grzywan napisał(a):
Witam
Na początku mojego posta chciałem sie ze wszystkimi serdecznie przywitać i jednocześnie pochwalić sie efektami tegorocznych upraw.
Jesienia tamtego roku zainspirowany lektura forum postanowilem zakupic swoje pierwsze sadzonki.
Wybor padl na winnice Goja. Zakupiłem tam roczne sadzonki:
15 szt - sadzonek Leon Millot
15 szt - sadzonek Marechal Foch
15 szt - sadzonek Seyval Blanc
7 szt -sadzonek Solaris
Efekty jak na załączonych zdjęciach.
Generalnie LM i MF, bardzo ładnie rosną, SB widać że ma niewielkie kłopoty, pnącza są cieńsze a liście mniejsze (przedostatnie zdjecie).
Największy problem mam z Solarisem (pierwsze zdjęcie), sadzonki są niziutkie, 2 szt uschły mi latem (pomimo podlewania) z czego jedna jakis miesiac temu ponownie wybiła, z racji czego postanowiłem ich nie usuwać, może wystartują na wiosnę.
Każda z roślin prowadziłem na jednym pniu, ponieważ po pierwszym miesiącu od wzrostu, rosliny praktycznie same wykształciły 1 silny pęd, drugi był mizerny i prawie nie rósł (zostały więc one usunięte).
Plan na przyszły rok to wyprowadzenie pnia (docelowo wszystkie będą prowadzone pojedynczym guyot-em).
Jeśli macie jakieś wskazówki/uwagi bardzo proszę o info.
A zapomniałbym, nie zwracajcie proszę uwagi na balagan, zaczynamy jesienne porzadki.
Z gory dziękuje
Pozdrawiam
Michal
-- wtorek, 11 października 2022, 11:12 --
Mam problem z załadowaniem zdjec, wieczorem postaram sie to naprawic
Podaj proszę kierunek rzędów jaki zastosowałeś. Te pod ścianą wyglądają na mocno zacienione, i może dlatego nie rosną jak należy.