Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 22:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1003 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2023, 13:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Krzysiek, Twój ostatni post zrobił na mnie bardzo duże wrażenie. :thumbup:
Bardzo ciekawe selekcje - gratuluję.
Widać Twoje doświadczenie w zakresie krzyżówek i selekcji.

-- Cz cze 01, 2023 2:26 pm --

Siewki z zeszłorocznych krzyżówek powoli zaczynają się pojawiać. Na zdjęciu te na których szczególnie mi zależy, pierwsze z genami odporności z vitis muscadinia:

Obrazek

Z moich wcześniejszych krzyżówek mam wysadzone tylko kilkanaście selekcji vinifer i to co mogę zaobserwować na tej małej próbie to niska plenność i małe grona w zdecydowanej większości z nich. W praktyce mam tylko jedną obiecującą selekcję (Fuszeres x Abouriou), która ma wystarczający wigor, jest plenna i ma normalne grona:

Obrazek

Po Fuszeres odziedziczyła mrozoodporność, tolerancję na MRZ, luźne grona i wczesność, po Abouriou kształt liści, ciemny kolor jagód i tolerancję na MP. W sezonie 2022 prawie nic jej nie ruszyło z patogenów - minimalnie tylko MRZ na młodych liściach. Do tego bardzo wcześnie drewnieje, zaczyna wybarwiać się końcem lipca, ma sztywny, pionowy pokrój i praktycznie nie ma pasierbów, nawet po ogłowieniu. Uprawowo jak dla mnie ideał.
Jeżeli tylko wino z niej wyjdzie dobre, zastąpi u mnie Abouriou bo jest co najmniej o 2 tygodnie wcześniejsza i dużo bardziej wytrzymała na mróz. Wtedy również odmiana pójdzie do rejestracji i ochrony w COBORU i do testów dla zainteresowanych forumowiczów. Nazwa dla niej już jest wymyślona ale na razie jej nie zdradzę ;-)

Rok temu wyglądała tak:
Obrazek

Obrazek

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2023, 08:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Budzik napisał(a):
W praktyce mam tylko jedną obiecującą selekcję (Fuszeres x Abouriou), która ma wystarczający wigor, jest plenna i ma normalne grona:.....Po Fuszeres odziedziczyła mrozoodporność, tolerancję na MRZ, luźne grona i wczesność, po Abouriou kształt liści, ciemny kolor jagód i tolerancję na MP. W sezonie 2022 prawie nic jej nie ruszyło z patogenów - minimalnie tylko MRZ na młodych liściach. Do tego bardzo wcześnie drewnieje, zaczyna wybarwiać się końcem lipca, ma sztywny, pionowy pokrój i praktycznie nie ma pasierbów, nawet po ogłowieniu. Uprawowo jak dla mnie ideał.
Jeżeli tylko wino z niej wyjdzie dobre, zastąpi u mnie Abouriou bo jest co najmniej o 2 tygodnie wcześniejsza i dużo bardziej wytrzymała na mróz. Wtedy również odmiana pójdzie do rejestracji i ochrony w COBORU i do testów dla zainteresowanych forumowiczów. Nazwa dla niej już jest wymyślona ale na razie jej nie zdradzę ;-)......
Tomek, nie tylko ja, ale inni cierpliwie czekają na nie tylko dobrą odmianę forumową dostosowaną do naszego klimatu. Powodzenia :thumbup:

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2023, 14:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Na pewno to jest to ciezka praca bo nawet ja ktory sie tym interesuje nie moze sie polapac w tych odmianach co testuje kolega Budzik.
Zasatanawiam sie skad on wzial siewki Muscadina .Francuzi sie tym interesuja ,ale problem polega na tym ,ze vitis Muscadina bardzo trudno sie krzyzuje z innymi winoroslami .Sa pewne sukcesy ktore wykorzystali Francuzi od Amerykanow kreaujac taka odmiane jak Floreal .Sa malo odporne na mrozy do -12 ,Jednakze vitis Muscadina daja nietypowe aromaty czytaj egzotyczne aramaty takie jak np aromat np orzechow kokosowych .Kto wie co sie wydarzy w przyszlosci .Ostanio na Suwalszczynie mrozy liczac lata to rzedu -9c,-25 C ostatniego roku -12C.Pamietam jak byly mrozy po -33C lub wiecej i nawet mi Adalmiina przemarzla .
Niestety lata nie sa cieplejsze ,teraz ma nadciagnac super Ninio zobaczymy co pokaze


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2023, 15:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
WinnicaUdziejek napisał(a):
.........Pamietam jak byly mrozy po -33C lub wiecej i nawet mi Adalmiina przemarzla .
Niestety lata nie sa cieplejsze ,teraz ma nadciagnac super Ninio zobaczymy co pokaze

Dublański jest wystarczająco dobry na północne rejony PL :D :!:
Gorzej jest z doborem odmiany na czerwone wino :?: :!:

A może by tak jakaś krzyżówka Dublański x V.vinifera (czerwona) :?: :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2023, 20:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Rodzice odmiany którą skrzyżował Tomek to dla mnie pierwsza liga. Jedynie uprawowo od CsF wyżej oceniam Generosę, bo nie ma wad, ale wino jak dotąd z Csersegi Fuseres lepsze. Zbyszek TW zrobił absolutne mistrzostwo świata bijąc na głowę Węgrów jeśli idzie o Csersegi. Tomkowi wyszła po CsF odmiana ciemna. Trzeba teraz testować jakość win.
Musimy się w odmianach ciemnych skupić na jak najlepszych cechach uprawowych połączonych z wczesnością dojrzewania i odpornością na warunki atmosferyczne w okresie sierpień wrzesień. Z chęcią tą krzyżówkę przetestuję.
W tym sezonie dam info jeśli idzie o dwie białe selekcje PRIIW, gdyż będą owocować.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2023, 20:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
WinnicaUdziejek napisał(a):
Na pewno to jest to ciezka praca bo nawet ja ktory sie tym interesuje nie moze sie polapac w tych odmianach co testuje kolega Budzik.
Zasatanawiam sie skad on wzial siewki Muscadina .
Po prostu kupiłem sadzonki :-)

WinnicaUdziejek napisał(a):
Francuzi sie tym interesuja ,ale problem polega na tym ,ze vitis Muscadina bardzo trudno sie krzyzuje z innymi winoroslami .
To jest bardzo stara historia:

Za https://journals.ashs.org/hortsci/downloadpdf/journals/hortsci/6/2/article-p149.xml:

Cytuj:
Two diploid hybrids (2n=39) of historical interest originated in
North Carolina about 1916. One was N.C. 6-15, a cross between an
open-pollinated 'Malaga' seedling (V. vinifera) and an hermaphrodite
V. rotundifolia (15). The other was a cross of a V. rotundifolia female
with 'Black Morocco' (V. vinifera), known as N. C. B4-50 (10). Both
hybrids were largely sterile and unpromising, but during the 1950's
Dunstan (16) obtained fruit and viable seed from N.C. 6-15 by
applying abundant pollen from several Euvitis cultivars on the
open-pollinated flower clusters. The majority of his seedlings were
weak, but some (2n=38) showed marked heterosis and normal ovule
fertility. He made further backcrosses of one of these fertile seedlings
to both Euvitis and Muscadinia, obtaining fruitful progeny with
segregation of genes at the diploid level (17, 18).


WinnicaUdziejek napisał(a):
Sa pewne sukcesy ktore wykorzystali Francuzi od Amerykanow kreaujac taka odmiane jak Floreal .Sa malo odporne na mrozy do -12 ,Jednakze vitis Muscadina daja nietypowe aromaty czytaj egzotyczne aramaty takie jak np aromat np orzechow kokosowych .
Odnośnie odporności na mrozy to np. 08-3/9 jest odporniejsze od Rieslinga - tak mi wyszło w testach i nie chce być inaczej.
Odnośnie kokosu - lubię ten aromat ale niestety nie wyczuwam go w żadnej z uprawianych hybryd z genami muscadinia ;-)

-- Wt cze 06, 2023 9:21 pm --

hybryda napisał(a):
Tomek, nie tylko ja, ale inni cierpliwie czekają na nie tylko dobrą odmianę forumową dostosowaną do naszego klimatu. Powodzenia :thumbup:
Kurcze chętnie bym wysłał Tobie i innym sadzonki już teraz ale muszę mieć na uwadze że odmiana zgłoszona do rejestracji nie może być jeszcze wprowadzona na rynek. Przykładowo taka Jutrzenka nie może być już zarejestrowana. Plan jest taki że zgłoszę do rejestracji jesienią i na wiosnę 2024 będe miał sadzonki dla forumowiczów do testów. Bardzo zależy mi na testach w możliwie wielu różnych lokalizacjach, bo tylko to pozwoli poznać wszystkie zalety i wady mojej odmiany.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2023, 10:23 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Centralna Polska zgłasza się do testów. Jeśli będzie to możliwe to chociaż pięć sztuk .
Jestem pod wielki wrażeniem wiedzy i życzę sukcesów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2023, 10:54 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Sa rozne gatunki vitis Muscadine.Roznia sie one walorami smakowymi itp.Jak jeden gatunek ma smak kokosu nie znaczy ,ze to jest jakas cecha charakterystyczna dla v Muscadiana.Ciekawy jestem ,gdzie zamowiles soje vitis Muscadina i jakie testy zamierzasz przeprowadzic z tym gatunkiem .Jak Twoje smakuje ,bo mi jakos trudno wyobrazic sobie smak wina z aromatem kokosowym.Moze masz jakis konkretny gatunek nie chce Tutaj klamac ale jest juz wiele odrebnych odmian vitis Muscadina ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2023, 13:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Południowa Polska też się zgłasza do testów :angel:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2023, 13:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
WinnicaUdziejek napisał(a):
Ciekawy jestem ,gdzie zamowiles soje vitis Muscadina i jakie testy zamierzasz przeprowadzic z tym gatunkiem
Nie mam czystych vitis muscadinia choć i to jest do załatwienia np. z INRA tylko po co? Doprowadzenie linii do >90% vinifery to 4 backcrossy z viniferą. Francuzom zeszło na tym co najmniej 20 lat. Te odmiany które używam, przy 96% vinifery mają pewnie maks 1-2% genomu z v. muscadinia, prawdopodobnie tylko geny Rpv1/Run1 i jakiś fragment wokół nich, a reszta (2-3%) jest z amurensis. Raczej niemożliwe jest żeby miały jakiekolwiek specyficzne aromaty po muscadinia czy amurensis przy tak małym udziale tych gatunków. To są już praktycznie odporne na mączniaki vinifery.

-- Śr cze 07, 2023 2:54 pm --

jokaer napisał(a):
Południowa Polska też się zgłasza do testów :angel:
Dzięki za liczny odzew i gotowość do testów. Jeszcze konieczna jest próbna winifikacja bo uprawiamy w końcu w celu zrobienia wina :-).
Nie chcę wypuszczać nie w pełni sprawdzonych odmian nawet tylko do grona forumowiczów bo to strata czasu dla testujących i rozczarowanie, jak to już kilka razy tutaj było z nowymi odmianami.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2023, 14:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
WinnicaUdziejek napisał(a):
Sa rozne gatunki vitis Muscadine.Roznia sie one walorami smakowymi itp.Jak jeden gatunek ma smak kokosu nie znaczy ,ze to jest jakas cecha charakterystyczna dla v Muscadiana.Ciekawy jestem ,gdzie zamowiles soje vitis Muscadina i jakie testy zamierzasz przeprowadzic z tym gatunkiem .Jak Twoje smakuje ,bo mi jakos trudno wyobrazic sobie smak wina z aromatem kokosowym.Moze masz jakis konkretny gatunek nie chce Tutaj klamac ale jest juz wiele odrebnych odmian vitis Muscadina ...

Który gatunek ma smak kokosu ?
Przejrzałem sporo odmian dzikich i hybryd (z V,vinifera) i natrafiłem jedynie na wzmiankę,że te dzikie mają posmak piżma, oraz sporo di-glukozydów, ale zauważ, że Tomek nie krzyżuje dzikich z viniferami ale korzysta już z gotowych krzyżówek francuskich, które w pątym pokoleniu maju już tylko ok.1-2% genów V.muscadine ,a 98% genów [i]to V.vinifera Krzyżówka vinifery z taką PIWI to niemalże vinifera :!: :wink:

Tomku,
gratuluję polskiej, czerwonej,wczesnej odmiany V.vinifera = C.Fusz.xAboriou :clap:
"I o to Polska walczyła"

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2023, 17:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
no widze wpadlem jak sliwka w kompot ,teraz mialem problem jak to znalezc ''coconut flavour ''ma gatunek o nazwie

''Southern Home''

zrodlo video ponizej i degustacja roznych gatunkow vitis Muscadine.
Ktory wam najbardziej pasuje?

https://www.youtube.com/watch?v=l7R-989AHP4

-- Saturday, 10 June 2023, 18:00 --

Budzik napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
Ciekawy jestem ,gdzie zamowiles soje vitis Muscadina i jakie testy zamierzasz przeprowadzic z tym gatunkiem

Nie mam czystych vitis muscadinia choć i to jest do załatwienia np. z INRA tylko po co? Doprowadzenie linii do >90% vinifery to 4 backcrossy z viniferą. Francuzom zeszło na tym co najmniej 20 lat. Te odmiany które używam, przy 96% vinifery mają pewnie maks 1-2% genomu z v. muscadinia, prawdopodobnie tylko geny Rpv1/Run1 i jakiś fragment wokół nich, a reszta (2-3%) jest z amurensis. Raczej niemożliwe jest żeby miały jakiekolwiek specyficzne aromaty po muscadinia czy amurensis przy tak małym udziale tych gatunków. To są już praktycznie odporne na mączniaki vinifery.



Tak masz racje to sa tylko modyfikowane genetycznie rosliny po prostu nie da sie skrzyzowac czegos co ma inna liczbe chromosomow to tak jakby krzyzowac osla z koniem .Skontaktowalem sie z Univerity of Arcansas. Niestety nie moga wyslac mi procedury sa zbyt skomplikowane.Jesli nie uda mi sie w Europie moga mi pomoc .Najlepsza odmianana to Carlos jest najbardziej dostosowana do zimnego klimatu moze nawet zniesc powyzej -20C..W Europie sa dwa zrodla Krym lub INRA.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2023, 17:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
WinnicaUdziejek napisał(a):
Tak masz racje to sa tylko modyfikowane genetycznie rosliny po prostu nie da sie skrzyzowac czegos co ma inna liczbe chromosomow to tak jakby krzyzowac osla z koniem .Skontaktowalem sie z Univerity of Arcansas. Niestety nie moga wyslac mi procedury sa zbyt skomplikowane.Jesli nie uda mi sie w Europie moga mi pomoc .Najlepsza odmianana to Carlos jest najbardziej dostosowana do zimnego klimatu moze nawet zniesc powyzej -20C..W Europie sa dwa zrodla Krym lub INRA.
Po pierwsze - znasz historię o mule, bardzo wartościowej hybrydzie konia i osła, datowanej na 3000 lat?
Po drugie - jakie rośliny modyfikowane genetycznie masz na myśli bo ja takich nie posiadam?
Po trzecie - po co Ci czysta vitis rotundifolia?

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2023, 18:20 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Mi sie wydawalo ,ze moznaby cos zrobic nie z czysta vitis rutindifolia lub jej hybrydami ,ale nie ma takich albo sa bezplodne . To co pewnie ty masz to modyfikacje genetyczne .Nie zrozum mnie zle bo ja jestem postepowy i wole rosliny modyfikowane niz rosliny ktore trzeba pryskac.Oczywiscie jest to kwestia bardziej skomplikowana ,dlaczego ta roslina zyskala odpornosc na patogeny i jej interakcje na patogeny przez tysiace lat .Ludzka ingerencja moze byc bledna,minac sie ze strategia przetrwania gatunku.
Samice Mula sa bezplodne tylko 5% daje potomstwo ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2023, 13:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
No przecież wkleiłem historię jak powstały pierwsze hybrydy vinfera x rotudifolia (m.in. N.C. 6-15) ok. 1916 roku. Czy naprawdę uważasz że amerykanie już wtedy mieli możliwość edycji genomu winorośli? :lol:
Francuzi zaczęli właśnie od N.C. 6-15 i z jej udziałem w 1974 powstała VRH8628
https://www.vivc.de/index.php?r=passpor ... w&id=22561
, a potem kolejne backcrossy aż do VRH BC4, BC5 i BC6.
To co ja mam to węgierskie krzyżówki VRH BC4 z innymi odmianami - pisaliśmy o tym na forum, wystarczy poszukać.

-- N cze 11, 2023 2:14 pm --

W tym roku miałem w planie nie robić już żadnych vinifer, niemniej jedna selekcja przekonała mnie do zmiany zdania.

Feteasca Neagra x Abouriou (wysiew 2018r.):
Obrazek

Obrazek

Rok temu zachwyciła mnie wigorem i pięknym, pionowym, sztywnym pokrojem ale miała zbyt małe grona i była mało plenna choć i tak bardziej plenna niż Feteasca Negra, przy czym wtedy była przycięta na krótko. Teraz przy długim cięciu widzę że plenność jest już OK, grona wciąż nie są duże ale pewnie za rok będzie lepiej. Ta selekcja jest dosyć tolerancyjna na mączniaki, mrozoodporna na poziomie FN lub nawet bardziej i odporna na szarą pleśń mimo zbitych gron, ponieważ odziedziczyła po Abouriou bardzo grubą i wytrzymałą skórkę. Niestety jest późna - zaczyna wybarwiać się kilka dni po FN, w 2022 było to 18 sierpnia. Nie planuję jej rejestracji i nie proponuję jej do testów z racji późnego dojrzewania ale gdyby ktoś z dobrym stanowiskiem jednak chciał ją sprawdzić, to chętnie udostępnię sztobry jesienią.

W tym roku skrzyżuję ją z Saperavi pod kątem dodania kilku cech - jeszcze wyższej plenności, mrozoodporności, jakości wina i przede wszystkim luźnych gron. Fajny miks genów z tego wyjdzie - Rumunia/Mołdawia, Francja i Gruzja, przy czym FN i Saperavi to odmiany bardzo stare. Pewnie 99% selekcji z tej krzyżówki będzie za późne na nasz klimat ale robię to bardziej pod kątem drugiej generacji krzyżówek z PIWI muscadinia, które robię równolegle i które w zamierzeniu powinny odziedziczyć mutację genu "precoce" z Malbeca, czyli 3 tygodnie przyspieszone dojrzewanie, a w praktyce bezproblemowe dojrzewanie na terenie całej PL.

A tak wyglądała po testach mrożenia -26C w styczniu 2022r.:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... drive_link

Pąki wiadomo padły, ale łoza wydaje się że przetrwała w całkiem dobrej kondycji.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1003 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO