dziadek2 napisał(a):
Danielu, pytałeś kiedyś o liście Muskata Odeskiego, czy coś w tym sensie - kiedyś parę fotek zrobiłem
https://www.fotosik.pl/u/romanl/album/259791Tak, pytałem bo chciałem porównać moją siewkę. Dziękuję za pomoc. Rozglądałem się za zdjęciami MO i wyszło mi, że prawdopodobnie w obiegu są 2 formy tej odmiany: taka jak Twoja, czyli pędy częściowo zaczerwienione + liście pięcioklapowe ze słabo zaznaczonymi górnymi zatokami + liście trójklapowe, oraz druga z wyraźnie zaczerwienionymi pędami i przewagą liści pięcioklapowych o zdecydowanych zatokach. Takie liście np. są w dziale odmian i zostały pokazane przez Heńka (H. Wierciński) i Zbyszka. Moja siewka ma ażurowe 5-klapowe liście w typie pokazanym przez Heńka, choć jeszcze bardziej powycinane. Nasiona pochodziły od kolegi @Jantar, pytanie od kogo on miał sadzonki, może od Heńka ?
-- Pn, 15.02.2021 22:31 --
zbyszekB napisał(a):
...Ale to nie są odmiany użyte do krzyżówki MF
Do krzyżówki została użyta jakaś nie sprecyzowana bliżej przez Kuhlmanna odmiana :
https://www.genesys-pgr.org/a/e9778ac8- ... 0779380115wg VIVC : MILLARDET ET GRASSET 101 OP X? ...
Zbyszku, ten link dotyczy odmiany "Directeur Grosjean" a nie "Marechal Foch".
Faktycznie istnieje grupa "kuhlmannów" która ma bardzo niejasne pochodzenie, nie należy tu jednak ani Marechal Foch ani Leon Millot.
Tu wiemy dość dokładnie jakie odmiany skrzyżowano: siewkę Mgt 101-14 x Goldriesling. Jedyną niewiadomą jest siewka Mgt 101-14, czy wyrosła z nasienia Mgt 101-14 zapylonego własnym czy obcym pyłkiem ? A jeśli obcym to jakim ?
Dodatkowo, to co się dzieje w USA w sprawie pochodzenia Marechal Foch trzeba traktować z pewnym zastrzeżeniem: tam są 2 odmiany które są "foch", jedna to "Marechal Foch" druga to "Foch". dyskusja czy Foch to to samo co MF toczy się tam od kiedy tylko pamiętam. Robiono nawet badania genetyczne w tej sprawie (nie pamiętam czy ktoś to linkowal na forum czy sam trafiłem). To samo dotyczy Leona Millot, też tam jest kilka jego wersji. Myślę, że nie należy tej amerykańskiej dyskusji mieszać z naszymi Leonami i Marszałkami. W tym przypadku liczy się tylko kolekcja w Montpellier, czy jakaś inna, gdzie mamy przedstawicieli tych odmian z piewszej ręki, a nie wymieszane, z pomylonymi etykietami, zza oceanu.
Tak na marginesie to posiedziałem chwilę w Galecie aby przybliżyć sobie sprawę Mgt 101 i oto co znalazłem (to jest streszczenie a nie dosłowne tlumaczenie):
Alexis Millardet był profesorem botaniki w Bordeaux, zainteresowanym hybrydyzacją winorośli, który w 1881 roku zaczął współpracę z markizem Charles de Grasset, dużym właścicielem winnic w departamencie Herault na południu Francji. Grasset udostępnił Millardetowi swoje tereny do wysiewu hybryd, prowadzenia selekcji i propagacji.
Podkładki Riparia x Rupestris
Kolekcja Millardet et Grasset (Mgt)
seria Mgt 101 – w 1882 pyłkiem rupestris zapylono 21 krzewów riparii. Z nasion otrzymanych w wyniku tego zapylenia założono matecznik z którego sprzedawano podkładki pod wspólnym symbolem Mgt 101. Matecznik stanowił melanż siewek o zróżnicowanym charakterze, niejednorodnych jeśli chodzi o podstawowe parametry uprawowe. Po pewnym czasie, z tego chaotycznego melanżu zaczęto selekcjonować najlepszy materiał. I tak np. w 1893 roku, P. Gervais wyselekcjonował z serii Mgt 101 podkładę Mgt 101-14.Tak na marginesie to chętnie podzielę się tym Galetem i innymi opracowaniami. Tylko jak to zrobić ? To są b. duże pliki.