Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 01:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 2 września 2022, 12:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1668
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Robiłem z Solarisa w sokowniku wyszedł bardzo dobry, ale bardzo słodki, trzeba mocno rozcieńczyć żeby poczuć jakikolwiek smak. Sok nie był klarowny po roku sedymentował i to już nie było to.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 września 2022, 12:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5381
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja soki robię tylko z Marquette. Zaniechałem robienia wina z tej odmiany. Robię najprościej jak się da. Grona na młynkoodszypułkowarkę, prasa i sok do słoików i pasteryzacja. Nie zmienia smaku ani zapachu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2022, 14:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2801
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Pierwszy sok zrobiony, z Marechal Foch.
Zerwałam gronka z jednego rządka, wyszło 7,2 kg, a z tego 4,5 litra soku.
Po pasteryzacji zmienia smak bardzo minimalnie.
Wytłoki idą na ocet.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2022, 15:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2801
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Zebrałam resztę Marszałka i wreszcie Marquette i przerobiłam na sok.

Obydwie miały po 22 Blg już z odliczeniem na niecukry, ale Marquette kwaśna strasznie.
Marszałek umiarkowanie.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2022, 13:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1270
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
vanKlomp napisał(a):
...sok do słoików i pasteryzacja. Nie zmienia smaku ani zapachu.


W jakiej temp. i jak długo?

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2022, 14:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1931
Lokalizacja: Cieszyn
RolnikSam napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
...sok do słoików i pasteryzacja. Nie zmienia smaku ani zapachu.


W jakiej temp. i jak długo?
Przedwczoraj zrobiłem sok z lm,marquette,solaris i galant oraz paręgro nn,aurora,mf,regent. Cały sok do gara zagotować i do gorących słoików po sokach owocowych. Nie trzeba było jakoś długo gotować.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2022, 16:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2801
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Ja podobnie jak vanKlomp wyciśnięty wlewam do butelek lub słoików i pasteryzuję,
czas w zależności od pojemności, od 15 min od momentu odrywania się bąbelków od dna gara
do 25 minut. Temperatury nie mierzę, ma to być słabe bąbelkowanie wody w garze.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 08:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2801
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Marton napisał(a):
Soki można utrwalać termiczne temperaturą 63-65C czas trwania 20-30 min, wyższa temperatura to smaki kompotowe.


Chcę zrobić więcej soków, bo ludzie mnie pytają czy nie robię soków.

Z Marquette i Marszałkiem mam dobre doświadczenia.
Nie robiłam jeszcze z Bianci więc nie wiem czy nie zmieni smaku.

Przede wszystkim nie chciałabym żeby się sok utlenił, to pasowałoby dodać piro i odstawić do sedymentacj,
a może dodatek wit C by pomógł, żeby kolor był w miarę dobry?

Zastanawia mnie ta temperatura pasteryzacji 63-65 C, bo w ub r jak zapasteryzowałam jakieś sałatki
z octem jabłkowym to niestety sfermentowały.
Robiłam wszystko wg przepisu odnośnie zimnej pasteryzacji.

Biancę zerwałam, czeka na przerób, a ja czekam na porady i ewentualne Wasze doświadczenia.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 13:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2801
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Najpierw podgrzałam troszkę w rondelku do wrzenia i niestety sok zrobił się kompotowy.

Zapasteryzowałam więc w temp.79 st C 30 min. Bianca nie zmieniła smaku. Smakuje jak świeży sok.

Żeby tylko nie sfermentował.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 13:36 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 29 stycznia 2016, 13:15
Posty: 133
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Podgrzewam sok w garze do 65C, wlewam do wyparzonych gorących butelek, zakręcam lekko wyparzonymi nakrętkami. Wstawiam do pasteryzatora napełnionego woda podgrzaną już do 65C, przetrzymuje 20-30min. Po wyjęciu dokręcam nakrętki i ostawiam stawiam do wystygnięcia. Kapsle klikają aż miło, używam butelek po sokach z nakrętkami klik, przez rok stoją w piwnicy i nic się nie dzieje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 19:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1270
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Ja robiąc sok z Leona leję po prostu zimny, surowy sok do butelek piwnych, kapsluje, wstawiam do pasteryzatora, zalewam wodą do 2/3 wysokości, podgrzewam do 85C, trzymam z 15 minut i wyłączam zostawiając swojemu losowi. Rano wyjmuje z wody i gotowe. Nie zepsuła się ani jedna butelka, sok jest świetny choć oczywiście za słodki, żeby pić czysty, za to bardzo dobrze nadaje się do rozcieńczania powiedzmy 1+5 wodą...

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 21:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2801
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
A to ciekawe. Kapslujesz butelki i pasteryzujesz? Nie myślałam, że można tak robić.
Nie wybuchnie? :D podczas pasteryzacji?
Bo mam kapslownicę i trochę butelek piwnych.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2024, 06:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1270
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Dlaczego miało by wybuchnąć? :) Butelki piwne spore ciśnienie wytrzymują a przy zmianie temperatury z 25C do powiedzmy 85C ciśnienie powietrza w butelce wzrośnie raptem do 1.2Atm czyli tyle co nic :) W poniedziałek będę robił tak sok z jabłek. Banalna robota.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2024, 06:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2801
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Dzięki, a czym wyciskasz sok z jabłek ?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2024, 08:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1270
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Nie wyciskam - mam największą sokowirówkę Zelmera - przerabia z 50kg/h bez problemu ;)
W tym roku odsączę przez worek żeby do butelek trafił czystszy sok, bez wiórów bo niekiedy jest problem go wylać ;) No i do drinków lepiej pasuje klarowny ;) A wióry wrzucam do wiadra z resztkami i czekam aż zrobi się ocet :)

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO