Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 01:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2014, 19:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Nie próbowałem. Planuję nowe nasadzenia na wiosnę. :)

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2014, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2911
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Nadmiar kwasów krystalizuje właśnie w ten sposób. Zawsze można nalewać do szklanki przez sitko. :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2014, 20:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
To nie problem z piciem soku. Te kryształy leżą spokojnie na dnie i można cały sok z nad nich zlać.
Byłem po prostu ciekaw co to jest. Pierwszy raz takie widzę.
Tez takie coś znalazłem.
http://qq.by/639-pochemu-v-vinogradnom- ... tally.html

A tu jeszcze moje fotki. Muszę przyznać, że ciekawe.


Załączniki:
IMGP4661a.jpg
IMGP4661a.jpg [ 119.63 KiB | Przeglądane 3638 razy ]
IMGP4659a.jpg
IMGP4659a.jpg [ 114.62 KiB | Przeglądane 3638 razy ]

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 22:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 303
Lokalizacja: Jaworzno
Nie dość że wino, soki, syropy, przetwory, rodzynki... to jeszcze się okazało że biżuterię można z winogron robić :thumbup:

Z uwagą przeczytałam temat, bo robienie soków winogronowych dla dziecka też mnie interesuje. Dotychczas robiłam z ciemnych NN i z nadmiarowego Aloszenkina od koleżanki i mogę stwierdzić że Aloszenkin się do tego całkiem nie nadaje - sok zupełnie nie smakuje winogronami :wtf:
Sok z sokownika wlewam do butelek po Kubusiach, Tarczynach itp - gotuję zakrętki i moczę szyjki butelek we wrzącej wodzie na kilka sekund, wlewam wrzący syrop, zakręcam i trzyma się bez pleśnienia.

_________________
Pozdrawiam, Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 listopada 2015, 10:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2011, 08:43
Posty: 199
Lokalizacja: Chmielowice Opolskie
Piłem kiedyś sok z winogron z wodą gazowaną, u winiarza za zachodnią granicą.
Był bardzo dobry i klarowny jak białe wino.
Wtedy mnie to nie interesowało, ale teraz ciekawi mnie jak taki uzyskać ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2015, 19:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
yurek za zdjęcia 10+..

-- Pt gru 18, 2015 7:38 pm --

niestety moja cholera chce z tego biżuterię...zrób w mniejszej rozdzielczości. pliisss


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2015, 08:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Nie ma co robic. Sok wypity, krysztalki wyrzucone.
Takie kryształki świadczą, że sok byl robiony bez zadnych domieszek,
tylko z czystego moszczu.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 23:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1024
Lokalizacja: Okolice Jasła
Robiłem sok z winogron Leon M. w 2016r.,który wyciskałem na prasie póżniej pasteryzacja.
Powiem krótko - rewelacja...,jest bardzo aromatyczny i intensywny z dużą ilością cukru naturalnego.
Przed podaniem warto nieco rozcieńczyć wodą ponieważ jego intensywność i duży cukier nie sprzyja wszystkim gustom. :?
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 08:23 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Powiem Wam sposób który podpatrzyłem u RobertaR.
Jak napiszę coś zle to może Robert mnie poprawi.
Sok z winogron czerwonych.
Winogrona odszypółkowujemy, mielimy i do beczki. Do tego piro 1g na 10 l.
Macerujemy w chlodnej piwnicy (5-8 *C) przez ok 5 dni.
Dalej na prasę, stawiamy w chlodzie na jeszcze jeden dzien . Robimy obciąg znad osadu, a jest go dużo i do gara.
Teraz krótka pasteryzacja w temp. nie wyższej 80*C
Do wymytych i zagrzanych w piekarniku słoiczkow lub butelek nalewamy starając sie nalac pod szyjke. Szczelnie zamykamy. Gotowe.
Przedtem robilem sok w sokowarze. Też był dobry ale nie umywal sie do soku robionego powyższym sposobem.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 08:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Z ripariowatych też tak długo maceruje?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2227
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Generalnie Jurek opisał tą metodę poprawnie, choć temperatura jest w okolicy 5c i niżej, i jednorazowo robię 30 l w lodówce. Dodam jeszcze że stosuję enzym niskotemperaturowy co poprawia wydajność tłoczenia, kolor i zawartość ekstraktu w soku.
jano napisał(a):
Robiłem sok z winogron Leon M. w 2016r.,który wyciskałem na prasie póżniej pasteryzacja.
Powiem krótko - rewelacja...,jest bardzo aromatyczny i intensywny z dużą ilością cukru naturalnego.
Przed podaniem warto nieco rozcieńczyć wodą ponieważ jego intensywność i duży cukier nie sprzyja wszystkim gustom. :?

LM jest wspaniałą odmianą na sok, i takie powinno być jej przeznaczenie. Z żadnej innej odmiany sok tak dobrze nie smakuje.
Gdyby mi tak nie chorował i nie rozsiewał m.p. to bym go zostawił właśnie ze względu na sok.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1972
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Ja polecam rozlewać do butelek po oranżadzie lub piwie i zakapslować.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 09:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 27 stycznia 2013, 13:02
Posty: 91
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
[quote="RobertR"] Dodam jeszcze że stosuję enzym niskotemperaturowy co poprawia wydajność tłoczenia, kolor i zawartość ekstraktu w soku.

Mógłbyś napisać co to za enzym, gdyż większosć enzymów działa najlepiej w temperaturz ok. 15.C.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 10:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2227
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Panzym Extrakt G, znakomity także w produkcji wina. Na enzymie ponoć bardziej markowej konkurencji już takiego asfaltowego koloru na C. Cantor i Alibernecie nie uzyskałem. :D

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 22:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2801
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
Robimy obciąg znad osadu, a jest go dużo i do gara.
Teraz krótka pasteryzacja w temp. nie wyższej 80*C


A nie lepiej byłoby, najpierw rozlać do słoiczków i pasteryzować krótko?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO