Składniki: 5 łyżek cukru, 50g obranych całych migdałów, 500g jasnych winogron, 150g ciemnych winogron (najlepiej bez pestek), 3 gałązki mięty, 1 laska wnilii, 250 ml śmietany kremówki, 1-2 łyżki wódki malinowej lub białego rumu.
Wykonanie: Do stalowego garnka wsypać 4 łyżki cukru i wlać 5 łyżek wody, skarmelizować. Dodać migdały, wymieszać z karmelem.
Masę karmelową rozsmarowac na pergaminie i pozostawić do wystudzenia.
Winogona umyć osuszyc i każdą jagodę przekroić na pół. Miętę opłukać, osuszyć, kilka listków odłożyć do dekoracji. Resztę listków mięty i winogrona ułożyć w czterech salaterkach lub głębokich miseczkach.
Laskę wanilii rozciąć, wyjąć rdzeń.
Śmietanę ubić z wanilią wsypujac pozostały cukier, doprawić wódką malinową lub rumem.
Zastygłą masę karmelową z migdałami połamać na kawałki.
Na winogrona w salaterkach włożyć porcje bitej śmietany, udekorować masą karmelową i listkami mięty.
Smacznego
Janusz