Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 09:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 09:59 
czeladnik
czeladnik

Aldena mam w takim zaułku z wystawą na południe między domem a stodołą z czerwonej cegły gdzie wszystkie odmiany wcześniej startują i dojrzewają niż w polu, próbowałem go chyba co tydzień, po kilka jagód aż do pełnej dojrzałości.
Jeśli Venus ma choć troche smak aromat przypominający Aldena to napewno jej nie posadze.

PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2015, 10:57 
Ekspert
Ekspert

Zrobiłem (wytłoczyłem) z dwóch krzewów Aldena ok 20l bardzo przyzwoitego soku. Będzie co dolewać do herbatki przez cała zimę. Jeść go nie muszę ale sok bardzo mi smakuje. Kiedyś spróbuję jeszcze zrobić wino bez maceracji miazgi.

PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 21:49 
Ekspert
Ekspert

OD wielu lat robię różowe z Aldena (mocno przeciążonego - mam 3 wielkie krzewy na pergoli - zbieram ze 20kg). Da się wypić ale nikogo nim nie częstuję. W tym roku miał 17Bx w miazdze. Wyjątkowo dobrze, bo w zeszłym miał 13Bx. Oczywiście dosładzam. Mam też podobną ilość Venus ale każda wersja wina jaką z niej zrobiłem była paskudna. Od dwóch lat już nawet nie próbuję. Zostawiam jeden krzak do jedzenia.
Ogólnie powiedziałbym, że jak zostanie Alden z konsumpcji to można jakieś różowe próbować na koniec sezonu ale jak zostanie Venus to lepiej zostawić ptakom.

PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 18:44 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Zrobiłem (wytłoczyłem) z dwóch krzewów Aldena ok 20l bardzo przyzwoitego soku. Będzie co dolewać do herbatki przez cała zimę. Jeść go nie muszę ale sok bardzo mi smakuje. Kiedyś spróbuję jeszcze zrobić wino bez maceracji miazgi.

Dzisiaj zebrałem z tych samych dwóch krzewów 22 kg gron, Bx-18. Połowę plonu zaraz po kwitnieniu wywaliłem. Pozostawiłem po jednym gronie na latorośl. Rok wstecz zapowiadałem próbę z winem. Rzekło się więc działam. Padło na rose. Plan jest taki, maceracji miazgi do poniedziałku. Rano tłoczenie, sedymentacja, dosłodzenie do 11-12 % i zobaczy się co wyjdzie? Jest opcja że dodam do niego kilka litrów moszczu z Rakisza, o podobnych parametrach.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 20:52 
Kiper
Kiper

Jak nie wyjdzie szukaj "psotnika" celem obrobki cieplnej. Nawet z lisich winogron da sie otrzymać coś zacnego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1