Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 09:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 09:59 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 13 lutego 2011, 13:25
Posty: 196
Lokalizacja: woj.Łódzkie Prażmów
Aldena mam w takim zaułku z wystawą na południe między domem a stodołą z czerwonej cegły gdzie wszystkie odmiany wcześniej startują i dojrzewają niż w polu, próbowałem go chyba co tydzień, po kilka jagód aż do pełnej dojrzałości.
Jeśli Venus ma choć troche smak aromat przypominający Aldena to napewno jej nie posadze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 10:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Zrobiłem (wytłoczyłem) z dwóch krzewów Aldena ok 20l bardzo przyzwoitego soku. Będzie co dolewać do herbatki przez cała zimę. Jeść go nie muszę ale sok bardzo mi smakuje. Kiedyś spróbuję jeszcze zrobić wino bez maceracji miazgi.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
OD wielu lat robię różowe z Aldena (mocno przeciążonego - mam 3 wielkie krzewy na pergoli - zbieram ze 20kg). Da się wypić ale nikogo nim nie częstuję. W tym roku miał 17Bx w miazdze. Wyjątkowo dobrze, bo w zeszłym miał 13Bx. Oczywiście dosładzam. Mam też podobną ilość Venus ale każda wersja wina jaką z niej zrobiłem była paskudna. Od dwóch lat już nawet nie próbuję. Zostawiam jeden krzak do jedzenia.
Ogólnie powiedziałbym, że jak zostanie Alden z konsumpcji to można jakieś różowe próbować na koniec sezonu ale jak zostanie Venus to lepiej zostawić ptakom.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 18:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
kapitan napisał(a):
Zrobiłem (wytłoczyłem) z dwóch krzewów Aldena ok 20l bardzo przyzwoitego soku. Będzie co dolewać do herbatki przez cała zimę. Jeść go nie muszę ale sok bardzo mi smakuje. Kiedyś spróbuję jeszcze zrobić wino bez maceracji miazgi.


Dzisiaj zebrałem z tych samych dwóch krzewów 22 kg gron, Bx-18. Połowę plonu zaraz po kwitnieniu wywaliłem. Pozostawiłem po jednym gronie na latorośl. Rok wstecz zapowiadałem próbę z winem. Rzekło się więc działam. Padło na rose. Plan jest taki, maceracji miazgi do poniedziałku. Rano tłoczenie, sedymentacja, dosłodzenie do 11-12 % i zobaczy się co wyjdzie? Jest opcja że dodam do niego kilka litrów moszczu z Rakisza, o podobnych parametrach.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 20:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Jak nie wyjdzie szukaj "psotnika" celem obrobki cieplnej. Nawet z lisich winogron da sie otrzymać coś zacnego.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DGalaj i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO