Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 17:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 23:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
suszi napisał(a):
Hybrydowe absmaki nie są wadą wina!


To jedno z najważniejszych zdań jakie przeczytałem na tym forum...

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 23:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
przemgo74 napisał(a):
suszi napisał(a):
Hybrydowe absmaki nie są wadą wina!


To jedno z najważniejszych zdań jakie przeczytałem na tym forum...


Można rzec zdanie lub stwierdzenie fundamentalne.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2016, 10:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
poszukiwacz napisał(a):
Z drugiej strony trudno wyobrazić sobie aby wino wyprodukowane z rabarbaru smakowało jak wiśniowe.

Tutaj to już przegiąłeś. Wiśnia jest owocem a rabarbar warzywem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2016, 10:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
No tak, wadą nie są.

Ale zaletą też nie są.

Niektóre hybrydowe absmaki, to np. posmak brudnej skarpety albo drażniący ziołowo aromat albo apteczny finisz?

Jak się wino zrobi na półsłodkie, to te absmaki giną, nie przeszkadzają. Ale w wytranwym mocno drażnią.

A półsłodkie, mimo wszystko, lepsze z wiśni...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2016, 10:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Tutaj to już przegiąłeś. Wiśnia jest owocem a rabarbar warzywem.

Może troszeczkę, ale (moja) różowa "Cascada" większości kojarzy się właśnie z rabarbarem.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2016, 12:02 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
ZbyszekTW napisał(a):
No tak, wadą nie są.

Ale zaletą też nie są.

Niektóre hybrydowe absmaki, to np. posmak brudnej skarpety albo drażniący ziołowo aromat albo apteczny finisz?

Jak się wino zrobi na półsłodkie, to te absmaki giną, nie przeszkadzają. Ale w wytranwym mocno drażnią.

A półsłodkie, mimo wszystko, lepsze z wiśni...


Kwestia gustu. Ostatnio piłem całkiem słodkie ojcowe wino z tajemniczej jasnej hybrydy. Kilka lat przeleżało w piwniczce i jest tak zacne, że Porto czy Sherry wymiękają

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2016, 14:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gronkowiec napisał(a):
suszi napisał(a):
.....Dobrze zrobiony LM różni się od dobrze zrobionego Regenta głównym zapachem i posmakiem. W pierwszym wypadku są to zapachy kwiatowe (czarny bez) w drugim owocowe (wiśnie). W obu czuć wyraźne posmaki hybrydowe.
To dlaczego wina z hybrydowymi posmakami otrzymały wysokie noty ? http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... 1_3973.pdf
http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... 2_5654.pdf

Zdzisławie,
napisałeś nieco przewrotnie o tych winach :roll: , no bo skąd wiesz ,że te wina miały hybrydowe posmaki :?:
Hybrydowe posmaki trafiają się w winach z MF lub LM ale nie we wszystkich !!!!!
Na "marquetting'u" degustowaliśmy wino MF&LM z winnicy Zamojska i nikt nie wyczuwał w nim riparii :shock:
To wino zdobyło złoto na Winobranie Zielona Góra 2016.
Dużo zależy od: rejonu uprawy,obciążenia krzewów, dojrzałości owoców,winifikacji(drożdże,temperatura,czas maceracji itd)
Nawet z niedojrzałych owoców CS można zrobić wino z posmakiem zieleniny!!! (dość często w bułgarskich kabernetach :mrgreen: )

-- Wt, 15.11.2016 14:39 --

przemgo74 napisał(a):
...
Kwestia gustu. Ostatnio piłem całkiem słodkie ojcowe wino z tajemniczej jasnej hybrydy. Kilka lat przeleżało w piwniczce i jest tak zacne, że Porto czy Sherry wymiękają

Ta tajemnicza jasna hybryda to może być nawet Aurora :!: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2016, 15:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
zbyszekB napisał(a):
przemgo74 napisał(a):
...
Kwestia gustu. Ostatnio piłem całkiem słodkie ojcowe wino z tajemniczej jasnej hybrydy. Kilka lat przeleżało w piwniczce i jest tak zacne, że Porto czy Sherry wymiękają

Ta tajemnicza jasna hybryda to może być nawet Aurora :!: :?:


Z dużą dozą prawdopodobieństwa nie. Na Aurorę jest zbyt późna. W przyszłym roku pokusimy się o próbę identyfikacji. Co jest charakterystyczne ? bardzo intensywny aromat porzeczkowy, bardzo wysoka plenność, intensywny wzrost.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zostało mi kilka sadzonek, tj.
4 x Monarch
5 x Cabernet Cortis
Bardzo ładnie wyrosły, szkoda wyrzucać, a nie są to odmiany do oddania "działkowcom".
Jakby ktoś chciał, to można przyjechać i sobie zabrać, za darmo.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2017, 20:31 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Hehe to musze się wybrać po tego caberneta ale kiedy tu czas znaleźć :(

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 17:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Wykopałem Jutrzenkę i Biankę, w tym miejscu rośnie już Solaris.
Trochę sadzonek było zrobionych z 1 metrowej łozy - wyglądają po pierwszym roku jak 2/3 letnie krzewy. Gruby pień i łozy grubości kciuka :-)
A trochę sztobrów bez ukorzeniania "wtyknęłem" w miejsce docelowe... i rosną, powoli ale rosną :-)

Wykopałem kilka słabo rokujących Vinifer - Riesling, Gewurztraminer, Chardonnay... W to miejsce powiększam uprawę Pinot Gris i planuję dosadzić Pinot Blanc, Nektar, Cserszegi Fuszeres...

Ogólnie redukuję czerwone odmiany, szukam białych odmian na wytrawne wino...


A poza tym, zostało mi po kilka sadzonek Dornfeldera i Ronda - można sobie przyjechać i za darmo je zabrać.
Sztobry też.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 19:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
ZbyszekTW napisał(a):
Wykopałem Jutrzenkę i Biankę, w tym miejscu rośnie już Solaris.

Zbyszku z całym przekonaniem podzielam Twoją decyzję o dosadzeniu Solarisa, jest dobry. Bianki nie mam, ale dziwię się że usuwasz Jutrzenkę.
Robię wiele wina białego i ona służy mi jako przyprawa do smaku. Po za tym, bardzo dobrze rośnie, nie choruje i jest plenna. Ten specyficzny, ziołowy smak mi odpowiada.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 20:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
ZbyszekTW napisał(a):
...powiększam uprawę Pinot Gris...
Powiększam i ja. W najbliższych planach +/- 1000 krzewów.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2017, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Jutrzenki to można mieć 1 krzew... Ja miałem 25...
Do tego łapała u mnie SzP najbardziej ze wszystkich odmian...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 10:31 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Erikos napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
...powiększam uprawę Pinot Gris...
Powiększam i ja. W najbliższych planach +/- 1000 krzewów.

Erikos, jak z odpornością na mróz? Takiej ilości to chyba nie okryjesz na zimę. No chyba, że się mylę. No i jak z faktycznym terminem dojrzewania?

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO