Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 19:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2021, 20:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Castela i paru innych odmian nie było w testach.
Castel w ubiegłym roku zastrajkował i miał karłowate latorośle.
Część deklarowanych odmian nie została dosłana, a część moich (z winnicy) też wypadła z testu.
Ostateczna lista jest na obrazkach w udostępnionych folderach.

-- N lut 14, 2021 9:10 pm --

zbyszekB napisał(a):
U mnie było -24,4.
Dzisiaj uciąłem sztobry Sirame i wstawiłem do pojemnika z wodą (temperatura pokojowa)
Będzie porównanie z lodówką :idea:
I jakie wyniki Zbyszku?
Ja trzymałem w wodzie w temperaturze pokojowej drugą partię hybryd po mrożeniu w -27.6C. Dziś ją sprawdzałem i nawet gdzieniegdzie było zielone (Seibel 156). Żywe pąki były tylko na dwóch: Seibel 128 (ok 30% żywych i min. uszkodzenia drewna) oraz na Seibel 156 (ok. 50% żywych i brak uszkodzeń drewna). Reszta hybryd (te same co w teście -24.6 z wyjątkiem mojej) zabita na śmierć.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2021, 21:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Istotne wiadomości. A więc jednak okazuje się, że z mrozoodpornością S. 128 nie jest wcale aż tak źle.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2021, 21:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Podkarpacki napisał(a):
Istotne wiadomości. A więc jednak okazuje się, że z mrozoodpornością S. 128 nie jest wcale aż tak źle.
Jest niższa niż u Seibel 156 ale niewiele. Ciekawe że obydwie odmiany niespecjalnie odczuły różnicę pomiędzy -24.6C i -27.6C a to w końcu aż 3 stopnie. Biorąc pod uwagę wyjątkowo niekorzystne warunki tegorocznego testu, mrozoodporność LT50 Seibel 128 szacowałbym na ok. -26C, a Seibel 156 na co najmniej -28C.
Seibel 128 (aka Pate Noir, Salvadore) w przeciwieństwie do Seibel 156 nie ma w dojrzałych owocach wyczuwalnych posmaków hybrydowych - być może warto ją przetestować na wino w trudnych warunkach klimatycznych.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2021, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
......
zbyszekB napisał(a):
U mnie było -24,4.
Dzisiaj uciąłem sztobry Sirame i wstawiłem do pojemnika z wodą (temperatura pokojowa)
Będzie porównanie z lodówką :idea:
I jakie wyniki Zbyszku?
.......

Jedna łoza 9 pąków, żywy tylko jeden najbliższy nasady, reszta martwa.
W maju będzie wiadomo coś więcej w tym temacie :wink:
W porównaniu np do Regenta, jako odmiany referencyjnej.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2021, 23:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Budzik napisał(a):
Podkarpacki napisał(a):
Istotne wiadomości. A więc jednak okazuje się, że z mrozoodpornością S. 128 nie jest wcale aż tak źle.

Seibel 128 (aka Pate Noir, Salvadore) w przeciwieństwie do Seibel 156 nie ma w dojrzałych owocach wyczuwalnych posmaków hybrydowych - być może warto ją przetestować na wino w trudnych warunkach klimatycznych.


Takiej właśnie wiadomości i sugestii czekałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 maja 2021, 23:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Witam
U mnie zimą trochę mrozu było, z nie-winorośli wymarzł figowiec, na razie nic nie wypuszcza.
Z winorośli najgorzej wygląda Roesler, niewiele pąków przetrwało, reszta odmian normalnie.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 maja 2021, 22:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
Budzik napisał(a):
......
zbyszekB napisał(a):
U mnie było -24,4.
Dzisiaj uciąłem sztobry Sirame i wstawiłem do pojemnika z wodą (temperatura pokojowa)
Będzie porównanie z lodówką :idea:
I jakie wyniki Zbyszku?
.......

Jedna łoza 9 pąków, żywy tylko jeden najbliższy nasady, reszta martwa.
W maju będzie wiadomo coś więcej w tym temacie :wink:
W porównaniu np do Regenta, jako odmiany referencyjnej.

Regent - ok. 60% pąków głównych przemarzło.
Sirame - ok.30% pąków głównych przemarzło.

Vinifery
!00% przemarzło : Dunaj,Alibernet,Gewurztraminer,Dornfelder,Rose,Pinot Meunier,PNP,Chrupka Złota,Triumf Polski,Jadwiga,Merlot,Garanoir,Gamaret,Gamay,Skarb Panonii
80 % przemarzło: C.Dorsa,Pinot Wrotham, Pinot Gris
40% - Siegerrebe
30% - Heunisch Weiss (Gouais blanc)
PS
hybrydy podam innym razem

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2021, 05:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
zbyszekB napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Budzik napisał(a):
......
[quote="zbyszekB"]U mnie było -24,4.
Dzisiaj uciąłem sztobry Sirame i wstawiłem do pojemnika z wodą (temperatura pokojowa)
Będzie porównanie z lodówką :idea:
I jakie wyniki Zbyszku?
.......

Jedna łoza 9 pąków, żywy tylko jeden najbliższy nasady, reszta martwa.
W maju będzie wiadomo coś więcej w tym temacie :wink:
W porównaniu np do Regenta, jako odmiany referencyjnej.

Regent - ok. 60% pąków głównych przemarzło.
Sirame - ok.30% pąków głównych przemarzło.

Vinifery
!00% przemarzło : Dunaj,Alibernet,Gewurztraminer,Dornfelder,Rose,Pinot Meunier,PNP,Chrupka Złota,Triumf Polski,Jadwiga,Merlot,Garanoir,Gamaret,Gamay,Skarb Panonii
80 % przemarzło: C.Dorsa,Pinot Wrotham, Pinot Gris
40% - Siegerrebe
30% - Heunisch Weiss (Gouais blanc)
PS
hybrydy podam innym razem[/quote]Wynika z tego jednoznacznie,że nie tylko temperatura minimalna decyduje o mrozoodporności,ale także zdolność do rozhartowania. I taka informacja powinna znaleźć się w naszej wiki.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2021, 15:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
zbyszekB napisał(a):
Regent - ok. 60% pąków głównych przemarzło.
Sirame - ok.30% pąków głównych przemarzło.

Vinifery
!00% przemarzło : Dunaj,Alibernet,Gewurztraminer,Dornfelder,Rose,Pinot Meunier,PNP,Chrupka Złota,Triumf Polski,Jadwiga,Merlot,Garanoir,Gamaret,Gamay,Skarb Panonii
80 % przemarzło: C.Dorsa,Pinot Wrotham, Pinot Gris
40% - Siegerrebe
30% - Heunisch Weiss (Gouais blanc)
PS
hybrydy podam innym razem
Dzięki Zbyszku - cenne dane.
Vinifery mnie nie dziwią - może z wyjątkiem Siegerrebe i Gouais blanc ;-).
Sirame - całkiem OK, Regent również.
LT50 na poziomie -25C to wszystko czego potrzebujemy.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2021, 22:27 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 361
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Jeśli moje uwagi się komuś przydadzą, to informuję, że u mnie było zimno, pewnie koło -25, może odrobinę mroźniej.Dane z okolicznych PWS.
Najlepiej przeżyła pergolowa Aurora, pewnie 100%.
Regent też nieźle od 50 do 100% plus odbiło z gruntu.
I tutaj najlepiej zachowały się sadzonki odsztobrowe.
Kristaly strata ok 50-60%, jutrzenka i prim startuje od ziemi. Padło też rondo i monarch. O dziwo marszałek też padł całkowicie.
60% z tego co wyszło jest dopiero na etapie różowego pąka.

https://photos.app.goo.gl/PXJdMr61YKgeiQFx7

Dla porównania sytuacja równo sprzed roku:
https://photos.app.goo.gl/opiHdhhzZQLcyXPZA

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 12:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
straty pąków zimą i na przedwiośniu 2021 cd.
Odmiany przerobowe jasne :
0 - Aurore,Osceola Muskat,La Crescent,Petite Amie,Vandal Cliche
10-20 - Bianca, Hibernal, Kristaly, Dublański
30-40 - Soreli, Seyval, Sieger, Heunisch Weiss
50-60 - Jutrzenka, Garant, Johanniter
70-80 - Solaris, Pinot Gris,G.Zamatos, V 71-141
90-100 - Gewurztraminer, Chrupka Złota
Młodzieży do 3 go roku nie oceniałem - większość z nich była okryta glebą lub kompostem
PS
Mało będzie u mnie w tym roku białego wina :eh:
Cieszy mnie duża odporność mrozowa i odporność na duże skoki temperatury odmian Soreli i Dublański :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 14:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
zbyszekB napisał(a):
straty pąków zimą i na przedwiośniu 2021 cd.
Odmiany przerobowe jasne :
0 - Aurore,Osceola Muskat,La Crescent,Petite Amie,Vandal Cliche
10-20 - Bianca, Hibernal, Kristaly, Dublański
30-40 - Soreli, Seyval, Sieger, Heunisch Weiss
50-60 - Jutrzenka, Garant, Johanniter
70-80 - Solaris, Pinot Gris,G.Zamatos, V 71-141
90-100 - Gewurztraminer, Chrupka Złota
Młodzieży do 3 go roku nie oceniałem - większość z nich była okryta glebą lub kompostem
PS
Mało będzie u mnie w tym roku białego wina :eh:
Cieszy mnie duża odporność mrozowa i odporność na duże skoki temperatury odmian Soreli i Dublański :!:


Dzięki Zbyszku za cenne dane. :clap:
Spisywano już tu na forum Soreli na straty, a trzeba jednak wziąć pod uwagę wiele czynników.
Pokazuje to że testy zamrażarkowe a realia w polu to trochę co innego. Wynikało to zresztą z zalinkowanego przeze mnie artykułu prof. Cindrica na temat doświadczeń polowych np. z Pannonią gdzie owocowała po mrozie -28 w Wojwodinie w 2012. Ale z czytelnictwem poważnych artykułów jest chyba problem.
Dobrze wróży to na przyszłość dla krzyżówek Kozma 20/3 z viniferami, a jeszcze trzeba wziąć pod uwagę dość młody wiek tych roślin u Zbyszka.
Dodam że w testach Bacska uzyskała lepszy wynik mrozoodporności od krzyżówek Kozma 20/3 z viniferami.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 15:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
RobertR napisał(a):
Pokazuje to że testy zamrażarkowe a realia w polu to trochę co innego. Wynikało to zresztą z zalinkowanego przeze mnie artykułu prof. Cindrica na temat doświadczeń polowych np. z Pannonią gdzie owocowała po mrozie -28 w Wojwodinie w 2012. Ale z czytelnictwem poważnych artykułów jest chyba problem.
Dobrze wróży to na przyszłość dla krzyżówek Kozma 20/3 z viniferami, a jeszcze trzeba wziąć pod uwagę dość młody wiek tych roślin u Zbyszka.
Dodam że w testach Bacska uzyskała lepszy wynik mrozoodporności od krzyżówek Kozma 20/3 z viniferami.
Tenże sam Dr. Petar Cindrić w przytaczanym wcześniej na forum artykule (https://agroforum.hu/szakcikkek/szolo-b ... ofajtak-2/),w opisie odmiany Danubius, pisze:

Dr. Petar Cindrić napisał(a):
A Danubius külön értéke, hogy a téli fagyokkal szemben igen magas ellenállóságot mutat. Ezt tapasztaltuk 2012-ben február 9-10-e körül, amikor Bácskában a sík területeken a hőmérséklet tartósan –27, –28 °C-ra süllyedt. Ekkor minden más fajta hó feletti részei elfagytak, és a törzset vissza kellet vágni és újból kialakítani. Egyedül ennél a genotípusnál nem fagyott el a törzs. Ebben az évben a Danubius 12 t/ha termést hozott, ami a szokásos átlagnak számít. Ezt Kulpin falu környékén, Újvidéktől 30 km-re északra tapasztaltuk, ahol a Pinot noir mellett jelen volt a Bácska, a Pannonia és a Morava is. Ezeknél a fajtáknál minden tőketörzset vissza kellet vágni és újból kinevelni.

Skoro więc według autora odmiany Panonia raz plonuje po -28C a raz trzeba u niej odnawiać pnie, to coś tu nie gra :-)

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 czerwca 2021, 07:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
A może nastąpiło rozhartowanie. I to nie problem z samą odmiana a z przebiegiem pogody. W tym roku pogoda wywinela nam niezły nr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 czerwca 2021, 10:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
http://www.vmtt.org.rs/mtn2013/622_630_Cindrity_A.pdf
Dla przypomnienia tu jest wspomniany artykuł o Pannonii.
Cytat" Skrajnie mroźna zima spowodowała duży spadek plonów, kiedy na początku lutego 2012 r. spadek temperatury osiągnął -28 stopni. Spadek rentowności w 2012 roku był bardzo zauważalny. Z hektara wyprodukowano 3,1 tony Panonii." Znaczy że -28 przeżyła w miarę dobrze.
Mi wystarczy jeśli przeżyje -26 większych wymagań nie mam na podstawie obserwacji pogody od lat 80-tych, jeśli się powtórzy 1987 i 2006 to po prostu będzie odbijać od gruntu, albo wcale :D
To co maiki95 stwierdził jest oczywistą oczywistością, a uwidoczniło się (niestety) w tym sezonie. Do tego dodał bym jeszcze kondycję krzewów w danej lokalizacji wynikającą z agrotechniki i jakości ochrony przed patogenami.
Ale słyszałem że Tomek posadził Pannonii więcej ode mnie, więc chyba nie jest tak źle z tą odmianą. :wink:

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO