Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 05:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 11:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
suszi napisał(a):
.....Dobrze zrobiony LM różni się od dobrze zrobionego Regenta głównym zapachem i posmakiem. W pierwszym wypadku są to zapachy kwiatowe (czarny bez) w drugim owocowe (wiśnie). W obu czuć wyraźne posmaki hybrydowe.
To dlaczego wina z hybrydowymi posmakami otrzymały wysokie noty ? http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... 1_3973.pdf
http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... 2_5654.pdf

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 11:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
gronkowiec napisał(a):
suszi napisał(a):
.....Dobrze zrobiony LM różni się od dobrze zrobionego Regenta głównym zapachem i posmakiem. W pierwszym wypadku są to zapachy kwiatowe (czarny bez) w drugim owocowe (wiśnie). W obu czuć wyraźne posmaki hybrydowe.
To dlaczego wina z hybrydowymi posmakami otrzymały wysokie noty ? http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... 1_3973.pdf
http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... 2_5654.pdf


Zdzisławie ? no właśnie. A kiedyś podsyłałeś również link do nagrodzonego wina z MF (?)
Może to dlatego, że konkurs dotyczył tylko PIWI?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 11:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Niskie kwasy w tym TOP Gold Regencie.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 11:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
gronkowiec napisał(a):
To dlaczego wina z hybrydowymi posmakami otrzymały wysokie noty ?
Hybrydowe absmaki nie są wadą wina! Piłem Regenta z winnicy Srebrna Góra - złoty medal w Paryżu. Wyczuwałem w nim rewelacyjny smak soku z ziemniaka. Ta odmiana tak ma, że raz czuć tego surowego ziemniaka czy czerwonego buraka więcej raz mniej ale to nie jest wada wina. Tak samo jak to, że Dornfelder tak pachnie kwiatkami, że dla mnie to nie do przyjęcia - on tak poprostu ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 11:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Przy niskim poziomie cukru resztkowego kwasy jak dla mnie są bardzo dobre Residual sugar in g/l 0.40

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Nie twierdzę, ze te kwasy są złe tylko niskie. Dla mnie to dodatkowa informacja przed podjęciem decyzji co dalej z moim winem z Regenta zrobić. Połowę nastawu poddam FJM.

Edit
poprawiłem Rondo na Regenta.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Właśnie wydaje mi się, że kluczowe dla dobrego czerwonego wina to są odpowiednie kwasy i brak potrzeby FJM...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja jak do tej pory nie miałem potrzeby w winie z Regenta robienia FJM.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zbyszku na Dolnym Śląsku to pewnie jest możliwe, ale u mnie na północy ciężko. Chyba żeby przy TA moszczu 6,5 zastosować MaurivinyB. Jak się trafi znowu taki ciepły rok jak 2016 to trzeba będzie spróbować.

-- poniedziałek, 14 listopada 2016, 13:46 --

vanKlomp napisał(a):
Ja jak do tej pory nie miałem potrzeby w winie z Regenta robienia FJM.


A jakie miałeś kwasy? Tam jest 4,4g/l

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
No nie aż tak nie było. Przeważnie mam 5,4-5,8.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Taki klasyczny poziom dla wina czerwonego. Gdybym tyle miał to nic bym nie kombinował mam jednak o gram więcej. Dla mnie poziom w okolicy 6,5g/l jest OK, ale muszę go przetestować na znajomych.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Myślę, że 6,5 jest do zaakceptowania.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 14:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 30 czerwca 2015, 14:41
Posty: 111
Lokalizacja: Płock
suszi napisał(a):
Np. mączniak rzekomy LM i MF w ogóle nie łapie


Potwierdzam wszystko prócz tego, łapie i to nieraz mimo oprysków ,nie jest tak słodko.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
@Kamilka to co piszesz to prawda. Chodziło mi o stopniowanie: vinifery, regent, leon, kolejny gatunek w tym ciągu to np. isabella a nawet ta ostatnia jesienią wygląda lepiej jak ma na sobie siarkę.
Z drugiej strony wiem, że niektórzy pokrywają się na uprawę ekologiczną vinifer. Ja jednak nawet Regenta całkowicie ekologicznego co roku sobie nie wyobrażam, a z leonem już by można było powalczyć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 23:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
ZbyszekTW napisał(a):
malikid napisał(a):
Dlaczego pozbyłeś się Zweigelta?


Zweigelt-owi coś u mnie nie pasowało. Miałem chyba 3 krzewy i nie rosły. Po 2-gim roku (kiedy już powinny dojrzeć pierwsze kontrolne grona) to krzewy miały przyrosty 30-60 cm od ziemi. Coś nie pasowało tej odmianie, a i tak mam za dużo odmian, więc poszły pod szpadel.

Mi rośnie dobrze, ale dwa ostatnie lata jest "groszek", no i raz dojrzeje dobrze a raz nie. Zostanie do skubania i na soki.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO