WinnicaUdziejek napisał(a):
To ,ze Monarch gromadzi malo cukru to akurat zaleta .Souvignier Gris to wspaniala odmiana winnicza ,ale w smaku na pierwszy plan wysuwa sie cukier .Nie wiem jak wy ,ale wino z 9% alkoholu to dla mnie perfekcja .Po prostu liczy sie tu smak nie alkohol .Teraz chyba jest moda na niski cukier taki do 21brix,prawdopodobnie ma to zwiazek z globalnym ociepleniem.Kiedys wsponialem ,ze wspolczesne odmiany winorosli maja wiecej cukru niz kiedykolwiek w historii.
Pełna zgoda, niski cukier to zaleta a nie wada ale też bez przesady, optymalnie byłoby zbierać przy 20 brix (~11% alko) ale w ciemnych odmianach kluczowa jest dojrzałość fizjologiczna (pestki, taniny) więc odmiana która trzyma cukier w ryzach ale poza tym w pełni dojrzewa jest tym czego szukamy.
Natomiast to co Robert napisał o cechach uprawowych Monarcha to faktycznie jest spory problem w uprawie na większą skalę niż amatorska. Ja odniosłem się tylko do jakości degustowanego wina, która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.
W kategorii "cukrówek" pierwsze miejsce przyznaję Cabernet Cortis, który w 2024 dociągnął u mnie do ponad 26 brix przy niepełnej dojrzałości fizjologicznej - dramat. Drugie miejsce ma Souvignier Gris, którego resztek własnie się pozbywam. Regularnie zbiera 24-25 brix przy zbyt wysokich kwasach.
Jest też Dunaj który lubi zbytnio dosłodzić ale na szczęście w pełni przy tym dojrzewa. Szukam dla niego partnera do kupażu, najlepiej jakaś barwiarka bo one nie zbierają zbyt dużo brix i mają wyższą kwasowość. Może Neronet, choć wolałbym chyba już jakieś PIWI.
-- Pn cze 30, 2025 9:01 am --

W mojej jedynej pozostawionej selekcji Saperavi Budeshuri x Korai Bibor (wysiew w 2022) mam już pierwsze owocowanie i co cieszy pokazuje wysoką plenność, brak problemów z zapylaniem i optymalną strukturę gron - duże, rozgałęzione i luźne. Jagody są eliptyczne, cecha odziedziczona po Saperavi Budeshuri. Stawiam że będą też sporej wielkości jak w Saperavi. Z cech uprawowych do oceny pozostaje jeszcze dojrzewanie technologiczne i fizjologiczne no i na koniec ocena wina. Owoców powinno wystarczyć na mikro-nastaw 1-2l.