrze drewnieje,dość odporny na choroby ale wiadomo przy tym gatunku bez chemii się nie obejdzie.U mnie jakby trochę za wczesny,gdy dojrzewa to owady są jeszcze w dobrej kondycji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2018, 10:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Choruje tylko przy mocnym zagęszczanie latorośle.Trzeba pod koniec maja zredukować. Ja usówam bazowe i część kwiatostanów.
Myjący oprysk potem przed i po kwitnięcia. Przy dobrej pogodzie to wystarcza.Pęka tylko jak za dużo deszczu i jak ktoś zrobi taki błąd jak ja.Za doradą przy dojrzewaniu zwróciłem latorośle. Przyszła mocna ulewa i po ptokach. W tamtym roku to samo ,żadnych pęknięć .Za piątym,szustym liściem pasierby pozostawione,koronki też. Najważniejsze mi było żeby w okolicy winogron wszystko zdrowe zabezpieczone było.Tak mi się udało wspaniałego owocowania.
Potem walka z szpakami i osami ale się opłaca bo wino wspaniałe.
Phoenix jest lepszym Bacchusem i wino też lepsze. Więcej bukietów mniej korzenne łagodniejsze. Mniej kwasów,może nawet za mało.Można doprawić albo Cuve z odmianą z dużo kwasów wtedy jeszcze lepiej smakuje.
Pozdrawiam serdecznie
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bacchus
PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2018, 22:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 346
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Czy Phoenix ma lepszą odporność na maczniaki i sp?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO