Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 13:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 listopada 2007, 23:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="_hehehe"]A więc dziś naobcinałem wiadro Chrupki różowej i Żonka popołudniu odpaliła sokownik. Jestem właśnie po degustacji i szczerze mówiąc nie czuje sie w otrzymanym soku smaku winogron
:(((((((((((


Trochę aromatów się ulotniło , jednak po kilku dniach przechowywania w chłodnym miejscu poznasz ,że to sok z winogron :wink:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 listopada 2007, 07:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 czerwca 2004, 01:00
Posty: 10
Lokalizacja: Buk koło Poznania
Co by jednak nie powiedzieć, najlepszy z winogron jest przefermentowany sok. :roll:
z pozdrowieniami


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 listopada 2007, 10:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
[quote="_hehehe"]A więc dziś naobcinałem wiadro Chrupki różowej i Żonka popołudniu odpaliła sokownik. Jestem właśnie po degustacji i szczerze mówiąc nie czuje sie w otrzymanym soku smaku winogron
:(((((((((((
smal


Czy to jest napewno chrupka różowa, bo koniec sierpnia a to ciut za wcześnie na dojrzałość chrupki, chyba że masz super klimacik.

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 listopada 2007, 10:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 czerwca 2004, 01:00
Posty: 10
Lokalizacja: Buk koło Poznania
Sadzonke byla z pewnego zrodla , od bywalca tego forum
:)
Troche w tym roku focilem i wydaje mi sie, ze powinienem miec troche fotek tej odmiany. Jak beda OK to podrzuce .
Z pozdrowieniami i usmiechami


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2007, 19:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
[quote="Artur"][quote="_hehehe"]A więc dziś naobcinałem wiadro Chrupki różowej i Żonka popołudniu odpaliła sokownik. Jestem właśnie po degustacji i szczerze mówiąc nie czuje sie w otrzymanym soku smaku winogron
:(((((((((((
smal


Czy to jest napewno chrupka różowa, bo koniec sierpnia a to ciut za wcześnie na dojrzałość chrupki, chyba że masz super klimacik.Właśnie.
W tym roku wszystko było trochę szybciej, ale odporność na mróz pod Poznaniem też by uszła, chyba nie ma tam wielkich mrozów, jednak nie wiem jak z tą odpornością na choroby, tego sezonu w całej Europie nie było lekko z mączniakiem.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2007, 19:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 czerwca 2004, 01:00
Posty: 10
Lokalizacja: Buk koło Poznania
Ta Chrupka jest juz w gruncie 3 zimy, w tym roku faktycznie jakby zimy nie bylo ale ta jeszcze rok wstecz : byly ze 2-3 noce z temperaturami rzedu minus 22-24.
Pierwszy raz ta Chrupka owocowala w ubieglym roku po tej mroznej zimie Ze swoimi winoroslami sie nie pieszcze : jedyne na co moga liczyc to na solidne przyciecie i ewentualnie garsc nawozu .
Zasadniczo nie podlewam ich i maja sobie radzic zima, maja nie chorowac i dawac obfity plon :)))))))
Chrupka jak narazie spelnia wszystkie moje oczekiwania
Z pozdoriweniami i usmiechami


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 07:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 36
Lokalizacja: jeszcze Lublin, wkrótce Sloneczne Wzgórze na peryferiach
Jakie odmiany winogron są lepsze na sok- wydaje mi się , że przerobowe bardziej nadają sie do tego niż deserowe. Mam rację?

Pozdrawiam. Marysia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 07:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Kropka1"]Jakie odmiany winogron są lepsze na sok- wydaje mi się , że przerobowe bardziej nadają sie do tego niż deserowe. Mam rację?

Pozdrawiam. Marysia.

Najlepsze są najgorsze tzn. takie, które już do czegokolwiek innego sie nie nadają :D
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 08:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2005, 01:00
Posty: 779
Lokalizacja: Łódź
Januszu, najgorsze to tylko do przefermentowania. Masz jednak racje najbardziej aromatyczne soki uzyskuje sie z labrusek. Soki z deserowych nie są (rzecz gustu) już tak smaczne.
Wlodekj


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 21:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
[quote="wlodekj"]Januszu, najgorsze to tylko do przefermentowania.

Mam nadzieję, że żartujesz. No chyba, że następny etap to destylacja. Wina z takich winogron nie będzie.

Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 19:17 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 159
Lokalizacja: SKOKI
Czytam te przepisy i tak myśle, że kiedyś do kompotu z gruszek zamiast octu- dodawałam 5-6 mirebelek, więc do dżemu z winogron i jabłek lepiej niż kwasku cytrynowego dodać - pigwowca- jeżeli nie wykorzysta się go do nalewek :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 09:56 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2010, 13:12
Posty: 55
Uważam iż jednym z podstawowych produktów wytwarzanych z winogron winien być sok. Robię go rocznie ok 100.l. dla sienie i rodziny. Robię z tych samych odmian co wina, moszczowych, mają większą wydajność. Technologia; sok wyciskam , jak na wino, odstawiam na kilka godzin aby osadziły się części stałe. Następnie czysty sok do gara, zagotować, zebrać szumę i gorący do słoików, odwrócić do czasu wystygnięcia. Robienie soku w sokowniku jest bardziej pracochłonne i droższe. Sokowirówka w ogóle nie wchodzi w rachubę. Pijemy z wodą mineralną.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 10:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
I co? Nie dosładzasz takiego soku? Jak długo można go przechowywać. Z tego co pamiętam soki z truskawek szybciej się psuły gdy były mało słodkie.

_________________
Pozdrawiam.
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 listopada 2010, 06:37 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2010, 13:12
Posty: 55
Część dosładzam, część nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 listopada 2010, 01:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 238
Lokalizacja: Promna na skarpach rzeki Pilicy
Istotnie - najprawdopodobniej piro, ale mogl byc tez Sorbinian potasu, albo benzoesan sodu - zwykle uzywane do konserwacji w kuchni i przetworach. Teoretycznie dodatkowa zawartosc vit c tez powinna pomoc (z pewnoscia zmniejszy utlenianie)

_________________
Pozdrawiam Marcin

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO