Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 10:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1003 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2020, 12:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Bardzo ciekawy artykuł z VitisGen2 o pracach nad nowymi markerami genów związanych z prawidłową redukcją kwasu jabłkowego podczas dojrzewania, zawartością tanin i 12 związków aromatycznych w hybrydach:
https://grapesandwine.cals.cornell.edu/ ... Final2.pdf

Według tych badań kwas jabłkowy w Riparii praktycznie nie spada podczas dojrzewania (wyk. 2), wysokie pH hybryd nie zawsze wskazuje na akceptowalną zawartość TA, z powodu wyższej zwartości jonów K+ (wyk. 3).
Okazuje się też że niska zawartość tanin w winach z hybryd wynika nie tylko z niższej zawartości tanin w jagodach co przede wszystkim z wysokiej zawartości białek, które wiążą te taniny podczas fermentacji (wyk. 6 i 7).

To obrazuje skalę trudności w pracach nad stworzeniem hybryd na czerwone wino, które będą pozbawione wad typu wysoka kwasowość, niskie taniny czy niechciane aromaty, przy zachowaniu odporności na choroby i mrozoodporności, a większość z tych cech to cechy poligeniczne.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2020, 18:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
B.ciekawy artykuł :!:
Tomku , a co sądzisz o mariażu Panonia X Sirame = około 80% V.vinifera ?!
Obydwie odmiany odporne na choroby grzybowe (wyjdzie krzyżówka PIWI)
Sirame dojrzewa u mnie kilka dni przed regentem (albo prawie w tym samym czasie ?)
Panonia – mam dopiero 1 krzew sadzony w lipcu 2020.
Ja nie skrzyżuję, bo brak materiału .
Taki w/w mariaż można by następnie skrzyżować z jakąś wczesną czerwoną viniferą?!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2020, 18:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
zbyszekB napisał(a):
B.ciekawy artykuł :!:
Tomku , a co sądzisz o mariażu Panonia X Sirame = około 80% V.vinifera ?!
Obydwie odmiany odporne na choroby grzybowe (wyjdzie krzyżówka PIWI)
Sirame dojrzewa u mnie kilka dni przed regentem (albo prawie w tym samym czasie ?)
Panonia – mam dopiero 1 krzew sadzony w lipcu 2020.
Ja nie skrzyżuję, bo brak materiału .
Taki w/w mariaż można by następnie skrzyżować z jakąś wczesną czerwoną viniferą?!
Po tym artykule nieco inaczej spojrzałem na sprawę. Sporo hybryd których używałem/chciałem użyć ma właśnie zbyt wysoką kwasowość odziedziczoną po amerykańskich przodkach. Mam tu na myśli np. Castel, Seibel 156 ale też i nowsze np. Souvignier Gris jak się niedawno u mnie okazało. Jasne że można z nimi też próbować ale dochodzi dodatkowa selekcja na kwasowość a i tak jest masa innych cech do selekcji i każda kolejna to dodatkowy problem.
Sirame jak widzę w parametrach dojrzewania w Odmianach, TA ma w normie więc będzie z nią o wiele łatwiej. Ogólnie na zdjęciach dobrze się prezentuje - luźne grona to duża zaleta. Krzyżując ją z Panonią wszystkie siewki będą odporne na choroby, jedne mniej, inne bardziej. Jest to bardzo dobry pomysł ale ja tego nie zrobię bo nie uprawiam Sirame, a Panonia rośnie u mnie dopiero od wiosny.
Zamiast tego zrobię Couderc 126-21 x Panonia (wynikowe 83% vinifery). Couderc 126-21 to też 75% vinifery ale jest ekstremalnie wczesna. Traci kwasy z zawrotnym tempie, w połowie wybarwiona jest już jadalna i smaczna. Osy to wyczuwają i masakrują ją jako pierwszą na długo przed PNP i Marsylskim Wczesnym. Ma niestety nieco słabszą odporność na mrz, choć ma gen Rpv3 bo tworzy nekrozy.
Poza Sirame czy Couderc 126-21, do krzyżówek z Panonią rozważyłbym też Regenta, Gołuboka i inne wcześniejsze hybrydy z 70-75% vinifery.
To wszystko są plany skazane na sukces ;-)

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2020, 01:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
To jest ciekawe: "Grapevine Breeding Programs for the Wine Industry" Edited by Andrew Reynolds
https://elearning.unite.it/pluginfile.php/125384/mod_resource/content/1/Grapevine%20Breeding%20Programs%20for%20the%20Wine%20Industry.pdf
Warto ściągnąć, ponad 400 stron lektury.
Przepraszam jeśli ktoś wcześniej już to linkował, nie śledzę wszystkich wpisów.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2021, 18:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 17 marca 2007, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Krosno
DW napisał(a):
To jest ciekawe: "Grapevine Breeding Programs for the Wine Industry" Edited by Andrew Reynolds
https://elearning.unite.it/pluginfile.php/125384/mod_resource/content/1/Grapevine%20Breeding%20Programs%20for%20the%20Wine%20Industry.pdf
Warto ściągnąć, ponad 400 stron lektury.
Przepraszam jeśli ktoś wcześniej już to linkował, nie śledzę wszystkich wpisów.

Czytałem już wcześniej - bardzo ciekawa publikacja.
Budzik napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
B.ciekawy artykuł :!:
Tomku , a co sądzisz o mariażu Panonia X Sirame = około 80% V.vinifera ?!
Obydwie odmiany odporne na choroby grzybowe (wyjdzie krzyżówka PIWI)
Sirame dojrzewa u mnie kilka dni przed regentem (albo prawie w tym samym czasie ?)
Panonia – mam dopiero 1 krzew sadzony w lipcu 2020.
Ja nie skrzyżuję, bo brak materiału .
Taki w/w mariaż można by następnie skrzyżować z jakąś wczesną czerwoną viniferą?!

Sirame jak widzę w parametrach dojrzewania w Odmianach, TA ma w normie więc będzie z nią o wiele łatwiej. Ogólnie na zdjęciach dobrze się prezentuje - luźne grona to duża zaleta. Krzyżując ją z Panonią wszystkie siewki będą odporne na choroby, jedne mniej, inne bardziej. Jest to bardzo dobry pomysł ale ja tego nie zrobię bo nie uprawiam Sirame, a Panonia rośnie u mnie dopiero od wiosny.
...
Poza Sirame czy Couderc 126-21, do krzyżówek z Panonią rozważyłbym też Regenta, Gołuboka i inne wcześniejsze hybrydy z 70-75% vinifery.
To wszystko są plany skazane na sukces ;-)

Czytam właśnie o Sirame i wygląda na że jest to odmiana odpowiednia do otrzymania ciemnoowocowej winnej odmiany PIWI do warunków karpackich. Nie mam Panonii, ale gdybym zdobył pyłek Sirame mógłbym przekrzyżować ją z jedną z bardzo odpornych ciemnoowocowych selekcji RegentxSolaris (80% V. vinifera, prawie całkowita odporność na mrz., wino bez obcych posmaków) i dodatkowo MarquettexPNP (80% vinifera, krzyżówka zupełnie niesprawdzona, ładny pokrój). Innych kandydatów na rok 2021 u siebie nie znajdę.
W oczekiwaniu na Pannonię myślę jeszcze nad wykorzystaniem deserowego Talizmana jako donora całego zestawu przeróżnych odporności na patogeny (przy 74% udziale vinifery i 19% amurensis). U mnie, to już można powiedzieć sprawdzony pancerniak (można by go ustawić w jednym rzędzie razem ze znanymi franko-amerykanami jak Aurore, Leon Millot i Cascade ) chociaż o nieustalonej odporności na mróz (mam go od 2010 r.), akceptowalnym na tym etapie defektach zapylania i niskim cukrem (14-15 brix). No ale to raczej na odmianę jasnoowocową w konfiguracji (Talizman x winne PIWI) x V. vinifera. Na razie bez pomysłu na to "winne PIWI" :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2021, 23:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Kyniek napisał(a):
W oczekiwaniu na Pannonię myślę jeszcze nad wykorzystaniem deserowego Talizmana jako donora całego zestawu przeróżnych odporności na patogeny (przy 74% udziale vinifery i 19% amurensis). U mnie, to już można powiedzieć sprawdzony pancerniak (można by go ustawić w jednym rzędzie razem ze znanymi franko-amerykanami jak Aurore, Leon Millot i Cascade ) chociaż o nieustalonej odporności na mróz (mam go od 2010 r.), akceptowalnym na tym etapie defektach zapylania i niskim cukrem (14-15 brix). No ale to raczej na odmianę jasnoowocową w konfiguracji (Talizman x winne PIWI) x V. vinifera. Na razie bez pomysłu na to "winne PIWI" :roll:


Nie sądziłem, że jest to odmiana odporna (na choroby) aż w takim stopniu, dzięki za praktyczne potwierdzenie tegoż i to na podstawie wieloletnich doświadczeń (opisy widniejące na stronach różnych szkółek, jeśli nie są nawet ewidentnie naciągane, to w każdym bądź razie "grzeszą" zazwyczaj zbytnią ogólnikowością). Jeśli faktycznie weźmie się pod uwagę jej cały, bardzo skomplikowany skład genetyczny, to ta odporność ma faktycznie bardzo solidne podstawy. Teraz wreszcie do końca rozumiem, dlaczego jest tak nagminnie wykorzystywana na Wschodzie do kreacji coraz to nowych odmian deserowych.

-- poniedziałek, 4 stycznia 2021, 00:31 --

A okazuje się, że R. Piątek wykorzystał ją (w dwóch klonach) do selekcji dwóch ciemnych odmian winnych - Krakowiaka i Krakowianki (z udziałem Dunaja).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 15:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Kyniek napisał(a):
Czytam właśnie o Sirame i wygląda na że jest to odmiana odpowiednia do otrzymania ciemnoowocowej winnej odmiany PIWI do warunków karpackich. Nie mam Panonii, ale gdybym zdobył pyłek Sirame mógłbym przekrzyżować ją z jedną z bardzo odpornych ciemnoowocowych selekcji RegentxSolaris (80% V. vinifera, prawie całkowita odporność na mrz., wino bez obcych posmaków) i dodatkowo MarquettexPNP (80% vinifera, krzyżówka zupełnie niesprawdzona, ładny pokrój). Innych kandydatów na rok 2021 u siebie nie znajdę.
W oczekiwaniu na Pannonię myślę jeszcze nad wykorzystaniem deserowego Talizmana jako donora całego zestawu przeróżnych odporności na patogeny (przy 74% udziale vinifery i 19% amurensis). U mnie, to już można powiedzieć sprawdzony pancerniak (można by go ustawić w jednym rzędzie razem ze znanymi franko-amerykanami jak Aurore, Leon Millot i Cascade ) chociaż o nieustalonej odporności na mróz (mam go od 2010 r.), akceptowalnym na tym etapie defektach zapylania i niskim cukrem (14-15 brix). No ale to raczej na odmianę jasnoowocową w konfiguracji (Talizman x winne PIWI) x V. vinifera. Na razie bez pomysłu na to "winne PIWI" :roll:
Sirame też mnie zaciekawiła ale muszę najpierw sprawdzić jej mrozoodporność, czy jest warta zachodu. Rożnie to bywa z hybrydami nawet z tych samych linii np. Seibel 156 szacuję na -30C ale już Seibel 47 i 128 o tym samym rodowodzie maks. -23 do -25C. Podobny rodowód do Sirame ma Souvignier Gris, również na bazie Seyvala. SG mam sprawdzone i według mnie jest to odmiana rewelacyjna choć ma dwie wady, nieco zbyt późne dojrzewanie (ale z wysokim cukrem) i podatność na antraknozę.

Robiłeś już próbki wina ze swoich hybryd? Możesz coś o tym napisać?

Co do Panonii to jak już wspominałem pyłek będzie od Roberta więc możesz sobie zaplanować krzyżówki z jej udziałem. Daj też znać czy chcesz te sztobry FN, czy może wolisz pyłek.

Mroziłem już pierwszą partię odmian, za wcześnie, nie były wystarczająco zahartowane ale dało mi to już jakieś pojęcie co wybrać do krzyżówek. Z vinifer - Feteasca Naegra, Fuszeres, Saperavi, Rubinowy Magaracza, Riesling i Rkatsiteli są o kilka stopni odporniejsze (łoza) od delikatnych francuzów (PNP, Abouriou, Malbec, Magdalenka Czarna, Mourvedre Goule), które raczej nie przetrwają -25C. Do tego na podstawie zeszłorocznych testów na pewno dołożyłbym Zweigelt i Ehrenfelser, obie w ścisłej czołówce.
Z hybrydami jest bardzo rożnie, mam nadzieję że więcej się wyjaśni po kolejnym teście końcem stycznia gdy porównam je z klasykami typu Solaris i Regent. Amurom ze względu na przebieg obecnej zimy daje małe szanse na przeżycie.
Tymczasem moja jedyna selekcja PIWI, Feteasca Neagra x Colmar Precoce Noir (75% vinifery) przetrwała -26C bez żadnych uszkodzeń (łoza) ale po takich rodzicach nie mogło być inaczej. Pąki padły w 100% ale padły równo na wszystkich odmianach.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 17:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Cytuj:
...
Sirame też mnie zaciekawiła ale muszę najpierw sprawdzić jej mrozoodporność, czy jest warta zachodu.
...

Siramé wytrzymała koło Jasła -28°C. Było kiedyś na filmiku.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 17:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
siekiernik napisał(a):
Siramé wytrzymała koło Jasła -28°C. Było kiedyś na filmiku.
Tak, widziałem ten filmik ale to opowieść skądinąd bardzo sympatycznego winiarza. Uwierzę jak zobaczę pąki i łozę pod mikroskopem po mrożeniu w -28C. Na razie odmiana ma u wszystkich duży kredyt zaufania i czas to zweryfikować.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 18:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Mróz mrozowi też nierówny. Liczy się czas jego trwania, kondycja rośliny, stan rozhartowania itp.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 19:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
siekiernik napisał(a):
Mróz mrozowi też nierówny. Liczy się czas jego trwania, kondycja rośliny, stan rozhartowania itp.

OK
Dlatego przy przesyłaniu sztobrów do Tomka(@budzik)należy podawać takie dane na: odmiany/akcja-testy-mrozoodporno-ci-odmian-2021-t13806.html
Tomek to sam oceni i uwzględni przy publikacji swoich badań :D :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 23:30 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
Podkarpacki napisał(a):
Kyniek napisał(a):
W oczekiwaniu na Pannonię myślę jeszcze nad wykorzystaniem deserowego Talizmana jako donora całego zestawu przeróżnych odporności na patogeny (przy 74% udziale vinifery i 19% amurensis). [..]

[...] Jeśli faktycznie weźmie się pod uwagę jej cały, bardzo skomplikowany skład genetyczny, to ta odporność ma faktycznie bardzo solidne podstawy. Teraz wreszcie do końca rozumiem, dlaczego jest tak nagminnie wykorzystywana na Wschodzie do kreacji coraz to nowych odmian deserowych.
-- poniedziałek, 4 stycznia 2021, 00:31 --
A okazuje się, że R. Piątek wykorzystał ją (w dwóch klonach) do selekcji dwóch ciemnych odmian winnych - Krakowiaka i Krakowianki (z udziałem Dunaja).

Te dwie odmiany zwróciły także moją uwagę z względu na deklarowaną odporność i przewagę udziału genów Dunaja, pozwalającej oczekiwać dobrego wina. W czasie mojej wizyty w Zawadzie R Piątek nie sprzedawał niestety sadzonek. Może na forum jest ktoś kto brał udział w testach tych odmian? Byłaby od razu wskazówka czy z udziałem Talizmana można wyhodować wartościową odmianę przerobową lub uniwersalną.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 12:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Jeszcze apropos czerwonego PIWI - tak się zastanawiam czy my aby nie za bardzo kombinujemy. Mamy przecież do dyspozycji Solarisa, odmianę ultra wczesną , świetnie gromadzącą cukier, odporną na choroby i wystarczająco na mróz. Z powodzeniem została już użyta w tym kierunku (Cortis, Monarch) choć w obu przypadkach dobór vinifer nie był chyba najszczęśliwszy (pirazyny po CS, niska mrozoodporność po Dornfelder). A gdyby tak skrzyżować Solarisa z bardziej mrozoodporną ciemną viniferą np. Saperavi, Zweigelt czy Feteasca Neagra? Myślę że już po pierwszej generacji można bardzo wiele oczekiwać. Przede wszystkim odmiana ciemna musi dojrzewać wcześnie, najlepiej ok. połowy września i Solaris jest w stanie tę cechę przekazać.

Co do Panonii to mam jednak pewne obawy bo choć sama dojrzewa w miarę wcześnie (koniec września), to jednak ma w genomie 50% Rieslinga i to może się po krzyżówce wyeksponować w postaci późnego dojrzewania. Przykładowo Dionis jakoś nie przejął wczesnego dojrzewania po Panonii.

Souvignier Gris to z kolei odmiana bardzo późna (połowa października) i tu już trzeba by koniecznie dobrać bardzo wczesną ciemną viniferę. Wśród tych kilku naprawdę wczesnych nie ma niestety żadnej przyzwoicie odpornej na mróz.

To wszystko dotyczy oczywiście krzyżówek PIWI x vinifera.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 13:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Dla mnie osobiście, bardzo porządana cecha, to późny start na wiosnę. Np. Hibernal, Regent.

Może (Hibernal x PNP) x (Regent x Siegerrebe) :lol:

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 13:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Budzik napisał(a):
Kyniek napisał(a):
Czytam właśnie o Sirame i wygląda na że jest to odmiana odpowiednia do otrzymania ciemnoowocowej winnej odmiany PIWI do warunków karpackich. Nie mam Panonii, ale gdybym zdobył pyłek Sirame mógłbym przekrzyżować ją z jedną z bardzo odpornych ciemnoowocowych selekcji RegentxSolaris (80% V. vinifera, prawie całkowita odporność na mrz., wino bez obcych posmaków) i dodatkowo MarquettexPNP (80% vinifera, krzyżówka zupełnie niesprawdzona, ładny pokrój). Innych kandydatów na rok 2021 u siebie nie znajdę.
W oczekiwaniu na Pannonię myślę jeszcze nad wykorzystaniem deserowego Talizmana jako donora całego zestawu przeróżnych odporności na patogeny (przy 74% udziale vinifery i 19% amurensis). U mnie, to już można powiedzieć sprawdzony pancerniak (można by go ustawić w jednym rzędzie razem ze znanymi franko-amerykanami jak Aurore, Leon Millot i Cascade ) chociaż o nieustalonej odporności na mróz (mam go od 2010 r.), akceptowalnym na tym etapie defektach zapylania i niskim cukrem (14-15 brix). No ale to raczej na odmianę jasnoowocową w konfiguracji (Talizman x winne PIWI) x V. vinifera. Na razie bez pomysłu na to "winne PIWI" :roll:
Sirame też mnie zaciekawiła ale muszę najpierw sprawdzić jej mrozoodporność, czy jest warta zachodu...
Sirame już przestała mnie ciekawić :(
Jak zwykle wystarczyło spróbować komercyjnego wina z tej odmiany i wszystko jasne - trunek niegodny mojego stołu :thumbdown:
Mocno hybrydowy nos i usta, lichy kolor, nieco utlenione, brak ciała i nieprzyjemna goryczka w finiszu. Dominuje aromat wiśni i śliwek ale nie czysty owoc tylko taki nalewkowy, który nijak nie pasuje do wina. Dla mnie wino absolutnie niepijalne. Z litości nie podam nazwy winnicy która to wino sprzedaje za niemałe pieniądze.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1003 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO