Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 11:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 20:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Kiedyś robiłem takie wina z żyta :) Zaprawiałem je ziołami kupionymi w supermarkecie. Wino wyjściowe robiłem wg następującej receptury:
Wino z żyta

Składniki na 10,6 l: WINO:

1. Żyto 2,5 kg
2. Cukier 3,3 kg x 0,6= 1,88 l Moc 16%
3. Woda 8,7 l Cukier 45 g/l
4. Cytryna 1 ½ szt.
5. Rodzynki 3 garstki
6. Pirosiarczan potasowy 1 g.
7. Pożywka 1 op.
8. Drożdże suche Tokaj 1 op.
(wysokoalkoholizujące)

Wykonanie:
Oczyszczone żyto opłukać szybko zimną wodą. Ziarno odcedzić i wsypać do butla o pojemności 15 l (wino z żyta burzliwie fermentuje). Zalać 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody, z zawartością rodzynek i kwasu cytrynowego (60-80g) ( zastąpiłem kwasek 1 ½ cytryny pokrojonej w kostkę ze skórką) i zasiarkować ok. 1 g pirosiarczanu. Po 1-2 godzinach dolać 5,1 litrów roztworu cukrowego (4 l wody z 2 kg cukru tj 2/3 przewidzianego cukru) Dodać 3 gramy pożywki oraz silnie fermentującą matkę drożdżową (najlepiej rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5) ( dałem Tokaj, suche wysokoalkoholizujące). Zamknąć butel korkiem z rurką fermentacyjną. Po 4 - 5 dniach (dodałem po 5) burzliwej fermentacji dodać (3 litry) roztworu cukrowego ( 2,4 litra wody z 1 kg cukru, tak, otrzymamy 10,1 litra nastawu w butli) oraz ok.2 gram pożywki. Po kolejnych 3 dniach fermentacji dodać ( 0,48 litra) roztworu cukrowego ( 0,3 litra wody z 0,3 kg cukru).W butli otrzymałem już 10,58 l nastawu. Po 3 – 4 tygodniach młode wino zlać do innej butli na spokojną fermentację, która trwa ok. 3 tygodni (przy I ściąganiu dosłodziłem 0.2 kg cukru, rozpuszczonego w części wina) Następnie ściągnąć wino do dojrzewania. Wino z żyta szybko się klaruje i dojrzewa. W ciągu niecałego roku jest gotowe do spożycia.
Zaprawienie tak wykonanego wina esencją z odpowiednich ziół daje całkiem niezły Wermut

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Wyjaśniam: podałem przepis na zimowy wermuth, żeby kolega Kerni mógł potrenować :), zanim dojrzeją kolejne winogrona. Zakładam, ze w tym sezonie surowca na gronowy nie znajdzie :).

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 23:22 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 października 2006, 01:00
Posty: 257
Lokalizacja: Jarosław
[quote="kapitan"]Kiedyś robiłem takie wina z żyta :) Zaprawiałem je ziołami kupionymi w supermarkecie. Wino wyjściowe robiłem wg następującej receptury:
Wino z żyta

Składniki na 10,6 l: WINO:

1. Żyto 2,5 kg
2. Cukier 3,3 kg x 0,6= 1,88 l Moc 16%
3. Woda 8,7 l Cukier 45 g/l
4. Cytryna 1 ½ szt.
5. Rodzynki 3 garstki
6. Pirosiarczan potasowy 1 g.
7. Pożywka 1 op.
8. Drożdże suche Tokaj 1 op.
(wysokoalkoholizujące)

Wykonanie:
Oczyszczone żyto opłukać szybko zimną wodą. Ziarno odcedzić i wsypać do butla o pojemności 15 l (wino z żyta burzliwie fermentuje). Zalać 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody, z zawartością rodzynek i kwasu cytrynowego (60-80g) ( zastąpiłem kwasek 1 ½ cytryny pokrojonej w kostkę ze skórką) i zasiarkować ok. 1 g pirosiarczanu. Po 1-2 godzinach dolać 5,1 litrów roztworu cukrowego (4 l wody z 2 kg cukru tj 2/3 przewidzianego cukru) Dodać 3 gramy pożywki oraz silnie fermentującą matkę drożdżową (najlepiej rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5) ( dałem Tokaj, suche wysokoalkoholizujące). Zamknąć butel korkiem z rurką fermentacyjną. Po 4 - 5 dniach (dodałem po 5) burzliwej fermentacji dodać (3 litry) roztworu cukrowego ( 2,4 litra wody z 1 kg cukru, tak, otrzymamy 10,1 litra nastawu w butli) oraz ok.2 gram pożywki. Po kolejnych 3 dniach fermentacji dodać ( 0,48 litra) roztworu cukrowego ( 0,3 litra wody z 0,3 kg cukru).W butli otrzymałem już 10,58 l nastawu. Po 3 – 4 tygodniach młode wino zlać do innej butli na spokojną fermentację, która trwa ok. 3 tygodni (przy I ściąganiu dosłodziłem 0.2 kg cukru, rozpuszczonego w części wina) Następnie ściągnąć wino do dojrzewania. Wino z żyta szybko się klaruje i dojrzewa. W ciągu niecałego roku jest gotowe do spożycia.
Zaprawienie tak wykonanego wina esencją z odpowiednich ziół daje całkiem niezły Wermut


drożdze bayanusy
- goździki
- piołun ( najlepiej alpejski) ale cieżko go dostać w aptece)
- ziele angielskie
- imbir ( tylko korzeń uwaga nie przesadzic z iloscią)
- pieprz ziarnisty
- gałka muszkatałowa
- cukier waniliowy
- tymianek
- troszeczkę kardamonu

Po przefermentowaniu dodać karmel dla klarowności

podawać z lodem i cytryną

P.S. Nie wyrabiam dla rodziny i znajomych z produkcją :)

Uwagi
- zamiast żyta ryż
- żadnych gotowych mieszanek

Pozdrawiam Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 00:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
[quote="karolek44"]

Uwagi
- zamiast żyta ryż
- żadnych gotowych mieszanek

Pozdrawiam Paweł

a z żytem próbowałeś? :)

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 07:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 10 października 2008, 01:00
Posty: 35
Lokalizacja: Pomorskie, Bytów
[quote="kapitan"]Wyjaśniam: podałem przepis na zimowy wermuth, żeby kolega Kerni mógł potrenować :), zanim dojrzeją kolejne winogrona. Zakładam, ze w tym sezonie surowca na gronowy nie znajdzie :).


Zanim koledze Kerniemu dojrzeją winogrona to minie jakieś 2-3 lata więc będzie miał czas na sprawdzenie obu przepisów i porównanie. :lol:
Oby mnie tylko na polu nie złapali jak będę zbierał te grona, yyy znaczy kłosy z żytem. :?

Pozdrawiam,

Kerni

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO