Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 01:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1016 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 68  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 13:14 
Ekspert
Ekspert

Coś działacie, czy skończyło się na wirtualnych krzyżówkach? :roll:
U mnie Agrus zrzucił pierwsze kołpaczki i załadowałem kwiatostany w tubek. Gumowa gruszeczka do aplikacji pyłku już czeka.
W oczekiwaniu na pełne kwitnienie, wybiorę jeszcze 5 kandydatów na tatusiów.
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 19:54 
czeladnik
czeladnik

Nie mam za bardzo czasu, ale "szpacze siewki" mają się nieźle, większość jest "chrupkowata" z wyglądu, ale jest też jedna przypominająca Biancę i jedna o mocno powcinanych liściach.

Załączniki:
szpacza siewka 4.jpg
szpacza siewka 4.jpg [ 60.76 KiB | Przeglądane 988 razy ]
szpacze siewki.jpg
szpacze siewki.jpg [ 138.69 KiB | Przeglądane 988 razy ]

PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 19:59 
Ekspert
Ekspert

Lasota napisał(a):
"szpacze siewki" mają się nieźle, większość jest "chrupkowata" z wyglądu, ale jest też jedna przypominająca Biancę i jedna o mocno powcinanych liściach.

Jak na razie to wszystkie samosiejki po zaowocowaniu wykopałem, nic ciekawego się nie wysiało :)

PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 21:10 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze 5 kwiatostanów Łory zapakowałem w pergamin. Może coś z tego będzie o ile silny deszcz lub wiatr nie zniszczą tubek.
Może bardziej świadome i przemyślane działanie dadzą ciut większą szansę na uzyskanie czegoś wartościowego.

PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 22:02 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
Jeszcze 5 kwiatostanów Łory zapakowałem w pergamin. Może coś z tego będzie o ile silny deszcz lub wiatr nie zniszczą tubek.
Może bardziej świadome i przemyślane działanie dadzą ciut większą szansę na uzyskanie czegoś wartościowego.

Nie obawiasz się, że przy takich temperaturach ugotujesz kwiatostany?. Chodzi mi o użycie pergaminu. Jak używam woreczków z papieru śniadaniowego nie klejonych tylko zszywanych (!) z dodatkowym daszkiem z nieprzepuszczalnego dla wody materiału (chroni też przed nadmiernym nagrzewaniem się wnętrza).

PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 22:03 
Kiper
Kiper

Dzisiaj skończyłem zapylanie Regenta pyłkiem Solarisa (45 kwiatostanów na 9 krzewach).

Obrazek

Jutro mariaż Caberneta Sauvignion z Talizmanem.

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 07:08 
Ekspert
Ekspert

Kyniek napisał(a):
Nie obawiasz się, że przy takich temperaturach ugotujesz kwiatostany?. Chodzi mi o użycie pergaminu. Jak używam woreczków z papieru śniadaniowego
Taki papier pergaminowy jak do pieczenia ciast, o takim papierze pisał Madej. Tuby też wykonane według jego patentu, pozwalają otworzyć tubę, bez jej zdejmowania.
Kyniek napisał(a):
Dzisiaj skończyłem zapylanie Regenta pyłkiem Solarisa (45 kwiatostanów na 9 krzewach).
Obcinałeś pręciki na 45 kwiatostanach Regenta?? Jeśli nie usuwałeś, to i tak pewnie w zdecydowanej większości dojdzie do samozapylenia.

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 16:49 
czeladnik
czeladnik

Traktuję to jako test uprawy z siewek i ciekawostkę... zwłaszcza, że całkowicie nieznane jest pochodzenie materiału genetycznego... ale ta zabawa niewiele kosztuje. :) A na przyzwoite i na poziomie profesjonalnym (a nie z doskoku) hodowanie i selekcję krzyżówek mnie nie stać (całkowity brak czasu). I nie zmartwi mnie jak nic z tego nie będzie... no może tylko zrębki do ściółkowania :)

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 17:36 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie siewka rośnie 3 rok i już pokazały się małe zalążki kwiatów na wąsach, czyli za rok może zaowocuje, myślałem że trzeba będzie czekać z 8 lat jak w przypadku innych roślin wysiewanych z nasion.

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 21:18 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Coś działacie, czy skończyło się na wirtualnych krzyżówkach? :roll:
U mnie...

Załadowałem do donic Jutrzenkę i Chrupkę Złotą z Holandii, obie krzepkie. Na kwiaty Jutrzenki jeszcze trzeba czekać, ale jak za rok zakwitnie to będą pod jednym dachem w izolacji od innych krzewów.

PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 06:51 
Ekspert
Ekspert

Według Miczurina cechy owoców pochodzą głównie od dawcy pyłku, a cechy uprawowe od dawcy słupka.
Mam jedno dyletanckie pytanie:
Czy jest sens zapylania własnym pyłkiem, selekcjonowania odmiany bez krzyżowania. No bo co robią w instytutach przez 15lat od skrzyżowania?

PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 07:44 
Ekspert
Ekspert

Już wiem, pytałem o chów wsobny, jego wadą jest osłabienie żywotności nowych osobników.
prezentacja ze Skierniewic http://www.horticentre.pl/uploads/ipdis ... b23943.swf

PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 08:39 
Kiper
Kiper

Nie przesadzaj. Czerwony czy też nie miał duże osiągnięcia w hodowli roślin. Chociaż wiele z jego teorii czyta się teraz z uśmiechem na twarzy to miał sporo ciekawych spostrzeżeń dotyczących np. warunków w jakich powinna być dokonywana selekcja roślin.

PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 08:45 
Kiper
Kiper

@zypsek, w wolnej chwili poczytaj kim byli i czym zajmowali się Miczurin oraz Łysenko.

J

PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 10:03 
Ekspert
Ekspert

No tak, Miczurin tak jak każdy naukowiec, może być postrzegany ambiwalentnie, no ale gdyby nie jego krzyżówki, to nie byłoby Rondo, Solarisa, Muscarisa, Cab. Cortis. No może ten ostatni też wzbudza kontrowersje.
Jest jednak coś co mnie zaciekawiło, metoda mentora. Polegała ona na wszczepieniu kawałka rośliny innej wcześniejszej odmiany, co wpływało na jakieś utrwalenie tej cechy w organiźmie winorośli "bazowej"
Coś jakby katalizator mutacji albo czegoś podobnego, do wyprowadzenia wcześniejszego klonu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1016 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 68  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1