Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 00:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 13:30 
czeladnik
czeladnik

To ja polecam MARANI Alazani Valley, gruzińskie, pólsłodkie (100% Saperavi). Wyprodukowane i butelkowane przez "Telavi Wine Cellar" - region Kakheti. Cena 32 zł. Bardzo, bardzo dobre. Według mnie warte tej ceny.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 20:22 
Kiper
Kiper

Witam
Polecam ciekawe wino czerwone, wytrawne z 'festiwalu' w Biedronce Terras Da Feira DAO, wytworzone z czterech lokalnych czerwonych szczepow. Cena 9,99 zl i w tej klasie cenowej naprawde bardzo dobre, z dosc dlugim posmakiem, naprawde warto.

Pozdrawiam
Rafal.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2007, 20:25 
mistrz
mistrz

[quote="werojtek"]
Ja ze swojej stronyu polecam serie win Moldawskaja Dolina-pilem bodajze 4 typy wina-przedzial cenowy w auchan żory 9-11zł-tez bija na glowe wiele znacznie drozszych win-wedlug mnie oczywiscie.

Witam

Dzisiaj kupiłem (dzięki pochwałom werojtek-a) w auchan dwa wina z serii Mołdawska Dolina - Cabernet Sauvignon i Muscata. Cabernet Sauvignon smakowało mi bardzo, aromat też przypadł mi do gustu. Muscata jeszcze nie zdążyłem wypić. :-)
Szkoda, że nie było Pinot Noir z tej serii.

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2007, 22:42 
Kiper
Kiper

Czytam i czytam Wasze rekomendacje i zastanawia mnie jedna sprawa: wszystkie polecane przez Was wina mają południowy charakter. Czy nie będziecie rozczarowani, kiedy dojrzeją Wasze owoce i zrobicie wina o całkiem innych charakterze?
Ja, ponieważ lubiałem wina które tutaj opisujecie, jakiś czas temu zdałem sobie sprawę, że pora poznać wina o innych charakterze i teraz zaczynam 'uczyć' się win północnych (Niemcy, Austria, Węgry, Czechy, Słowacja, no i Burgundia).
Osobiście odpowiadają mi bardzo niemieckie Dornfeldery i austriackie Zwiegelty, no i oczywiście burgundzkie Pinot Noir. Z czeskich lubię Svatovavrinecke (St.Laurent) albo... Andre. Niestety one wszystkie mają wspólną wadę - albo są przesadnie drogie w winotece w Polsce albo trzeba sobie je przywieźć z ich kraju pochodzenia :-(
Ale ponieważ sa wakacje, to myślę że jest szansa coś od sąsiadów przywieźć ;-)
Pozdrawiam, Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 00:05 
Kiper
Kiper

[quote="rafallus"]Witam
Polecam ciekawe wino czerwone, wytrawne z 'festiwalu' w Biedronce Terras Da Feira DAO, wytworzone z czterech lokalnych czerwonych szczepow. Cena 9,99 zl i w tej klasie cenowej naprawde bardzo dobre, z dosc dlugim posmakiem, naprawde warto.

Pozdrawiam
Rafal.
To jak juz jesteśmy przy tym, to warto spróbować świeżego Vihno Verde z chłodniejszych rejonów Portugalii, choć i O' Taneiro niezgorsze i to za jaką cenę!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 07:00 
Kiper
Kiper

Witam.
O' Taneiro napewno jest tanie 8) , ale jak pamietam to wino stolowe, jakby 'nizszej polki', choc pilem takowe, ale mnie nie zaskoczylo. Wole Montepulciano D'Arbuzzo z Lidla, w promocji po 7zl :D :D

Pozdrawiam
Rafal.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 08:38 
Kiper
Kiper

[quote="nikodem"]Czytam i czytam Wasze rekomendacje i zastanawia mnie jedna sprawa: wszystkie polecane przez Was wina mają południowy charakter...

A mnie sie wydaje, czytajac te rekomendacje, ze to nie tyle poludniowy charakter co resztkowy cukier. Sporo z nich jest polwytrawnych, polslodkich... To mnie dziwi, bo wydaje mi sie, ze tylko w naszej czesci Europy sie takie wina lubi w wiekszych ilosciach, na zachodzie ewentualnie do deseru, jesli w ogole....
Ja tam wole niemieckie rieslingi, burgundzkie pinoty, ale na przyklad libanskie, czerwone Chateau Kefraya, niby poludniowe, chociaz absolutnie wytrawne, smakuje mi tez bardzo. Za to wielu ogolnodostepnych, kalifornijskich ulepkow nie trawie....

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 10:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="rafallus"] Wole Montepulciano D'Arbuzzo z Lidla, w promocji po 7zl :D :D

Może było z arbuza :lol: :lol:
Piłem dwa Montepulciano D'Abruzzo (po rekomendacji Pawła), jedno za 43PLN (2003) a drugie za 18PLN (2005). To młodsze było bardzo dobre , starsze natomiast świetne. Ci , którzy nie przepadają za winami wytrawnymi napewno zmienią zdanie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 12:17 
Kiper
Kiper

Raczej nie bylo z arbuza :lol: Ale jak na taki sklep to wino niezle. Przejezyczenie :D Dla porownania sprobuje rowniez z rocznika 2005, jak sugerujesz - barszo dobtre

Pozdrawiam
Rafal

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 18:44 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Ja tam wole niemieckie rieslingi, burgundzkie pinoty
A propos , uprawiasz może któryś z tych szczepów.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 19:35 
Ekspert
Ekspert

Nie jestem jakimś smakoszem, ale poczytałem co tu piszecie, wzięła mnie chętka i poleciałem do sklepu po Mołdawską Dolinę. Był Cabernet Sauvignon i Pinot Noir. Na początek wziąłem Pinot Noir za 11 zeta.
Całkiem przyjemne jak za taką kasę. :D polecam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2007, 15:58 
Kiper
Kiper

[quote="gzeho"][quote="nikodem"]Czytam i czytam Wasze rekomendacje i zastanawia mnie jedna sprawa: wszystkie polecane przez Was wina mają południowy charakter...

A mnie sie wydaje, czytajac te rekomendacje, ze to nie tyle poludniowy charakter co resztkowy cukier. Sporo z nich jest polwytrawnych, polslodkich... To mnie dziwi, bo wydaje mi sie, ze tylko w naszej czesci Europy sie takie wina lubi w wiekszych ilosciach, na zachodzie ewentualnie do deseru, jesli w ogole....

O resztkowy cukier bym się nie martwił, zawsze można albo nie dofermentować do końca albo zwyczajnie dodać trochę cukru po zakończeniu fermentacji.
Jednak wina o południowym charakterze ciężko u nas zrobić - brakuje tanin, 'ostrego natarcia'. Proponuję porównać trochę win o typowym południowym charakterze z tymi z północy. Różnica jest znaczna (moje odczucie).
Pozdrawiam, Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 21:40 
przedszkolak
przedszkolak

Polecam różowe Carlo Rossi w 1,5 litrowej pękatej butelce. Jest teraz jakaś wakacyjna promocja na stacjach BP i kosztuje to 29,90. Oprócz przyjemnego smaku ma jeszcze jedną zaletę: zakręcana butelka, którą można potem wykorzystać na własne wino :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 21:55 
Kiper
Kiper

Wedle staropolskiego powiedzenia "Polak - Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki" . Proponuje obejść się bez wyżej wymienionej szabli a szklankę napełnić Tokajem :wink: .Bardzo lubię Tokaj i nic na to nie poradzę...od wytrawnych aż po słodkie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2008, 21:40 
nowicjusz
nowicjusz

Przedstawię ranking 10 najchętniej kupowanych win :) To znaczy Nazwe wina , jego kolor kraj pochodzenia , rodzaj i oczywiście wspomniana przez autora tego tematu cena :)

10 najchętniej kupowanych win

Shiraz Gnangara 2002, Evans & Tate
kolor: czerwone
kraj pochodzenia: Australia
rodzaj: wytrawne
cena: 49.00 zł

Malbec Colección 2005, Michel Torino
kraj pochodzenia: Argentyna
cena: 29.00 zł
Shiraz Cabernet Wattleglen 2004,
Beelgara Estate
kraj pochodzenia: Australia
cena: 34.00 zł
ARANLEÓN SOLO 2004, Aranleón
kraj pochodzenia: Hiszpania
cena: 55.00 zł
Villa Moscatel 2005, Gianni Gagliardo
kolor: białe
kraj pochodzenia: Włochy
rodzaj: słodkie
cena:55.00 zł
Oro de Castilla Verdejo 2005,
Hermanos del Villar
cena: 39.00zł
Tamaral Roble 2004, Tamaral
cena: 35.00 zł

Malbec Don David 2002, Michel Torino
kraj pochodzenia: Argentyna
cena: 55.00 zł

Douro Reserva 2004 DOC Douro,
Quinta do Crasto
kraj pochodzenia: Portugalia
cena: 69.00 zł

Lagar de Cervera 2003 DO Rias Baixas,
Lagar de Fornelos
cena: 68.00 zł

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1