Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 04:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1003 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2024, 12:45 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 12:35
Posty: 27
Jutrzenki profil to wysoki poziom aromatów i polifenolii, cenię tą odmianę za mocne nuty zieleni. To jednak pierwsza z odmian do kupażu innych odmian. Czekam na wytrawne białe wino z jednej polskiej odmiany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2024, 13:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
SimonB napisał(a):
Jutrzenki profil to wysoki poziom aromatów i polifenolii, cenię tą odmianę za mocne nuty zieleni. To jednak pierwsza z odmian do kupażu innych odmian. Czekam na wytrawne białe wino z jednej polskiej odmiany.
Wątpię że się doczekasz :-)
A nawet gdyby to wytrawne pewnie będzie niepijalne...

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2024, 18:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
SimonB napisał(a):
Jutrzenki profil to wysoki poziom aromatów i polifenolii, cenię tą odmianę za mocne nuty zieleni. To jednak pierwsza z odmian do kupażu innych odmian. Czekam na wytrawne białe wino z jednej polskiej odmiany.
Wątpię że się doczekasz :-)
A nawet gdyby to wytrawne pewnie będzie niepijalne...

Tomku, takim wpisem odbierasz mi nadzieję na polskie ,białe wytrawne wino jednoszczepowe z odmiany Sawa=Feteasca Neagra x Cserszegi Fuszeros :?: :shock:
Dlaczego ???

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2024, 22:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
zbyszekB napisał(a):
Tomku, takim wpisem odbierasz mi nadzieję na polskie ,białe wytrawne wino jednoszczepowe z odmiany Sawa=Feteasca Neagra x Cserszegi Fuszeros :?: :shock:
Dlaczego ???
Może wyraziłem się niezbyt jasno. Chodziło mi o wytrawne odmianowe wino z Jutrzenki - jak na razie jedynej, uznanej polskiej odmiany. Moim zdaniem aromat 'jutrzenkowy' w takim winie będzie przytłaczający. Co innego słodkie, a jeszcze lepiej wzmacniane.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2024, 13:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3941
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Budzik napisał(a):
.. z Jutrzenki - jak na razie jedynej, uznanej polskiej odmiany. ...
Ciekawe, że ta uznana polska odmiana nie doczekała się niczego poza oświadczeniem i opisem na stronie winnicy Golesz. Mam na myśli rejestrację a przede wszystkim badania genetyczne. Potwierdzenie lub wykluczenie Pinot Blanc jako odmiany rodzicielskiej nie powinno stanowić najmniejszego problemu.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 grudnia 2024, 19:26 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 12:35
Posty: 27
Mi chodziło o nową odmianę o odpowiednim profilu smakowym, którą da się pić. Wino z Jutrzenki samo w sobie nie istnieje, za to jest używana do kupażu innych odmian.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2024, 11:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
SimonB napisał(a):
Mi chodziło o nową odmianę o odpowiednim profilu smakowym, którą da się pić. Wino z Jutrzenki samo w sobie nie istnieje, za to jest używana do kupażu innych odmian.
Wszystko przed nami ;-)

Kilka słów w kwestii mrozoodporności - ten rok zweryfikował moje poglądy dotyczące ocieplenia klimatu i w konsekwencji braku zagrożeń wymarznięciem winnicy. Nie wiadomo skąd przyplątał się w styczniu duży mróz i dwie noce miałem minimum około -23/-24C. Niby jeszcze nie tak dużo ale praktycznie wszystkie odmiany na winnicy ucierpiały.
Dunaj, Zweigelt - wymrożone 80-90% pąków, uszkodzona miazga w latoroślach/pniach. Nie zauważyłem większej różnicy w mrozoodporności pomiędzy tymi dwoma viniferami co oznacza, że Dunaj nie jest taki słaby jak się mówi. Dzięki opóźnionemu i krótkiemu cięciu miałem na nich jakieś 50% plonu, bo 1-2 dolne pąki w większości były żywe.
Abouriou wymarzło praktycznie do poziomu szczepienia, gdzieniegdzie udało się zachować pień. Hegel przetrwał nieco lepiej ale też zero plonu.
Souvignier Gris, Cabernet Volos, Cabernet Cortis - drewno również podmarzło ale przeżyło zdecydowanie więcej pąków niż w viniferach i dobrze zaplonowały. Ze wszystkich odmian zdecydowanie najlepiej przetrwało mrozy Cserszegi Fuszeres - drewno nieuszkodzone, pąki w zdecydowanej większości żywe i pełny plon.
Były to jak dotąd pierwsze uszkodzenia mrozowe na mojej winnicy od jej założenia w 2016r niemniej mam wrażenie, że uprawiając vinifery w małopolsce balansuję na granicy ryzyka.

Moje wnioski są więc takie, że mimo ewidentnego ocieplenie klimatu i zdecydowanie łagodniejszych zim niż kiedyś, to raz na 5, 10 lat może incydentalnie napłynąć duży mróz rzędu -25C i więcej, który przy dodatkowym słabym zahartowaniu winorośli może dokonać dzieła zniszczenia, szczególnie wśród vinifer.
Idąc dalej, według mnie na nasz klimat bardzo potrzebne są odmiany których drewno wytrzyma bez szkody mróz -25C. Pąki to już niekoniecznie, bo raz na 5 lat można liczyć się z redukcją a nawet brakiem plonu, byleby nie trzeba było odnawiać pni czy jeszcze gorzej - wymieniać nasadzeń.
Dlatego też w tym roku będę robił testy mrozoodporności tylko pod kątem drewna. Jeden test na -26 do -27C i mam nadzieję że wynikną z tego jakieś perspektywiczne selekcje.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2024, 15:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Patrząc po jakości dojrzewania szczególnie odmian czerwonych uważam że ma żadnego chwilowego ocieplenia klimatu. Jest najzwyczajniej inny układ napływu mas powietrza, co powoduje łagodne zimy, jest brak klasycznych wyżów ze wschodu i północnego wschodu zarówno latem jak i zimą, mamy dominującą cyrkulację północny zachód - południowy zachód, co mrozów zimą raczej nie przyniesie. Natomiast w maju i kwietniu mamy ostatnio często cyrkulację północną, która w miesiącach zimowych dałaby mrozy rzędu -25 do -30. Poza tym sezon wegetacyjny nie różni się in plus niczym od lat np. 2010-2020, czy wcześniej, a raczej na minus, ze znacznymi odpadami (niże genueńskie na południu Polski).
Co do mrozoodporności odmian, to chciałbym zauważyć że 5 kilometrów dalej przy podobnym mrozie nie nie zauważyłem najmniejszych uszkodzeń, nawet na świeżo posadzonych nie odkrywanych niczym odmianach w tym np. na Rubinecie, na którym pąki nawet na końcówkach pasierbów nie były uszkodzone.
Z moich obserwacji w różnych lokalizacjach wynika że rośliny zmuszone w trakcie sezonu do walki z mączniakami wchodząc w zimowy okres spoczynku nie osiągną właściwej mrozoodporności.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2024, 18:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
RobertR napisał(a):
Co do mrozoodporności odmian, to chciałbym zauważyć że 5 kilometrów dalej przy podobnym mrozie nie nie zauważyłem najmniejszych uszkodzeń, nawet na świeżo posadzonych nie odkrywanych niczym odmianach w tym np. na Rubinecie, na którym pąki nawet na końcówkach pasierbów nie były uszkodzone.
Robert, Twoja stacja pogodowa dostępna w internecie pokazuje że miałeś min. -20.3C w dniu 10 stycznia. To nie jest temperatura powodująca uszkodzenia pąków vinifer. Kłopoty u vinifer zaczynają się od -21C, a kończą przy ok. -23C :-).
Dzieli na tylko kilka km ale też 40m w pionie. Mieszkasz na szczycie wysokiego wzgórza z dużą inwersją temperatury. Ja już nie mam tak dobrze i ta różnica była dobrze widoczna tej zimy.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2024, 08:27 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 4 maja 2020, 06:34
Posty: 80
Lokalizacja: Tarnów
Budzik napisał(a):
SimonB napisał(a):
Jutrzenki profil to wysoki poziom aromatów i polifenolii, cenię tą odmianę za mocne nuty zieleni. To jednak pierwsza z odmian do kupażu innych odmian. Czekam na wytrawne białe wino z jednej polskiej odmiany.
Wątpię że się doczekasz :-)
A nawet gdyby to wytrawne pewnie będzie niepijalne...



https://winnicauroczysko.lokalnosc.pl/o ... kosz-.html

Piłem, dla mnie bardzo ok. Jednak wśród znajomych wzbudza różne uczucia, nie ma obojętności, albo je bardo Ci pasuje, albo zupełnie nie odpowiada.

_________________
https://www.facebook.com/winnicafilarowka/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2024, 18:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Nie piłem jeszcze wytrawnego odmianowego wina jutrzenka.
Mam tylko 3 krzewy tej odmiany. Za mało na odmianowe.
Do tej pory dodawałem 10-15% Jutrzenki do innych odmian typu placebo (Kristaly, Aurore) i to wystarczało aby te wina były pijalne.
Próbowałem już kiedyś około 25% jutrzenki w cuvee i takie wino jak dla mnie jest już mocno taniczne i zbyt aromatyczne .
Ale gusta są różne .....
PS
Są zwolennicy wytrawnych Pinot blanc, Sauvignon blanc, Traminer i likierowej jutrzenki, ale także wytrawnej jutrzenki :!: :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2025, 12:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3941
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Budzik napisał(a):
....Stosunkowo nowy temat - gen odporności na mączniaka prawdziwego Ren1.2. Mocniejszy niż Ren1 (Kiszmisz Vatkana) i Ren3/Ren9 ale słabszy niż Run1 (muscadinia).
https://bmcplantbiol.biomedcentral.com/ ... 03174-4....

Trafilem na VIVC na świetne zestawienie genów odporności, i nie tylko: https://www.vivc.de/docs/dataonbreeding/20220920_Table%20of%20Loci%20for%20Traits%20in%20Grapevine.pdf

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2025, 13:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
DW napisał(a):
Trafilem na VIVC na świetne zestawienie genów odporności, i nie tylko: https://www.vivc.de/docs/dataonbreeding ... pevine.pdf
Widzę że lista stale się powiększa - szybko dochodzą nowe geny ;-)

Z tego co jest na liście, mam u siebie w rozmaitych kombinacjach następujące geny:
Mączniak prawdziwy: Run1, Ren1, Ren1.2, Ren3, Ren9, Ren10 (prawdopodobnie)
Mączniak rzekomy: Rpv1, Rpv3.1, Rpv3.2, Rpv3.3, Rpv10, Rpv12, Rpv14
Czarna zgnilizna:Rgb1, Rgb2, Rgb3, Rgbx (jeszcze niezidentyfikowany gen/geny w Solaris/Cortis/Carol, prawdopodobnie z amurensis)
Filoksera: Rdv1

Siewka z jak dotąd maksymalną liczbą genów odporności (08-3/9 x Biona): Rpv1, Rpv3.1, Rpv12, Run1, Ren3, Ren9

Poluję jeszcze na geny: Rpv2, Ren4, Ren12 ale obecnie są poza moim zasięgiem. Może ktoś ma?

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2025, 19:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
A w jakich odmianach można je znaleźć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2025, 22:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
winluk napisał(a):
A w jakich odmianach można je znaleźć?
Rpv2 - muscadinia rotundifolia Trayshed
Ren12 - kultywar vitis amurensis w kolekcji USA
Ren4 - kultywar vitis romanetii w kolekcji USA

Poszczególne instytuty (USA, Włochy, Francja) mają już swoje hybrydy z tymi genami, po kilkukrotnych backcrossach do vinifery ale nie są one dostępne dla sektora prywatnego, ew. tylko w ramach projektów naukowych pomiędzy instytutami. W odmianach komercyjnych nie spodziewałbym się ich szybciej niż po 2030 skoro na rynek dopiero wchodzi generacja PIWI z Rpv1/Run1.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1003 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO