Teraz jest wtorek, 5 sierpnia 2025, 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1016 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2025, 18:07 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 12:35
Posty: 29
To bardzo ważne i istotne o czym piszesz, bo większość krzyżówek wypuszczanych obecnie na rynek zawiera geny skupiające się na ochronie przed MP, MRZ niż na BR, która może wyrządzić równie duże straty w winnicy, moim zdaniem problem z BR jest marginalizowany i niedoceniany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 czerwca 2025, 16:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 961
Lokalizacja: małopolska
Pilnie potrzebuję pyłku Monarcha (przerobowego). Zapłacę za przesyłkę i dodatkowo zrewanżuję się winem lub sztobrami/sadzonkami.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 czerwca 2025, 17:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1183
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Mogę pomóc bo posiadam paszportowego, niestety nie wiem jak to wygląda i jak to się robi, (zbiera pyłek).
Proponuję pisz na PW, ewentualnie dzwoń i przeprowadzisz szkolenie.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 czerwca 2025, 10:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 961
Lokalizacja: małopolska
Dodam jeszcze że dziś degustowałem komercyjnego polskiego Monarcha i stwierdzam że ta odmiana wymiata w kwestii jakości wina. To już drugi z rzędu Monarch który mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Widzę w nich ewidentne podobieństwo pod kątem aromatów do dobrze dojrzałego Malbeca z Argentyny i co ważne zupełny brak ostrych/niedojrzałych tanin.
Pod kątem jakości wina to jest fenomenalna odmian jak na nasze warunki klimatyczne.

-- N cze 08, 2025 8:19 pm --

SimonB napisał(a):
To bardzo ważne i istotne o czym piszesz, bo większość krzyżówek wypuszczanych obecnie na rynek zawiera geny skupiające się na ochronie przed MP, MRZ niż na BR, która może wyrządzić równie duże straty w winnicy, moim zdaniem problem z BR jest marginalizowany i niedoceniany.
Może tak, a może nie :-). Czy BR wyrządza szkody w owocach u Ciebie? U mnie owszem są co roku plamy na liściach ale jak na razie owoce nie są infekowane. Absolutnie nie lekceważę tematu ale uważam że poważne zagrożenie BR (epidemia) u nas to tak za 5-10 lat. W breedingu to oznacza że właśnie najwyższy czas jest to właczyć w program hodowlany.
Masz już jakieś spostrzeżenia/plany w temacie odporności na BR?

-- Śr cze 18, 2025 11:45 am --

Sezon krzyżówek u mnie już zamknięty. Zapyliłem około 20 kwiatostanów. Praktycznie wszystko idzie już z genami odporności na BR - Rgb1/Rgb3 i to będą siewki których nie będę niczym pryskał poza siarką 2-3 razy.
W jednym crossie połączyłem też geny micro-vigne, z genami Rpv12, Rpv1/Run1. Liczę tu na choć kilka siewek z tymi genami R i mutacją karłowatości. To będzie dobry start do dalszej akumulacji genów R bo o ile się uda to zaowocują już za rok.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2025, 16:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3977
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
A co to jest konkretnie ta micro-vigne ? Rozumiem, że to oznacza winorośl karłowatą ale o co tu chodzi ?

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2025, 17:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 445
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
To tak wszystko sie zmienia ze trudno za tym podazyc

cos tu znalezlem ale nie rozumiem tego .Jakie hormony sie tu dodaje?

https://www.letemps.ch/sciences/microvi ... vins-futur


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 czerwca 2025, 11:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2273
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Odnośnie wspomnianego przez Tomka Monarcha to już sporo o nim na tym forum pisaliśmy. Więc nie ma co odkrywać Ameryki. Dla przypomnienia mam go na tyle długo, że komercyjnie nigdy bym tej odmiany nie posadził. Trzymam 5 szt. kolekcyjnie ze względu na idealnie dopasowaną do podłoża podkładkę - Binova, dzięki której odmiana wykazuje wyższą, wręcz znakomitą, odporność, niż podaje literatura na patogeny. Sposób wzrostu czyli brak sztywności latorośli, jakiegokolwiek pionu, niski poziom osiąganego cukru - z wiekiem krzewów jest coraz gorzej, wyłamywanie się młodych latorośli, to wszystko dyskwalifikuje tą odmianę akurat na glebach optymalnych dla uprawy winorośli. Może da się to uprawiać na 5 klasie, na własnych korzeniach, przy jako tako zachowanej strukturze gleby, odpowiednim nawożeniu i dokarmianiu, inaczej tego nie widzę.
Na Morawach odmiana się nie przyjęła właśnie w powyższych powodów, choć wino z tak dobrze fizjologicznie dojrzewającej odmiany czerwonej, jak np. u p. Malika biło na głowę wina z odmiany rodzicielskiej czyli Dornfeldera, ale z drugiej strony coś co ma problem z przekroczeniem 18-19 brix, gorzej od farbiarek, nawet w bardzo dobrym roku jak np. 2024, przy SAT jak na Wegrzech to jest porażka.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 czerwca 2025, 15:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 445
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
W UK Monarch jest znany od kilku lat ...

Pamietam jescze jak bylem przed Covidem w Hasting na poludniu Angli na degustacji .Bylem tez zdiwiony jakie dobre wino pilem z czeresni.
To ,ze Monarch gromadzi malo cukru to akurat zaleta .Souvignier Gris to wspaniala odmiana winnicza ,ale w smaku na pierwszy plan wysuwa sie cukier .Nie wiem jak wy ,ale wino z 9% alkoholu to dla mnie perfekcja .Po prostu liczy sie tu smak nie alkohol .Teraz chyba jest moda na niski cukier taki do 21brix,prawdopodobnie ma to zwiazek z globalnym ociepleniem.Kiedys wsponialem ,ze wspolczesne odmiany winorosli maja wiecej cukru niz kiedykolwiek w historii.
.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2025, 08:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 961
Lokalizacja: małopolska
WinnicaUdziejek napisał(a):
To ,ze Monarch gromadzi malo cukru to akurat zaleta .Souvignier Gris to wspaniala odmiana winnicza ,ale w smaku na pierwszy plan wysuwa sie cukier .Nie wiem jak wy ,ale wino z 9% alkoholu to dla mnie perfekcja .Po prostu liczy sie tu smak nie alkohol .Teraz chyba jest moda na niski cukier taki do 21brix,prawdopodobnie ma to zwiazek z globalnym ociepleniem.Kiedys wsponialem ,ze wspolczesne odmiany winorosli maja wiecej cukru niz kiedykolwiek w historii.
Pełna zgoda, niski cukier to zaleta a nie wada ale też bez przesady, optymalnie byłoby zbierać przy 20 brix (~11% alko) ale w ciemnych odmianach kluczowa jest dojrzałość fizjologiczna (pestki, taniny) więc odmiana która trzyma cukier w ryzach ale poza tym w pełni dojrzewa jest tym czego szukamy.

Natomiast to co Robert napisał o cechach uprawowych Monarcha to faktycznie jest spory problem w uprawie na większą skalę niż amatorska. Ja odniosłem się tylko do jakości degustowanego wina, która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.

W kategorii "cukrówek" pierwsze miejsce przyznaję Cabernet Cortis, który w 2024 dociągnął u mnie do ponad 26 brix przy niepełnej dojrzałości fizjologicznej - dramat. Drugie miejsce ma Souvignier Gris, którego resztek własnie się pozbywam. Regularnie zbiera 24-25 brix przy zbyt wysokich kwasach.
Jest też Dunaj który lubi zbytnio dosłodzić ale na szczęście w pełni przy tym dojrzewa. Szukam dla niego partnera do kupażu, najlepiej jakaś barwiarka bo one nie zbierają zbyt dużo brix i mają wyższą kwasowość. Może Neronet, choć wolałbym chyba już jakieś PIWI.

-- Pn cze 30, 2025 9:01 am --

Obrazek
W mojej jedynej pozostawionej selekcji Saperavi Budeshuri x Korai Bibor (wysiew w 2022) mam już pierwsze owocowanie i co cieszy pokazuje wysoką plenność, brak problemów z zapylaniem i optymalną strukturę gron - duże, rozgałęzione i luźne. Jagody są eliptyczne, cecha odziedziczona po Saperavi Budeshuri. Stawiam że będą też sporej wielkości jak w Saperavi. Z cech uprawowych do oceny pozostaje jeszcze dojrzewanie technologiczne i fizjologiczne no i na koniec ocena wina. Owoców powinno wystarczyć na mikro-nastaw 1-2l.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2025, 14:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4662
Lokalizacja: Rybnik
Budzik napisał(a):
Jest też Dunaj który lubi zbytnio dosłodzić ale na szczęście w pełni przy tym dojrzewa. Szukam dla niego partnera do kupażu, najlepiej jakaś barwiarka bo one nie zbierają zbyt dużo brix i mają wyższą kwasowość. Może Neronet, choć wolałbym chyba już jakieś PIWI.



2 dni temu w Saloni win w Valticach probowalem świetny kupaz czy cuvee Dunaja z Dorndelderem w prawdzie z przewaga tego drugiego ale to bylo zacne wino
https://drive.google.com/file/d/18Jmfno ... p=drivesdk

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2025, 14:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 961
Lokalizacja: małopolska
Misza napisał(a):
Budzik napisał(a):
Jest też Dunaj który lubi zbytnio dosłodzić ale na szczęście w pełni przy tym dojrzewa. Szukam dla niego partnera do kupażu, najlepiej jakaś barwiarka bo one nie zbierają zbyt dużo brix i mają wyższą kwasowość. Może Neronet, choć wolałbym chyba już jakieś PIWI.
2 dni temu w Saloni win w Valticach probowalem świetny kupaz czy cuvee Dunaja z Dorndelderem w prawdzie z przewaga tego drugiego ale to bylo zacne wino
https://drive.google.com/file/d/18Jmfno ... p=drivesdk
Mietek, dzięki za inspirację ale po latach walki z viniferami chyba jednak zwrócę się w kierunku PIWI. Czyli stopniowa wymiana vinifer na PIWI, pewnie spod mojej ręki bo jakżeby inaczej ;-).
Dornfleder na pewno jest super plenny i w miarę tolerancyjny na grzyby (ale nie odporny) ale też podatny na mrozy. Jeżeli już miałaby to być vinifera to wolałbym Dorsę.

-- Pn lip 14, 2025 3:11 pm --

Wyniki badań wybranych odmian i moich selekcji na obecność genów Rgb1 i Rgb3 czyli odporność na BR odpowiednio zielonego i owoców:

Obrazek

Zielone tło oznacza wynik pozytywny, żółte niepewny, być może pozytywny. Markery RGB1A, RGB3B i RGB3C zostały zaprojektowane przeze mnie od podstaw ale tylko jeden z nich okazał się bardzo użyteczny do dalszej analizy - RGB1B. Na bazie tych wyników opracowałem kolejne dwa markery, RGB1B i RGB3D, które powinny dać bardziej dokładne wyniki - testy już w toku.

-- So sie 02, 2025 3:13 pm --

Tak wygląda na dziś selekcja Saperavi Budeshuri x Korai Bibor. Początek veraison 20.07.2025, duże szanse że coś z tego będzie.
Obrazek
Obrazek

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1016 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO