Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 10:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1002 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2012, 13:49 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Co do kryteriów selekcji to mogą być one bardzo różne, często wręcz zaskakujące, np. selekcja na resveratrol: http://ecommons.usask.ca/bitstream/hand ... sequence=3
Warto zapoznać się z tą pracą nie tylko z powodu resveratrolu. Jest tam sporo na temat przyspieszania procesów hodowlanych i selekcyjnych, polecam.

cytuję z w.w. pracy: "Alternatively, pruning protocols (Srinivasan and Mullins 1979) could be used instead of exogenous cytokinin. Vitis genotypes of both seedling and clonal origin were made to flower precociously under greenhouse conditions through the use of judicious pruning (Kaban 2009). This was done by training vines vertically for approximately five months, pruning and removing leaves and shoots from top four nodes (Mullins and Rajasekaran 1981; Srinivasan and Mullins 1979). In this way, endogenous cytokinin may be manipulated in a source-sink scenario by hormone redirecting to latent buds (Mullins and Rajasekaran 1981)."
O ile odczytałem, chodzi o przyspieszenie kwitnienia, wymuszane na będącej w dobrej kondycji szklarniowo podpędzonej winorośli. Polega ono na usunięciu czterech pierwszych liści na latorośli, co powoduje uruchomienie pąków utajonych. Domyślam się że tylko na jednej latorośli.

PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 16:46 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
Podobnie niektóre źródła sugerują, że Kadarka pochodzi z Albanii.

BTW: Nie ma ktoś sadzonki albo sztobrów Kadarki? Posadził bym kilka sztuk na próbę dla aromatyzowania bezpłciowych win aby osiągnąć coś w stylu Bikaverów.

PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 16:57 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Veteran5 napisał(a):

BTW: Nie ma ktoś sadzonki albo sztobrów Kadarki? Posadził bym kilka sztuk na próbę dla aromatyzowania bezpłciowych win aby osiągnąć coś w stylu Bikaverów.

Do aromatyzowania bezpłciowych win (czerwonych) trzymaj 1-2 krzaczki KR 87-3.

PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 21:14 
czeladnik
czeladnik

DW napisał(a):
Canin napisał(a):
Veteran5 napisał(a):

Do aromatyzowania bezpłciowych win (czerwonych) trzymaj 1-2 krzaczki KR 87-3.

A jak w tym zestawieniu miał by się Sevar? :roll:

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 19:58 
Kiper
Kiper

Chcę troszeczkę za przeczyć poszukiwaczowi.
Od znajomego starego Veredler-Rozmnarzacza dowiedziałem się że polepszenie,przyśpieszenie Kwitnięcia powoduje
uszczknięcie wierzchołka co powoduje znowu że więcej soku zostaje w kielichu i zapylenie jest łatwiejsze, wcześniejsze i to
doprowadza do zmniejszenia groszku jeśli odmiana do tego skłania.Na drugi rok chcę to na dwóch moich odmianach wypróbować.
pozdrawiam
Georg

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 22:57 
Ekspert
Ekspert

To nie mój tekst, tylko tłumaczenie. Ale nie zaprzeczasz tylko uzupełniasz, bo w tamtym amerykańskim sprawozdaniu, była wzmianka o zabiegu przycinania pędów, a teraz wiemy jakim.
Inna historia, że selekcję trzeba prowadzić w warunkach naturalnych a nie szklarniowych, no chyba że ma być to odmiana do szklarni.

PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 23:46 
Kiper
Kiper

georg napisał(a):
Nie zaprzeczasz, ani nie uzupełniasz ale poruszasz zupełnie inną kwestię. Właśnie kwestia uszczykiwania wierzchołków w czasie kwitnienia była poruszana bodajże przez Madeja(nie jestem pewien-piszę z pamięci!), jednak nie jest to zbytnio związane z poruszanym tutaj problemem.

@poszukiwacz: Z tym przycięciem latorośli i usunięciem 4 górnych liści, to chodzi przede wszystkim nie o to, żeby wybiły pędy(chociaż to też jest celem tego działania), ale przekształcenie wąsów(ich zawiązków) w kwiatostany, poprzez zaburzenie równowagi hormonalnej. Efekt wymuszenia kwitnięcia jak już kiedyś wspominałem może być uzyskany poprzez zastosowanie cytokininy - uzyskuje się przekształcenie przyszłych wąsów w kwiatostany. Tutaj, czytając o mutancie z niedoborem kw. giberelinowego domyślam się, że GA3 działaj antagonistycznie w stosunku do cytokinin, nie pozwalając na przekształcenie wąsów w kwiatostany, czemu zapobiegnie dostarczenie dodatkowej porcji cytokinin - mutant ten charakteryzuje się tym, że wszystkie jego wąsy są przekształcone w kwiatostany(a potem grona). Przypuszczam, że wierzchołek latorośli także wytwarza gibereliny, które transportowane są w dół pędu, a jego(wierzchołka) usunięcie wraz z kilkoma listkami powoduje zmniejszenie ich poziomu, co prowadzi do następstwa w postaci skuteczniejszego działania naturalnych cytokinin(zwiększonego ich wytwarzania?).

Przy okazji nasunął mi się pomysł odzyskania plonu na wczesnych odmianach po stratach wywołanych przymrozkami wiosennymi - warto by było przeprowadzić próbę w postaci oprysku cytokininami - spodziewał bym się, że na wyrosłych pasierbach/wilkach/latoroślach z pąków zapasowych, w miejscu wąsów powinny powstać kwiatostany.
poszukiwacz napisał(a):
W materiale na stronie 22 jest tabela z danymi o etapach chodowli odmiany. etap drugi to 20 roślin, czyli odmiany wyprowadza się z 20stu siewek.
Ja zrozumiałem to tak, że to kolejne etapy selekcji klonów, a nie nowych odmian z siewek! Ciekawe jak pan Kocsis Laszlo mógł by to skomentować.
poszukiwacz napisał(a):
Inna historia, że selekcję trzeba prowadzić w warunkach naturalnych a nie szklarniowych, no chyba że ma być to odmiana do szklarni.
Ja nie mogę się z tym zgodzić, ponieważ w szklarni/pod folią spokojnie można dokonać wstępnej selekcji i to dużo szybciej niż w uprawie gruntowej - spokojnie można zidentyfikować odmiany podatne na szarą pleśń, czy dojrzewające bardzo wcześnie i zbyt późno mając obok jakąś odmianę do odniesienia; poza tym dostarcza to także sporo informacji o samych owocach: ich wielkości, smaku, kolorze. Po takiej selekcji, czyli np. odrzuceniu odmian, które uważamy za zbyt późne, chorowitych, o drobnych owocach i małych gronach(jeśli naszym celem jest deserówka) można przystąpić do dalszej selekcji w polu, na trochę większą skalę mając więcej materiału rozmnożeniowego, oraz pod względem pozostałych kryteriów będąc w efekcie trochę do przodu pod względem czasowym.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 01:33 
Ekspert
Ekspert

georg napisał(a):
Od znajomego starego Veredler-Rozmnarzacza dowiedziałem się że polepszenie,przyśpieszenie Kwitnięcia powoduje
uszczknięcie wierzchołka co powoduje znowu że więcej soku zostaje w kielichu i zapylenie jest łatwiejsze, wcześniejsze i to
doprowadza do zmniejszenia groszku jeśli odmiana do tego skłania.Na drugi rok chcę to na dwóch moich odmianach wypróbować.
pozdrawiam
Georg

W swoich publikacjach R. Myśliwiec również sugeruje uszczykiwanie wierzchołków latorośli aby zawiązywanie kwiatostanów była efektywna.Podaje tutaj przykład odmiany Swenson Red.

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 06:32 
nowicjusz
nowicjusz

Oglądałem filmy na stronach rosyjskich i ukraińskich gdzie na latorośli pozostawia się jeden najładniejszy kwiat a pozostałe usuwa się,
wyrastające wilki uszczypuje się za trzecim liściem.

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 09:21 
Ekspert
Ekspert

sumik1003 napisał(a):
wyrastające wilki uszczypuje się za trzecim liściem.

Pasierby, nie wilki.

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 09:32 
mistrz
mistrz

Canin napisał(a):
Veteran5 napisał(a):

Sprobuj thurana ponoc to dziecko kadarki,gwarantuje Ci niepowtarzalny bukiet i bycza krew.pozdr.

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 10:25 
Ekspert
Ekspert

A gdybyśmy w międzyczasie (nie przerywając zabawy krzyżowania) zdbali o "stworzenie" polskich odmian w zadziwiająco prosty sposób (bo inne stają się skomplikowane).
Przykład: Czy nie byłoby przyjemnej gdybyśmy zamiast winogron odmiany Prim zajadali swojskiego Muszkatowego Prymusa?
Proste spolszczenie nazw a ile nowych odmian?

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 10:39 
Kiper
Kiper

Ciekawy pomysł. Na początek proponuję spolszczyć Rondo na Ruch Okrężny ;)

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 10:48 
Ekspert
Ekspert

Idąc tym tropem można spolszczyć regenta na Sprawujący Władzę :lol:

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 12:06 
Ekspert
Ekspert

Marcinbees napisał(a):
A Wiktoria na Jadwiga ? :lol: :lol:

A czemu nie, przecie i tak nie wiadomo które jest kobita a które facet. hermafrodyty :lol:
A słowa: rondo i regent używa się w języku polskim, Natomiast Siegerrebe moglibyśmy pisać po prostu Ziger, Reberger to wprost - Bergerówka
ps: przemyślałem transformację nazwy Prim, i wydaje mi się że najlepiej wypada zastępowanie jej nazwą Prymus
zmiana kosmetyczna, no i już polski akcent :)
Może wymyślimy coś dla Seyval Blanc?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1002 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1