Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2008, 21:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="cinnusek"]Przedstawię ranking 10 najchętniej kupowanych win :) To znaczy Nazwe wina , jego kolor kraj pochodzenia , rodzaj i oczywiście wspomniana przez autora tego tematu cena :)

Skąd ten ranking?
Wina kupowane najchętniej przez kogo i gdzie?
Ceny - gdzie?
Janusz
PS
Wpisz w profilu skąd jesteś. Taki tu mamy zwyczaj. :D
J.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2008, 22:16 
nowicjusz
nowicjusz

Ranking znalazłem na stronie internetowej o podanym adresie http://www.wina.zasada.com.pl/main.php?m=359
A co do tych cen to te ceny występuują w tych krajach z kąd one pochodzą i jeszcze ... najchetniej kupowane wina przez ludzi na całym świ

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2008, 23:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="cinnusek"]Ranking znalazłem na stronie internetowej o podanym adresie http://www.wina.zasada.com.pl/main.php?m=359
A co do tych cen to te ceny występuują w tych krajach z kąd one pochodzą

Nie ściemniaj. :evil:
Ten "ranking" to jest reklamówka importera. Jesteś jego agentem?
Ceny są w złotówkach, a te wina przecież nie z Polski.
Cytuj:
i jeszcze ... najchetniej kupowane wina przez ludzi na całym świ

A skad wiesz? 8O
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2008, 23:58 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="nikodem"]
Z czeskich lubię Svatovavrinecke (St.Laurent) albo... Andre. Niestety one wszystkie mają wspólną wadę - albo są przesadnie drogie w winotece w Polsce albo trzeba sobie je przywieźć z ich kraju pochodzenia :-(

No właśnie.
Jeśli ktoś szcześliwie zamieszkuje tereny Polski południowej, to i na Morawy do Czech i do Modrej na Słowację, czy nawet do Egeru na Węgry bardzo daleko nie jest. Z Krakowa do wszystkich trzech regionów jest około 400km autkiem. Byłem w tych trzech regionach winiarskich. W skrócie wygląda to tak, że :
Słowacja, Modra - najtańsza winiarsko ( średnio 4 PLN za litr wina rocznik bieżący, najmniej atrakcyjna turystycznie, najbardziej gościnny region )
Eger, Węgry - droga winiarsko ( ~7PLN za litr wina rocznik bieżący, bardzo atrakcyjny turystycznie, gościonność średnia )
Morawy, Czechy - niezbyt drogie winiarsko ( ~5PLN za litr wina rocznik bieżący, bardzo atrakcyjny turystycznie region Palavy, gościonność na wysokim poziomie )
Osobiście polecam Morawy.

BTW... Andre mam jeszcze zachomikowane dwie butelki rocznik 2005 ze Słowacji - rewelacja. Svatovavrineckiego też parę butelek - 2006 z Moraw - bardzo dobre.

Jeśli ktoś nie był w tych rejonach a chce się coś dowiedzieć o moich wrażeniach z enoturystyki to służę informacją.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 05:59 
Kiper
Kiper

Svatovavrinecke tez jeszcze mam..:) http://sklep.winnice.net/?p=productsMore&iProduct=20

znajdziesz ją.. aż na dnie!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 07:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="nikodem"] teraz zaczynam 'uczyć' się win północnych (Niemcy, Austria, Węgry, Czechy, Słowacja, no i Burgundia).
Osobiście odpowiadają mi bardzo niemieckie Dornfeldery i austriackie Zwiegelty, no i oczywiście burgundzkie Pinot Noir. Z czeskich lubię Svatovavrinecke (St.Laurent) albo... Andre. Niestety one wszystkie mają wspólną wadę - albo są przesadnie drogie w winotece w Polsce albo trzeba sobie je przywieźć z ich kraju pochodzenia :-(
Ale ponieważ sa wakacje, to myślę że jest szansa coś od sąsiadów przywieźć ;-)
Pozdrawiam, Nikodem

http://img222.imageshack.us/img222/4218/10zm4.jpg
proponuję tego wytrawnego Dornfeldera za 23 zł, kosztowałem Pinot Noir- półsłodkie z M. doliny- faktycznie lepszy niż bułgarski. Z tego też powodu obie odmiany zacząłem u siebie uprawiać.
Z białych win bardzo smakują mi austriackie Gruner Veltliner, ale wersję z Wachau pachnącą mandarynkami i grejpfrutem za niecałe 40 zł. Nie wspomnę już o muscatach i wspaniałych Sauvignon Blanc.

Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 marca 2008, 21:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"][quote="cinnusek"]Ranking znalazłem na stronie internetowej o podanym adresie http://www.wina.zasada.com.pl/main.php?m=359

Cytuj:

A skad wiesz? 8O
Janusz

No i spłoszyłeś gościa!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 marca 2008, 21:48 
Ekspert
Ekspert

Z całym szacunkiem koledzy, ale win odmiany Montepulciano D'Arbuzzo są dziesiątki i jak nie doprecyzujecie o jaki rocznik chodzi i od jakiego producenta to nie ma co porównywać.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2008, 15:52 
czeladnik
czeladnik

[quote="Mordimer"]

Słowacja, Modra - najtańsza winiarsko ( średnio 4 PLN za litr wina rocznik bieżący, najmniej atrakcyjna turystycznie, najbardziej gościnny region )

Jeśli ktoś nie był w tych rejonach a chce się coś dowiedzieć o moich wrażeniach z enoturystyki to służę informacją.

Mordimer napisz coś o regionie Modra w Słowacji, jakieś namiary na winnice, winiarnie itp.

Pozdrawiam LeszekVII

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 19:45 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Janusz"][quote="cinnusek"]Ranking znalazłem na stronie internetowej o podanym adresie http://www.wina.zasada.com.pl/main.php?m=359

Cytuj:

A skad wiesz? 8O
Janusz

NIEZALEZNIE OD ZRODLA INFORMACJI CINNUSKA ARANLEON SOLO I ORO DE CASTILLA SERDECZNIE POLECAM, WYPROBOWANE

Tytuł: moje typy
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 21:19 
nowicjusz
nowicjusz

Wszystko ponizej wylacznie wytrawne ;-)

Czerwone:

Juan Gil - monastrell z Jumilla, cena ok. 30 zł, kupowane u Kondrata, 2005
Niezwykle bogate w smaki i aromaty, łatwe dla nowicjuszy, piękny kolor, średnie taniny, dłuuuuugi i owocowy finisz.

Principe de Viana Reserva 2000 DO Navarra, cena ok. 50 zł, mieszanka tempranillo, merlot i jakby cabernet. Lekkie, proste i czyste w smaku.

Prahova Valley Merlot 2003, rumuńskie odkrycie dostępne w Carrefour za jakieś 24 zł, klasyczny merlot z typowym dla Balkanow posmakiem...no wiecie, smakuje troche jak wino kupowane wprost od gospodarza.

Białe:
Chardonnay Principe de Viana DO Navarra, cena ok. 26 zł, dostępne w Bomi (w Hiszpanii w Corte Ingles za 4.20 EUR); leżakowane w drewnianych, mocno opalanych beczkach, co ewidentnie czuć. Dla mnie po prostu hit, bardzo wyraźne nuty słodowe choć wino wytrawne i orzeźwiające.

Vina Esmeralda od Torresa, cena ok. 38 zł, dostepna w sieci Europa 2000.
Mocno kwiatowe, bogate i łatwe, z tego co pamiętam jest to mieszanka Muscatu i Gewurztraminera 85 do 15%.

Vinho Verde w wersji sprzedawanej przez Wine House, cena 30 PLN czy coś koło tego. Jedno z lepszych zielonych win, jakie zdarzyło mi się pić.
...a w czerwcu odkrylem w Bomi Casal Garcia - vinho verde zwalające z nóg, za jedyne 30 zl, z malutkimi bąbelkami.

Ostatnio edytowano piątek, 25 lipca 2008, 22:21 przez bokomaru, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 22:13 
Ekspert
Ekspert

Mało piję więc i rankingu nie podam. Jednak spożywam właśnie medoka z 2005 roku, Château Saint Christoly, srebrny medal Paryż 2007. Kupaż Cabernet Sauvignon z Merlot. Przedni trunek. Żałuję nawet, że otworzyłem bo mógłby poleżeć ze 20-30 lat. W chateau 10 eur; u nas nie wiem (pewnikiem nikt nie sprowadził) bo dostałem w prezencie (z Bułgarii :lol: ).

Daniel

PS. I niech nikt mi nie mówi, że Francuzi nie potrafią zrobić dobrego wina.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 czerwca 2008, 01:36 
Porto 5l. 12,5 euro. Ależ to poniewiera. Pracujący u mnie człowiek pijący na codzień "Mamrota" spytany o opinię stwierdził: "To wino lepsze niż dobre". Do domu o własnych siłach jednak nie dojechał. Musiałem odwozić. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 czerwca 2008, 07:24 
Kiper
Kiper

[quote="ziko"]...Do domu o własnych siłach jednak nie dojechał. Musiałem odwozić. :lol:

moj kupaz Bety i Cascade tez tak dziala.. :lol: :lol: :lol: i co by kto gadal na temat "labruchy" jest kilku znajomych, ktorzy mnie odwiedzajac pytaja: ...nie masz tam co jeszcze w piwniczce..?! dobrze, ze to blisko mieszkajacy i odwozic ich nie trzeba.. :roll:

znajdziesz ją.. aż na dnie!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1