Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 03:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 17:39 
Kiper
Kiper

przemgo74 napisał(a):
w związku z czym założyłem nowy wątek:

Tylko jeden wątek? Analizując dotychczasową aktywność można się było spodziewać co najmniej kilku nowych wątków.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 18:35 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
przemgo74 napisał(a):
w związku z czym założyłem nowy wątek:

Tylko jeden wątek? Analizując dotychczasową aktywność można się było spodziewać co najmniej kilku nowych wątków.

Słuszna uwaga! ?Zapętliłem się? mocno w tym temacie... Po prostu ? wszystkiemu winny przerost ambicji w stosunku do ilości posiadanych metrów kwadratowych.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 18:44 
Kiper
Kiper

Wszystkie te problemy zostały już na forum wyjaśnione, Dokładnie opisano odmiany, o których mowa, było o przygotowaniu ziemi pod nasadzenia, napisano sporo o wysokim i bardzo prowadzeniu winorośli, są linki do niemieckiej strony ze zdjęciami i rysunkami dokładnie opisującymi rok po roku takie cięcie winorośli, by uzyskać pożądaną formę, było również sporo o doborze odmian winorośli pod kątem różnych warunków siedliskowych. To było, więc wystarczy poczytać.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 18:57 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
Wszystkie te problemy zostały już na forum wyjaśnione, Dokładnie opisano odmiany, o których mowa, było o przygotowaniu ziemi pod nasadzenia, napisano sporo o wysokim i bardzo prowadzeniu winorośli, są linki do niemieckiej strony ze zdjęciami i rysunkami dokładnie opisującymi rok po roku takie cięcie winorośli, by uzyskać pożądaną formę, było również sporo o doborze odmian winorośli pod kątem różnych warunków siedliskowych. To było, więc wystarczy poczytać.

Wszystko to zgoda ? wiele z takich informacji w różnych wątkach przeczytałem.
Forum jednak ma też tą specyfikę, że można tu, a nawet warto, również pytać. Choć jako jedyny nie udzielił mi żadnej konkretnej porady, to bardzo serdecznie Kolegę pozdrawiam i mam nadzieję na spotkanie się w innym wątku gdzie poradzi mi cóś bardziej merytorycznie :-)

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 19:16 
Ekspert
Ekspert

przemgo74 napisał(a):
GrapesEater napisał(a):

Wszystko to zgoda ? wiele z takich informacji w różnych wątkach przeczytałem.
Forum jednak ma też tą specyfikę, że można tu, a nawet warto, również pytać. Choć jako jedyny nie udzielił mi żadnej konkretnej porady, to bardzo serdecznie Kolegę pozdrawiam i mam nadzieję na spotkanie się w innym wątku gdzie poradzi mi cóś bardziej merytorycznie :-)

Jak to nie udzielił? Poradził żebyś szukał i czytał.
Jeśli chodzi o wysokie formy prowadzenia: różnica jest w długości wyprowadzonego pnia.
Na każdej wysokości możesz wyprowadzić kurtynę czy guyota.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 19:25 
Kiper
Kiper

przemgo74 napisał(a):
Choć jako jedyny nie udzielił mi żadnej konkretnej porady, to bardzo serdecznie Kolegę pozdrawiam i mam nadzieję na spotkanie się w innym wątku gdzie poradzi mi cóś bardziej merytorycznie

Wolne żarty. Nie mam zwyczaju pomagać niewdzięcznikom. Przypominam więc koledze, że jako jedyny z uporem zwracałem uwagę, że sadzenie winorośli w cieniu i wśród IGLAKÓW nie ma najmniejszego sensu. Jeżeli to nie jest konkret, to co nim jest? Dobieranie odmian do siedliska nijak nie nadającego się do uprawy winorośli, która lubi słońce, ciepło i glebę inną, niż lubią iglaki dodatkowo zakwaszające glebę igliwiem?
Żegnam - bardzo KONKRETNIE.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 19:39 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
przemgo74 napisał(a):
Choć jako jedyny nie udzielił mi żadnej konkretnej porady, to bardzo serdecznie Kolegę pozdrawiam i mam nadzieję na spotkanie się w innym wątku gdzie poradzi mi cóś bardziej merytorycznie

Wolne żarty. Nie mam zwyczaju pomagać niewdzięcznikom. Przypominam więc koledze, że jako jedyny z uporem zwracałem uwagę, że sadzenie winorośli w cieniu i wśród IGLAKÓW nie ma najmniejszego sensu. Jeżeli to nie jest konkret, to co nim jest? Dobieranie odmian do siedliska nijak nie nadającego się do uprawy winorośli, która lubi słońce, ciepło i glebę inną, niż lubią iglaki dodatkowo zakwaszające glebę igliwiem?
Żegnam - bardzo KONKRETNIE.

O przepraszam ? kolega rzeczywiście udzielił mi kilkanaście postów wcześniej porady konkretnej (zwracam humor):
GrapesEater napisał(a):
Jakie masz pH gleby? Dla jednego krzaka trudno utrzymać wysokie pH w kwaśnym otoczeniu.
Aurora lubi kwaśniejszą glebę, czuje się na niej doskonale.
Borówka amerykańska lubi słońce tak samo, jak winorośl, więc odpada.

Z której jednak jak nic odczytuję, że owszem Aurorę mógłbym mimo kwaśnej gleby posadzić, bo ją lubi.
No to o co chodzi ?!

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 20:09 
Ekspert
Ekspert

Przemek, przed Tobą inni też już poszukiwali Świętego Grala. Ale szukasz w złym miejscu :-)

Ostatnio edytowano wtorek, 22 września 2015, 20:11 przez ZbyszekTW, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 20:10 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Przemek, przed Tobą inni też już poszukiwali Świętego Grala. Ale szukasz w złym miejscu :-)

Wiem, wiem...
Co robić... Trudno...

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 20:12 
Ekspert
Ekspert

przemgo74 napisał(a):
Co robić...

Posadź agrest, porzeczki, maliny, aronię.
W cieniu coś tam zawsze urośnie i dojrzeje.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 14:52 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
A ja przypominam, że tu chodzi o krzew winorośli mający rosnąć wśród iglaków.
A tak w ogóle zaczynam się zastanawiać o co tu w końcu chodzi.

U mnie w śród iglaków rośnie Szachtior. Gdy iglaki zaczęły mu przeszkadzać to próbuje je opanować i wspina się po nich.
Strona wschodnia.
Obrazek
2 lata wcześniej spróbował ze strony zachodniej i w tym roku nawet tu zaowocował.
Obrazek

Winorośl to żywotna i sprytna roślina, radzi sobie w nawet bardzo trudnych warunkach!!!!
Niczym jeszcze jak do tej pory nie pryskany od ok.7-8 lat, bo rośnie (korzenie) przy południowej ścianie budynku mieszkalnego i około 2,5m od świerka srebrnego który zasłania od południa.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 15:13 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
GrapesEater napisał(a):
A ja przypominam, że tu chodzi o krzew winorośli mający rosnąć wśród iglaków.
A tak w ogóle zaczynam się zastanawiać o co tu w końcu chodzi.

U mnie w śród iglaków rośnie Szachtior. Gdy iglaki zaczęły mu przeszkadzać to próbuje je opanować i wspina się po nich.
Strona wschodnia.
Obrazek
2 lata wcześniej spróbował ze strony zachodniej i w tym roku nawet tu zaowocował.
Obrazek

Winorośl to żywotna i sprytna roślina, radzi sobie w nawet bardzo trudnych warunkach!!!!

Dzięki za wsparcie Zbyszku.
Iglaki u mnie to tak naprawdę tuje.
Jak się dobrze przyjrzałem, to są na tym fragmencie działki miejsca gorzej i lepiej nasłonecznione więc da się coś wybrać.
Ciekawe czy Szachtior da Ci radę dojrzeć?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1