MarcinW napisał(a):
Mieszaniec nie koniecznie oznacza hybrydy międzygatunkowej bo jest takie coś jak mieszańce odmianowe. W przypadku winorośli każdą siewkę można nazwać odmianą bo nie ma odmian genetycznie ustabilizowanych, może z wyjątkiem jakichś starych ras lokalnych np. chrupka złota.
Nigdzie nie pisałem, że mieszaniec jest równoznaczny z hybrydą międzygatunkową, ale w praktyce zazwyczaj mówiąc o mieszańcu wielu ma na myśli właśnie hybrydę. Mieszańce odmianowe... a co to za nowe nazewnictwo? Większość znanej mi literatury co najwyżej pisze o odmianach mieszańcowych(!), które to sformułowanie zazwyczaj dotyczy odmian F1. Pisząc o genetycznym ustabilizowaniu Chrupki nadinterpretujesz fakty, gdyż nie jest ona ustabilizowana. Pewien jestem jedynie, że niektórzy autorzy wspominali, że
w miarę dobrze powtarzającą z nasion odmianą jest Malinger, ale to samo można powiedzieć o niektórych siewkach F2 np. pomidora, że w miarę dobrze powtarzają w pokoleniu F3(kwestia odpowiedniej selekcji roślin F2, co doświadczonemu hodowcy nie powinno sprawić problemu, gdyż wie które cechy są dominujące, a które recesywne).
MarcinW napisał(a):
Nie do końca identyczne, wszystko zależy jak bardzo ustabilizowane odmiany były krzyżowane, odmiany nie da się stabilizować w nieskończoność dlatego mieszańce F1 będą bardzo podobne ale nie identyczne.
Fakt, miałem napisać prawie identyczne, bo identycznych nie da się uzyskać żadną inną drogą niż rozmnażanie wegetatywne.
Jerzy1957 napisał(a):
Wyrosła mi winorośl z pestek.Poweryfikacji(selekcji),zostala jedna:Podobna do arkadi,rośnie bardzo mocno latorośśla długie sztywne,liście średnie podobne do suzi,grona ogromne ponad 1kg,jagody owalne,smaczne,delikatna skórka,miąższ chrupki,ok 8gr.Nie przemarza,dojrzewa poczatek sierpnia,podjada lem koniec lipca,zostawiłem dłużej na krzewie i zrobiły się mniej smaczne! Moja lokalizacja:Kłobuck woj.śląskie Nie wiem z jakiej odmiany pochodzi.Czy to nowa odmiana?
Szanowny Jurku, tak możesz nazwać ją odmianą jeśli tylko masz taką ochotę. Czy mógłbyś napisać na jakiej podstawie selekcjonowałeś siewki, z jakiej odmiany pobrałeś pestki(jeśli wiesz/pamiętasz, lub chociaż podejrzewasz), po ilu latach wydała pierwsze owoce, czy ma jakiś posmak(np. muszkat)? Może masz jakieś zdjęcia? Myślę, że wielu by chętnie zobaczyło to co udało Ci się wyhodować. Warunki uprawy które opisujesz są raczej sprzyjające przyśpieszaniu dojrzewania - w uprawie gruntowej, w szpalerze może będzie dojrzewać w połowie sierpnia, a może się mylę.