Teraz jest środa, 18 czerwca 2025, 07:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Olej z pesetek
PostNapisane: sobota, 3 marca 2007, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Wiadomo do czego na ogół wykorzystuje się winogrona.
Ale... jeszcze nikt tu nie pisał o robieniu oleju z pestek winogron. :D
Jeżeli ktoś z Was robi taki olej to poproszę o przepis (technologię) :D
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Ostatnio edytowano sobota, 3 marca 2007, 19:23 przez Janusz, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 marca 2007, 18:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Janusz"]Wiadomo do czago na ogół wykorzystuje się winogrona.
Ale... jeszcze nikt tu nie pisał o robieniu oleju z pestek winogron. :D
Jeżeli ktoś z Was robi taki olej to poproszę o przepis (technologię) :D


Tłoczenie na zimno , czy na gorąco Cię interesuje :?: Wersja spożywcza , czy diesel :?: :lol: :lol:

pozdrawiam

Kuba

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 marca 2007, 19:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2005, 01:00
Posty: 779
Lokalizacja: Łódź
Nie wiem jak sie otrzymuje olej z pestek winogrona, ale wiem że jest rewelacyjny w spożyciu bo nie cuchnie rybą.
Włodekj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 marca 2007, 19:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="olmek"][quote="Janusz"]Wiadomo do czago na ogół wykorzystuje się winogrona.
Ale... jeszcze nikt tu nie pisał o robieniu oleju z pestek winogron. :D
Jeżeli ktoś z Was robi taki olej to poproszę o przepis (technologię) :D


Tłoczenie na zimno , czy na gorąco Cię interesuje :?: Wersja spożywcza , czy diesel :?: :lol: :lol:
Wyłącznie spożywcza :D
Zacznij może od sposobu drylowania winogron :D
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: prasy
PostNapisane: sobota, 3 marca 2007, 19:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 października 2006, 01:00
Posty: 537
Lokalizacja: Bobowa/Gorlice
tu cos znalazlem.. jakies prasy:
[url]http://gkandyba.mega.com.pl/prasy.html[/url]

a to co pisze wikipedia na temat:
Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Obniżanie poziomu "złego" cholesterolu i uzupełnianie zapasów "dobrego" oraz ochrona przed chorobami serca to nie jedyne pozytywne działania tego naturalnego leku. Olej z pestek winogron jest także (a może nawet przede wszystkim) niezwykle bogatym źródłem witaminy E. Ten składnik kremów odmładzających, czy popularnych kapsułek witaminowych, reklamowanych jako warunek utrzymania młodości i pięknego wyglądu skóry, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy.

to moze byc ciekawa sprawa.. zastanawiam sie ile ważą pestki w jednym gronku i ile ich moze byc jak sie wytloczy 20 ton owocow..?!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: re: olej z..
PostNapisane: sobota, 3 marca 2007, 19:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 października 2006, 01:00
Posty: 537
Lokalizacja: Bobowa/Gorlice
a to z jakiejs oferty spożywczej:
Olej z pestek winogron otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych ziaren winogron. Tłoczenie oleju odbywa się bez ingerencji jakichkolwiek substancji chemicznych. Olej z winogron Gusti Italia zachowuje naturalny smak potraw. Doskonale nadaje się, zarówno ze względu na wysoką temperaturę dymienia (227 ° C ) do pieczenia, smażenia i gotowania jak również do sałatek. Olej z pestek winogron Gusti Italia charakteryzuje się wysokim poziomem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca. Jest bogatym źródłem witaminy E, posiada właściwości antyutleniające, przez co zapobiega procesowi przedwczesnego starzenia się komórek. Polecany jest dla osób dbających o zdrowie i zgrabną sylwetkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 marca 2007, 22:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Janusz"] Zacznij może od sposobu drylowania winogron :D


Drylownicą do winogron :wink:

[quote="Bajtek"]
a to z jakiejs oferty spożywczej:
Olej z pestek winogron otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych ziaren winogron.

Odmiany wielkopestkowe odbiorą chleb selekcjonerom ziaren :lol:

pozdrawiam

Kuba

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 09:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="olmek"][quote="Janusz"] Zacznij może od sposobu drylowania winogron :D


Drylownicą do winogron :wink:

[quote="Bajtek"]
a to z jakiejs oferty spożywczej:
Olej z pestek winogron otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych ziaren winogron.

Odmiany wielkopestkowe odbiorą chleb selekcjonerom ziaren :lol:

pozdrawiam

Kuba
Jeśli chodzi o drylowanie to podejrzewam, że maceracja wystarczy. Wyłoki przepłukać i zostają czyściutkie pestki. Podejrzewam jednak, że 10-20kg pestek nie wyciśniesz dużo oleju.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 10:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Pawel"] Podejrzewam jednak, że 10-20kg pestek nie wyciśniesz dużo oleju.
Pozdrawiam,
Paweł

Ale jak to się robi?
Janusz
PS
Jeżeli 20 kg będzie za mało to się uruchomi skup :D
J.

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 16:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 529
Lokalizacja: mogę wiedzieć czy znowu ktoś mnie TU nie obrazi ?
delete


Ostatnio edytowano wtorek, 29 stycznia 2008, 22:35 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 18:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Zbyszek1B"]
Ze względu na konflikt interesów winiarza i olejarza.


Nie ma konfliktu, i wino i oleje są ścigane przez odpowiednie służby skarbowo-finansowo-prokuratorskie :P :evil: :roll: :lol:

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 18:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2005, 01:00
Posty: 779
Lokalizacja: Łódź
Osy i szerszenie odpadają. Pestki zawsze zostają. Gorzej z ptakami te zżerają wszystko a właściciela przy okazji zżera wściekłość.
Włodekj


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2007, 22:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Pod Biłgorajem a może i w samym Biłgoraju,
działają czynni olejarze. Niestety, nie pamiętam czy jest to
tylko sezonowe zajęcie. Tłoczą siemię lniane oraz konopne,
do potraw regionalnych oraz świątecznych.
Trzeba im zawieżć worek pestek i niech wyciskają.
Ja ze swoich robiłem kozom pastylki na zimę a teraz
to wysiewam po nieużytkach, niech se dają radę.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 maja 2007, 12:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
To najlepiej zrobić czymś ___TAKIM___

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 stycznia 2017, 13:45 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 czerwca 2005, 01:00
Posty: 27
Lokalizacja: Winnica Dosłońce k/Racławic
Jak w prosty sposób wydzielić pestki z wytłoków winogronowych, tak aby można było z nich tłoczyć olej?

Tłoczenie można zrobić np. na starej prasie do rzepaku. Jednakże do tego trzeba mieć przynajmniej parę kilo czystego i suchego ziarna. Próbowałem wydzielić pestki winogron po odciśnięciu wodnika. To co otrzymałem nie nadawała się do tłoczenia.

Może ktoś z kolegów ma pomysł czy doświadczenie w tym temacie.

Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO