Teraz jest poniedziałek, 29 września 2025, 02:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 17:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
Czy ktoś z Was próbował to robić? Chodzi o coś w rodzaju brzoskwini w puszce.

W zeszłym roku zrobiłem kilka małych słoiczków. Zalewa w proporcjach 3 duże łyżki cukru na szklankę wody. Proporcje ustalałem na chybił trafił. zalane wrzątkiem, a potem słoiki gotowane w kociołku z wodą przez 10 minut. Winogrona wyszły w miarę twarde. (o to mi chodziło by twarde były). Nie były sfermentowane.

W tym roku robiłem w słoikach litrowych i zwiększyłem czas gotowania w kociołku do 15 minut. I to był błąd. Owoce wyszły mi miękkie, jak z kompotu.

Czy ktoś z Was ma jakieś sprawdzone proporcje wody do cukru i ustalony czas pasteryzacji?
Myślę o zrezygnowaniu gotowania słoików z winogronami w kociołku, na rzecz pasteryzacji w piekarniku, tylko w jakiej temperaturze?

_________________
Pozdrawiam.
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2010, 10:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
tomekb1 napisał(a):
...na rzecz pasteryzacji w piekarniku, tylko w jakiej temperaturze?

Pasteryzacja teoretycznie następuje już powyżej 60oC; powszechnie stosuje się 70-85oC. Nie zamieniałbym wody na piekarnik - pojemność cieplna powietrza jest maleńka, łatwo o silne wahania temperatury, zawartość słoików w piekarniku będzie się rozgrzewać bardzo długo.
Ustaw sobie temperaturę wody w kociołku znacznie niżej wrzenia, a wydłuż nieco czas pasteryzacji.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2010, 11:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Dodam jeszcze, że najszybciej i najwyższą temperaturę osiągnie pokrywka. Capi później plastikiem , z którego wykonana jest powłoka uszczelniająca. Raz poszedłem na taka łatwiznę i więcej tego nie zrobię.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2010, 12:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
olmek napisał(a):
...plastikiem , z którego wykonana jest powłoka uszczelniająca.

Oj, Kuba, bez herezji pliz :mrgreen: Ten "plastik" z "powłoki uszczelniającej", czyli plastisol albo compound na wieczko TO wytrzymuje obowiązkowo sterylizację, czyli 121oC, często również 131oC w czasie 60 minut. No chyba, że compound jest przeznaczony jedynie do pasteryzacji.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2010, 13:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Maciej napisał(a):
Oj, Kuba, bez herezji pliz :mrgreen:


Maciek, sam byłem tym zdziwiony, może te nakrętki jakieś chińskie były :shock: Ewidentnie zalatywało.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2010, 14:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
tomekb1 napisał(a):
..Czy ktoś z Was ma jakieś sprawdzone proporcje wody do cukru i...

1410 to chyba najlepsza proporcja :lol:

Potwierdzam - nakrętki wytrzymują sterylizację w autoklawach i nic się nie dzieje

[/quote]
Pasteryzacja teoretycznie następuje już powyżej 60oC; powszechnie stosuje się 70-85oC. Nie zamieniałbym wody na piekarnik - pojemność cieplna powietrza jest maleńka, łatwo o silne wahania temperatury, zawartość słoików w piekarniku będzie się rozgrzewać bardzo długo.
Ustaw sobie temperaturę wody w kociołku znacznie niżej wrzenia, a wydłuż nieco czas pasteryzacji.[/quote]

Popieram - to najlepsze rozwiązanie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2010, 17:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
Czyli zmniejszyć temperaturę a czas wydłużyć do ilu minut?

Z tym piekarnikiem to myślałem zrobić tak, że wcześniej rozgrzać piekarnik na odpowiednią temperaturę (np. 60-70 stopni) i wkładać słoiki, w których owoce zalane są wrzątkiem, więc nie trzeba by czekać aż zawartość się rozgrzeje, tylko przetrzymać je przez ściśle określony czas.

_________________
Pozdrawiam.
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO