Teraz jest czwartek, 28 marca 2024, 21:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Abouriou Noir
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 16:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: małopolska
Czas założyć wątek o tej bardzo wartościowej odmianie.
W uprawie mam ją od 3 lat, w tym roku pierwszy plon. Po 3 tygodniach ciągłych opadów jagody nie popękały i nie pleśnieją jak na innych odmianach. Na mączniaki ponadprzeciętnie odporna, wystarcza standardowa profilaktyka. Pomiar cukru zrobię w tym tygodniu ale z racji chłodnego sezonu pewnie będzie musiała powisieć jeszcze ze dwa tygodnie.
Stan na dziś:
Obrazek
Grona trochę przerzedzone bo dopadły je ptaki zanim zdążyłem założyć siatki. W tym roku ptaki są u mnie nadzwyczaj zaciekłe - objadały mi grona przez siatkę do belowania słomy, zawisając w powietrzu jak kolibry :-). Musiałem zmienić siatkę na taką sztywną - przeciw kretom. Próbowały i ją sforsować ale po paru dniach odpuściły.

-- So wrz 30, 2017 4:33 pm --

Dwa dni słońca i brix podskoczyło z 17.5 do 19.2.
Uważam że w normalnym roku ta odmiana dobije bez problemu do 22 brix do końca września.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 października 2017, 12:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1908
Lokalizacja: Cieszyn
Jakie masz terroir? Jakie ma ta odmiana wymagania? Pozdrawiam Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2018, 13:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: małopolska
piotr85 napisał(a):
Jakie masz terroir? Jakie ma ta odmiana wymagania? Pozdrawiam Piotrek
Charakterystykę i wymagania masz tu: http://www.winogrona.org/index.php?title=Abouriou_Noir
Dokładniejszego sprawdzenia wymaga jeszcze mrozoodporność. D.Pospisilova w Ampelografii pisze że jest odporna na mrozy, to samo piszą w "LesCepages". Jednak u mnie tej zimy wszystkie pąki nad śniegiem padły przy -23, -24C i dlatego wpisałem jej mrozoodporność -21C. Zweryfikuję to tej zimy.
Z powodu obecnej, zwariowanej pogody będę trzymał owoce chyba do końca października, bo druga połowa ma być słoneczna. Na szczęście potwierdza się że jest w pełni odporna na szarą pleśń. Biedrona azjatycka też się jej nie tyka - woli podgryzać Feteasca Neagra :-)

-- Pn cze 25, 2018 1:51 pm --

Niestety ale ta odmiana po raz drugi z rzędu ma grona z groszkiem i nie wiem co jest powodem. W ubiegłym roku odszypułkowywałem i przebierałem ręcznie ale przy większej ilości nie wchodzi to w rachubę. W przyszłym sezonie spróbuję jeszcze uszczykiwania wierzchołków latorośli w trakcie kwitnienia i jeżeli to nie pomoże to pożegnam się z Abouriou pomimo wielu innych zalet tej odmiany.

-- Cz sie 09, 2018 1:06 pm --

Stan na 09.08.2018:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kwestii odporności na choroby, w tym roku średnio podatna na mrz (2/5) - nic nad czym nie dałoby się łatwo zapanować ale ja specjalnie nie pryskam żeby poznać podatność wszystkich odmian w kolekcji.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2018, 20:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6754
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Gdyby jeszcze nie ten zielony groszek .... jak widać na zdjęciach :?: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2019, 14:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: małopolska
Co ciekawe na drugim stanowisku, gdzie mam już pojedyncze grona kontrolne, groszku nie ma - duże i pięknie wypełnione grona. Tak więc może to kwestia gleby bo są całkowicie inne - glina vs less wapienny.
Tak więc u mnie jest to nadal numer jeden wśród czerwonych vinifer ale w uprawie dobrze sprawuje się również Saperavi Budeshuri - zobaczymy jeszcze jak będzie z owocowaniem. Dunaj którego mam najwięcej, oprócz tego że chorowity, jest wyjątkowo wrażliwy na opryski herbicydami okolicznych zbóż. Do tego stopnia że nie wiem czy cokolwiek z niego będzie zanim urośnie mi żywopłot.

-- So sty 26, 2019 3:09 pm --

Dziś weryfikowałem mrozoodporność 23 odmian po mrożeniu łozy w zamrażalce w temp. od -16C do min. -24.6C.
Abouriou niestety wypadło bardzo słabo. Wszystkie pąki martwe, łoza poważnie uszkodzona. Jest to jednak odmiana południa i u nas jej uprawa bez okrywania na dłuższą metę nie ma sensu.

Inne odmiany, które przetrwały eksperyment:
PNP - wszystkie pąki martwe, łoza średnio uszkodzona
Feteasca Neagra - wszystkie pąki martwe, łoza nieuszkodzona
Mourvedre Goule - wszystkie pąki martwe, łoza nieuszkodzona
Nigrisella - wszystkie pąki martwe, łoza nieuszkodzona
Rkatsiteli - pojedyncze pąki żywe, łoza nieuszkodzona
Fuszeres - połowa pąków żywa (głownie zapasowe), łoza nieuszkodzona. U mnie to zdecydowanie najbardziej mrozoodporna vinifera, bardziej odporna niż Rkatsiteli.
Villard Noir, Castel 19637, Seibel 156, Gołubok - znacznie lepiej niż vinifery ale i tu część pąków była martwa. Trzeba jednak brać poprawkę na to, że to bardzo młode krzewy i bardziej wiarygodne wyniki będą za rok lub dwa.
Colmar Precoce Noir - pancerniak, bez żadnych uszkodzeń

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 14:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1033
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Z mojej strony dodam, że czarna siatka na ptaki bardziej się sprawdza niż biała :)
Ptaki trochę inaczej widzą niż człowiek...

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 17:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Budzik, napisz, proszę, w jakiej konkretnie temperaturze Abouriou Noir doznał uszkodzeń. Czy pokrywa się to z tym, co napisałeś parę wpsiów wyżej, gdy opisywałeś wymarznięcie pąków przy -23 st. C ? Czekam niecierpliwie na Twoje podsumowanie mrozoodporności tej odmiany po tegorocznej zimie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 18:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: małopolska
Dolnoslonzok napisał(a):
Budzik, napisz, proszę, w jakiej konkretnie temperaturze Abouriou Noir doznał uszkodzeń. Czy pokrywa się to z tym, co napisałeś parę wpsiów wyżej, gdy opisywałeś wymarznięcie pąków przy -23 st. C ? Czekam niecierpliwie na Twoje podsumowanie mrozoodporności tej odmiany po tegorocznej zimie.
Tak jak pisałem, minimalna temperatura mrożenia to było -24.6C przez kilka godzin, z dokładnością do 0.1C. Sztobry były stopniowo aklimatyzowane przed i po, przez kilka dni. Sztobry pobierałem ok. 10 stycznia, pod koniec ochłodzenia. Wyniki zgadzają się z wcześniejszymi obserwacjami i wskazują, że Abouriou wytrzymuje do ok. -21C. Przy temperaturze -24.6C zaobserwowałem poważne uszkodzenia łozy Abouriou, podobnie jak u odmian Malbec, Noir Hatif de Marseille, Narancsizu.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 22:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2114
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Nadzieja że da się bez okrywania przynajmniej łozy mrozowej uprawiać tego typu odmiany to jest trochę naiwnością, chyba że na trwałe będą takie zimy jak dotąd w mojej lokalizacji od 2011 w co nie wierzę.
Niemniej jestem pod wrażeniem odporności na choroby, a zwłaszcza sz.p. no i ten "bordoski" smak z rewelacyjnymi taninami. Zamierzam kilka sztuk dosadzić do kupażu, te kilka krzewów warto okrywać, bo świetna organoleptycznie i co najważniejsze jak na polskie warunki jedna z nielicznych dobrze dojrzewających ciemnych vinifer.
Notabene żadnego groszku u mnie nie było. Pod kątem odporności na choroby w porównaniu np. z delikatnym Dunajem to zupełnie inna liga.
Widzę że w moich sprzyjających warunkach glebowych i suchym klimacie odmiany z okolic Bordeaux są najłatwiejszymi viniferami w uprawie. W przypadku tej odmiany dochodzi jeszcze podstawowa kwestia lepszego dojrzewania niż pozostałe klasyki.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 23:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 10 listopada 2017, 23:24
Posty: 262
Lokalizacja: Szczecin / okolice Zalewu Szczec.
castleman napisał(a):
Z mojej strony dodam, że czarna siatka na ptaki bardziej się sprawdza niż biała :)
Ptaki trochę inaczej widzą niż człowiek...

Czy mógłbyś napisać coś więcej na ten temat? Zakup siatki jeszcze przede mną, więc mam czas, aby zdecydować, jaką kupić.
Pozdrawiam.
Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 15:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: małopolska
RobertR napisał(a):
Nadzieja że da się bez okrywania przynajmniej łozy mrozowej uprawiać tego typu odmiany to jest trochę naiwnością, chyba że na trwałe będą takie zimy jak dotąd w mojej lokalizacji od 2011 w co nie wierzę.
Niemniej jestem pod wrażeniem odporności na choroby, a zwłaszcza sz.p. no i ten "bordoski" smak z rewelacyjnymi taninami. Zamierzam kilka sztuk dosadzić do kupażu, te kilka krzewów warto okrywać, bo świetna organoleptycznie i co najważniejsze jak na polskie warunki jedna z nielicznych dobrze dojrzewających ciemnych vinifer.
Notabene żadnego groszku u mnie nie było. Pod kątem odporności na choroby w porównaniu np. z delikatnym Dunajem to zupełnie inna liga.
Widzę że w moich sprzyjających warunkach glebowych i suchym klimacie odmiany z okolic Bordeaux są najłatwiejszymi viniferami w uprawie. W przypadku tej odmiany dochodzi jeszcze podstawowa kwestia lepszego dojrzewania niż pozostałe klasyki.

Moim zdaniem warto sprawdzać eksperymentalnie mrozoodporność bo wtedy dokładnie wiemy na czym stoimy. D. Pospisilova w Ampelografii CSSR pisze że Abouriou nie jest podatne na mrozy, w Les Cepages piszą podobnie, a R. Myśliwiec podaje dla tej odmiany -20C.
Abouriou z powodu bardzo dużej zawartości tanin i grubej skórki potrzebuje czasu żeby dobrze dojrzeć. Szacuję że wymaga SAT około 2800C. W sezonie 2018 ta odmiana potwierdziła dobrą odporność na wszystkie patogeny, z wyjątkiem mrz. na którego jest średnio podatna, mniej więcej na równi z PNP.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2019, 20:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 381
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Odnosnie mrozoodpornosci
Mysle ze przy takich badaniach nalezy zadbac i sprawdzic max odpornosc na mrozy.Ja nie mam takiej zamrazarki do -24C
Musza byc to grube i zdrowe lozy .
Tylko sprawa jest nie taka prosta
Wiem ze 2 lata temu byly silne mrozy na koniec lutego -27.Zdziwilo mnie ze moj Cabernet Cantor w tak badzo dobrym stanie wytrzymal po same konce.Calkiem niezle Bianka (prawie wyszyskie paki)
Ale zdaje sobie sprawe ze tkanka pod koniec zimy jest bardziej wysuszona ,ma mniej w sobie wody i jest w stanie wiecej wytrzymac niz gdyby takie mrozy byly w Grudniu czyli na poczatku zimy. Ponnadto sa dodatkowe czynniki jak wilgotnosc,wiatr a nawet dlugosc mrozu .Wtedy mialem -27 tylko przez 2 godz.Ponadto pewnie tez ma wplyw na to odwilze i powtorne ataki mrozu.Jak wiemy szczegolnie wrazliwe sa na nie gatunki z domieszka vitis Amurensis.
Ale z tego co tu widze jak to Abouriou Noir jest tylko troche pozniejsze od Bianki to nie jest tak zle.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2019, 08:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Budzik napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Budzik, napisz, proszę, w jakiej konkretnie temperaturze Abouriou Noir doznał uszkodzeń. Czy pokrywa się to z tym, co napisałeś parę wpsiów wyżej, gdy opisywałeś wymarznięcie pąków przy -23 st. C ? Czekam niecierpliwie na Twoje podsumowanie mrozoodporności tej odmiany po tegorocznej zimie.
Tak jak pisałem, minimalna temperatura mrożenia to było -24.6C przez kilka godzin, z dokładnością do 0.1C. Sztobry były stopniowo aklimatyzowane przed i po, przez kilka dni. Sztobry pobierałem ok. 10 stycznia, pod koniec ochłodzenia. Wyniki zgadzają się z wcześniejszymi obserwacjami i wskazują, że Abouriou wytrzymuje do ok. -21C. Przy temperaturze -24.6C zaobserwowałem poważne uszkodzenia łozy Abouriou, podobnie jak u odmian Malbec, Noir Hatif de Marseille, Narancsizu.

Przpraszam, nie zauważyłem. Dziękuję za odpowiedź.
Abouriou Noir ma jako jednego z rodziców Magdeleine Noire des Charentes. Ta odmiana z kolei jest rodzicem m.in. Merlot. Czy zatem mrozoodporność Abouriou Noir nie będzie porównywalna do Merlot ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2019, 10:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: małopolska
Dolnoslonzok napisał(a):
Abouriou Noir ma jako jednego z rodziców Magdeleine Noire des Charentes. Ta odmiana z kolei jest rodzicem m.in. Merlot. Czy zatem mrozoodporność Abouriou Noir nie będzie porównywalna do Merlot ?

Oby nie, bo Merlot ma bardzo niską mrozoodporność :-):
https://ohiograpeweb.cfaes.ohio-state.edu/sites/grapeweb/files/imce/pdf_events/Cold%20Hardiness%20of%2023%20Varieties_WV_Jan%202017.pdf
https://www.researchgate.net/publication/267683405_Cold-Hardiness_Evaluation_of_Grapevine_Buds_and_Cane_Tissues
(Str. 6)

Za rok powtórzę testy na większej liczbie odmian. Na dziś, wstępnie mogę podzielić moje vinifery na 3 grupy pod kątem mrozoodporności:
1. Nie nadające się do uprawy bez okrywania w lokalizacjach gdzie -25C występuje częściej niż raz na 10 lat (poważne uszkodzenia łozy):
Abouriou, Malbec, Noir Hatif de Marseille, Pe de Perdrix, Bibiola, Mora Della, Aspiran Bouschet, Lambrusco dal picol ross, Narancsizu
2. Nadające się warunkowo (częściowe uszkodzenia łozy):
PNP, Gargola
3. Nadające się (brak lub minimalne uszkodzenia łozy):
Fuszeres, Feteasca Neagra, Rkatsiteli, Mourvedre Goule, Nigrisella

W tej ostatniej grupie na pewno jest też miejsce dla Rieslinga, Caberneta Sav., których nie mam oraz dla Rubinowy Magaracza, Saperavi i Saperavi Budeshuri, które przetestuję za rok.
Oczywiście moje testy są typowo amatorskie i przeprowadzam je na własne potrzeby więc nie należy wyników traktować jako wyroczni :-).

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2019, 12:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2114
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Budzik napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Abouriou Noir ma jako jednego z rodziców Magdeleine Noire des Charentes. Ta odmiana z kolei jest rodzicem m.in. Merlot. Czy zatem mrozoodporność Abouriou Noir nie będzie porównywalna do Merlot ?

Oby nie, bo Merlot ma bardzo niską mrozoodporność :-):
https://ohiograpeweb.cfaes.ohio-state.edu/sites/grapeweb/files/imce/pdf_events/Cold%20Hardiness%20of%2023%20Varieties_WV_Jan%202017.pdf
https://www.researchgate.net/publication/267683405_Cold-Hardiness_Evaluation_of_Grapevine_Buds_and_Cane_Tissues
(Str. 6)

Za rok powtórzę testy na większej liczbie odmian. Na dziś, wstępnie mogę podzielić moje vinifery na 3 grupy pod kątem mrozoodporności:
1. Nie nadające się do uprawy bez okrywania w lokalizacjach gdzie -25C występuje częściej niż raz na 10 lat (poważne uszkodzenia łozy):
Abouriou, Malbec, Noir Hatif de Marseille, Pe de Perdrix, Bibiola, Mora Della, Aspiran Bouschet, Lambrusco dal picol ross, Narancsizu
2. Nadające się warunkowo (częściowe uszkodzenia łozy):
PNP, Gargola
3. Nadające się (brak lub minimalne uszkodzenia łozy):
Fuszeres, Feteasca Neagra, Rkatsiteli, Mourvedre Goule, Nigrisella

W tej ostatniej grupie na pewno jest też miejsce dla Rieslinga, Caberneta Sav., których nie mam oraz dla Rubinowy Magaracza, Saperavi i Saperavi Budeshuri, które przetestuję za rok.
Oczywiście moje testy są typowo amatorskie i przeprowadzam je na własne potrzeby więc nie należy wyników traktować jako wyroczni :-).


Merlot nie ma niższej mrozoodporności niż Aboriou. Bez żadnego problemu wytrzymał spadki temperatury do -22.
Nie sądzę aby Aboriou było odporniejsze.
Różnice między głównymi klasykami są niewielkie, jest to przedział ok. 3 stopni.
Najlepszą mrozoodporność ma Cabernet Franc ok. -24 dalej Cabernet Sauvignon -23, Merlot max do -22. Syrah w gruncie bez problemu zniósł -21.
Oczywiście krzewy muszą być zdrowe, nie przeciążone, bo potem ktoś pisze że coś mu przy -18 wymarzło(tak jak 2 lata temu mój Zweigelt przy -21 :lol: ).
Notabene w USA i Kanadzie mogą aktualnie bardzo dokładnie przetestować mrozoodporność poszczególnych odmian, nawet w rejonach gdzie uprawia się winorośl mają ok. -40 c. (Minnesota)
Po to właśnie jest wymyślone Marquette czy Frontenac aby sprostać takim warunkom, i co roku nie trzeba było sadzić winnicy od nowa, a nie po to aby "grand cru" z tego wyszło.
To już zresztą jest kolejna mroźna zima w tamtym regionie świata. W nowomowie nazywają to wirem polarnym. Na szerokości geograficznej południa Polski czy nawet Słowacji jest aktualnie poniżej -40.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO