Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 11:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2012, 06:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 09:19
Posty: 49
Lokalizacja: Lublin
Witam,

Jako nowicjusz wpadła mi ręce sadzonka Alibernet. Wiem, że jeszcze za wysokie progi, siły na zamiary itd. itp, ale jeśli jest już w ziemi to niech sobie rośnie.

Niestety informacji o tej odmianie jest niewiele. Znalazłem trochę informacji na niemieckiej Wikipedii:

"Alibernet to czerwona odmiana winorośli . Skrzyżowanie z nowej rasy był w 1950 roku w Odessie na Ukrainie Ukrainskii Nauchno - Issledovadelskii Vinogradarstva i Vinodeliya Instytutu Stacja Badawcza do uprawy winorośli). Alibernet to skrzyżowanie Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon . Charakteryzuje się dobrą odpornością na choroby grzybowe, takie jak mączniaka i pleśni puszystej i ma dobrą Zimotrwałość. Oprócz krajów takich jak Ukraina i wiele jest jeszcze w Węgrzech , w Czechach i na Słowacji uprawiane. To głównie dla mieszanek stosowanych w kolorze jej barwionego winogron Alicante Bouschet i grzywny Cabernet aromat przynosi. Gatunki poszedł do przecięcia nowych odmian Neronet i Rubinet jeden.

Alibernet jest odmianą szlachetną winorośl (Vitis vinifera).

Synonimy: liczba stado hodowlane Semenac 1-17-4
Pochodzenie: Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon"


Zauważyłem na forum, że ktoś już zaczął eksperymentować z Alibernet. Może ktoś podzielić się uwagami i spostrzeżeniami z uprawy na ziemi polskiej?

_________________
Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2012, 08:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Tu masz trochę o tej odmianie http://translate.google.com/translate?c ... ernyi.html

Chyba marne szanse, żeby to u Ciebie dojrzało?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2012, 09:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Mam tej odmiany 10 szt. posadzone w b.r. na 125AA i 5BB i coś konkretnego będzie można powiedzieć najwcześniej za 2 lata.
Posadzone w najlepszej mojej lokalizacji czyli pd. ściana. Zobaczymy czy będzie chciał dojrzewać. W opisywaną w necie jego mrozoodporność i odporność na choroby grzybowe z przyczyn oczywistych nie wierzę i jest profilaktycznie pryskany i będzie okrywany na zimę.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2012, 19:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
RobertR napisał(a):
. Zobaczymy czy będzie chciał dojrzewać. W opisywaną w necie jego mrozoodporność i odporność na choroby grzybowe z przyczyn oczywistych nie wierzę


Odporny na choroby jest. Odporny na mrozy niestety też. Dojrzeć u mnie nie jeszcze nie dojrzał -3 lata miał okazję. Zbierany w listopadzie miewał jeszcze zielone jagody. Rośnie to jak chwast i przeciąża się. Może jak się mocno zredukuje plonowanie to w jakichś bardzo dobrych latach może z niego coś wyjść. U mnie do wykopania.

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2012, 23:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
O ile czegoś nie pokręciłem, to uprawia tą odmianę profesjonalny winogrodnik z Łazu k. Zielonej Góry. Robi z tego odmianowe. Prowadzi blog, ciekawy warto przeczytać, równierz ze względu na styl literacki. Wpisuję w wyszukiwarkę: z winnicy miłosz

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2012, 07:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 09:19
Posty: 49
Lokalizacja: Lublin
Rzeczywiście, jeżeli wymagana suma aktywnych temperatur to 3000-3200 to szanse w okolicach Lublina na dojrzałe grona są nikłe...

_________________
Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2012, 08:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
poszukiwacz napisał(a):
O ile czegoś nie pokręciłem, to uprawia tą odmianę profesjonalny winogrodnik z Łazu k. Zielonej Góry. Robi z tego odmianowe. Prowadzi blog, ciekawy warto przeczytać, równierz ze względu na styl literacki. Wpisuję w wyszukiwarkę: z winnicy miłosz

To właśnie po lekturze tego bloga w ub. roku postanowiłem eksperymentalnie posadzić Alibernet, zwłaszcza że koło Zielonej Góry jak wynika z opisu jakoś tam dojrzewa. Oprócz zimy warunki mam wcale nie gorsze, no i liczę że mur zawsze trochę podniesie SAT.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2012, 18:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wydaje mi się że Krzysztof traktuje Aliberneta jako wyzwanie i ciekawostkę, bo jako podstawową odmianę posadził Zwigelt.
Ze Zwigelta można robić tak różne wina, że aż dziw.Ma też niższe wymagania termiczne i krótszy czas dojrzewania.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2012, 21:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
poszukiwacz napisał(a):
Wydaje mi się że Krzysztof traktuje Aliberneta jako wyzwanie i ciekawostkę, bo jako podstawową odmianę posadził Zwigelt.
Ze Zwigelta można robić tak różne wina, że aż dziw.Ma też niższe wymagania termiczne i krótszy czas dojrzewania.

Fakt, mimo że prywatnie gustuję od paru lat głównie w winie z odmiany Syrah, to z innych właśnie austriackie wino z Zwiegelta zrobiło na mnie jak dotąd największe wrażenie. Bardzo lubię smak czereśni. Dlatego odmianę Zweigelt i Roesler traktuję jako swoje podstawowe odmiany. Jednakże liczę że te 10 krzewów Aliberneta na ścianie także kiedyś dojrzeje. Może przynajmniej jako taki sok wyjdzie.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2012, 07:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Teoretycznie jest możliwość uprawy w gruncie odmian o średnim czasie dojrzewania, ale na pewno trzeba nakładów pracy i zmiany myślenia o temperaturach.
SAT mierzony jest w powietrzu, podczas gdy o mikroklimacie decyduje temperatura gleby. Temperatura powietrza a raczej przymrozki decydują o okresie wegetacyjnym, ale temperatura gleby o tempie wzrostu-wegetacji. Trochę o tym było w temacie ocieplenia.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 20:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dzięki "uprzejmości" Austrovinu w tym roku jak rośliny wyrosły porządnie okazało się że zamiast odmiany Neronet w większej ilości stałem się posiadaczem Aliberneta, oprócz tego którego wcześniej posadziłem na ścianie. Łącznie posiadam ponad 30 szt. tej odmiany.
Na ścianie dojrzeje bez problemu, zaczął się przebarwiać już w sierpniu, tydzień temu miał 13 Brix, powinien być najdalej na pocz. października. W gruncie też nie jest źle, gdyż grono kontrolne także całkowicie wybarwione, więc w takim roku jak ten na ok. 15 października powinien być. Smak jagód bardzo przyjemny porzeczkowy, jest identyczny jak smak jagód CS, ale grona większe. Sok intensywnie barwiący.
Według nie tylko moich obserwacji ub. rocznych i tegorocznych okazuje się że jest to jedna z odporniejszych na choroby vinifer, i wygrywa konkurencję z niektórymi hybrydami, np. u mnie z LM na którym pięknie wyszedł m.p. :lol: .
U kolegi gdzie w ub. roku grasowały obydwa mączniaki, a w tym roku szalał m. rzekomy (nawet na MF) Alibernet okazał się jedną z najodporniejszych odmian, także w konkurencji do wielu hybryd. Oczywiście jest za wcześnie żeby postawić jakieś generalne oceny, ale jak na teraz wygląda to dobrze.
Zatem potwierdza się to co wcześniej Heniek napisał odnośnie odporności tej odmiany.

-- sobota, 19 lipca 2014, 20:38 --

Dalej jestem pod wrażeniem tej odmiany.
Dwa lata temu podarowałem koledze sadzonkę Aliberneta w miejsce o znacznej presji mączniaka rzekomego, zastoisku mrozowym, wysokim poziomie wód gruntowych. Dziś widziałem tego Aliberneta po powodzi, i znacznych opadach deszczu. Jest w lepszym stanie zdrowotnym niż wiele hybryd, że o innych viniferach nie wspomnę. Odporność porównywalna do Roeslera.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2016, 18:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 238
Lokalizacja: Promna na skarpach rzeki Pilicy
Jakie wieści w temacie? Czy wykarczowane już?

_________________
Pozdrawiam Marcin

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2016, 21:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
WinaMarcina napisał(a):
Jakie wieści w temacie? Czy wykarczowane już?


W jakim celu karczować coś z czego jak na razie udaje się zrobić więcej niż dobry sok pitny, a i wino nawet w tak fatalnym sezonie jak ten.
Jedna z odporniejszych odmian na sz.p. i m.p. oraz znacznie powyżej średniej dla vinifer na m.rz, wszystkie rośliny o dobrym stanie zdrowotnym.
Chciałem trzymać do oporu, ale zebrałem z powodu obrzydliwej pogody i "globalnego ocieplenia" 15.10. z 30 krzewów wyszło 50 l. moszczu na wino i 38 l. na sok. Redukcja plonu zaraz po kwitnieniu do 1 grona na latorośli.
Parametry połączonego moszczu na wino z krzewów na ścianie i w gruncie 19,5 brix i 8,5 g kwasów, na sok wyselekcjonowane gorsze owoce(trochę było zasychania szypułek) tylko z gruntu o parametrach "Słowacko-Morawskich" czyli 18 Brix i 9,5 g/l.
Wino z ub. rocznika bardzo mi odpowiada, i dojrzewa jeszcze w piwnicy, pójdzie do butelek za kilka miesięcy.
Teraz 25 l. Aliberneta fermentuję odmianowo, a pozostałe 25l fermentuje w 50% cuvee z 25% Monarcha, 12,5 % Cabernet Franc i 12,5 % Feteasca Neagra. Drożdże Lamothe Abiet FR, aktywator i pożywka kompleksowa ze ścian komórek drożdży tej samej firmy.
Odmiana dojrzewa w moich warunkach lepiej niż CS i porównywalnie jak CF (21 Brix, 8g/l), który pokazuje podobnie wysoką odporność na choroby, nic się go nie chce imać.
Oczywiście potomek Aliberneta czyli Rubinet zapowiada się jeszcze ciekawiej gdyż bez problemu dojrzeje i wino z niego to jest to o co mi chodzi czyli południowy ciężki typ z delikatnymi aromatami caberneta, ale już tak odporny na choroby nie jest i wymaga jeszcze większej ilości prac zielonych przez cały okres wegetacji. Zatem trzymać Aliberneta warto przynajmniej w mojej lokalizacji, bo to trochę taki pancerniak wśród vinifer.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2016, 21:27 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 238
Lokalizacja: Promna na skarpach rzeki Pilicy
RobertR napisał(a):
WinaMarcina napisał(a):
Jakie wieści w temacie? Czy wykarczowane już?


W jakim celu karczować coś z czego jak na razie udaje się zrobić więcej niż dobry sok pitny, a i wino nawet w tak fatalnym sezonie jak ten.
Jedna z odporniejszych odmian na sz.p. i m.p. oraz znacznie powyżej średniej dla vinifer na m.rz, wszystkie rośliny o dobrym stanie zdrowotnym.
Chciałem trzymać do oporu, ale zebrałem z powodu obrzydliwej pogody i "globalnego ocieplenia" 15.10. z 30 krzewów wyszło 50 l. moszczu na wino i 38 l. na sok. Redukcja plonu zaraz po kwitnieniu do 1 grona na latorośli.
Parametry połączonego moszczu na wino z krzewów na ścianie i w gruncie 19,5 brix i 8,5 g kwasów, na sok wyselekcjonowane gorsze owoce(trochę było zasychania szypułek) tylko z gruntu o parametrach "Słowacko-Morawskich" czyli 18 Brix i 9,5 g/l.
Wino z ub. rocznika bardzo mi odpowiada, i dojrzewa jeszcze w piwnicy, pójdzie do butelek za kilka miesięcy.
Teraz 25 l. Aliberneta fermentuję odmianowo, a pozostałe 25l fermentuje w 50% cuvee z 25% Monarcha, 12,5 % Cabernet Franc i 12,5 % Feteasca Neagra. Drożdże Lamothe Abiet FR, aktywator i pożywka kompleksowa ze ścian komórek drożdży tej samej firmy.
Odmiana dojrzewa w moich warunkach lepiej niż CS i porównywalnie jak CF (21 Brix, 8g/l), który pokazuje podobnie wysoką odporność na choroby, nic się go nie chce imać.
Oczywiście potomek Aliberneta czyli Rubinet zapowiada się jeszcze ciekawiej gdyż bez problemu dojrzeje i wino z niego to jest to o co mi chodzi czyli południowy ciężki typ z delikatnymi aromatami caberneta, ale już tak odporny na choroby nie jest i wymaga jeszcze większej ilości prac zielonych przez cały okres wegetacji. Zatem trzymać Aliberneta warto przynajmniej w mojej lokalizacji, bo to trochę taki pancerniak wśród vinifer.


Super. Nigdy nie piłem wina z tej odmiany. Cieszę się, że wychodzi, choć cukry nie powalają oczywiście, ale Twoja lokalizacja myślę, że ma na to duży wpływ. W końcu powszechnie wiadomo, że Pi..i jak w Kieleckim :-)
Gratuluje !

_________________
Pozdrawiam Marcin

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 08:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
WinaMarcina napisał(a):
RobertR napisał(a):
WinaMarcina napisał(a):
Jakie wieści w temacie? Czy wykarczowane już?




Super. Nigdy nie piłem wina z tej odmiany. Cieszę się, że wychodzi, choć cukry nie powalają oczywiście, ale Twoja lokalizacja myślę, że ma na to duży wpływ. W końcu powszechnie wiadomo, że Pi..i jak w Kieleckim :-)
Gratuluje !


Muszę trochę kolegę oświecić w temacie :D , mianowicie do Kielc mam prawie 100 km na północ.
Natomiast co do parametrów Aliberneta to ta odmiana jako farbiarka ma niskie cukry, gdyż część składników przerabia nie na cukry ale na to co stanowi o jej barwiącym soku. Zatem jest dobrze, a w 2015 było nawet b. dobrze z cukrem gdyż dobiła a nawet przekroczyła 20 brix. Zatem jak przynajmniej dojdzie do 18 brix i kwasy są poniżej 10 to już należy się w tym upalnym klimacie cieszyć, podobne zresztą parametry zbiorcze mają nasi południowi sąsiedzi.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO