Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 01:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 11:02 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
Znalazłam przepis na str.: http://pychotka.pl/drinki/nalewki/nalew ... ogron.html

nie trzeba tak długo czekać jak na wino...

1 kg winogron
1 kg cukru(trochę mniej niż 1i 3/4 kg)
2 l. wody
3 dag. liści z wiśni(około 1 garść)

Sposób przyrządzenia:
Wszystko razem zagotować, odcedzić i ostudzić. Dodać 1/2 l. spirytusu lub 1 l. spirytusu jak ktoś lubi mocniejsze. Nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub watę aby pozbyć się skórek winogronowych i osadu z winogrona.

Co myślicie o tym przepisie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 12:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Gotować winogrona?! - barbarzyństwo :wink:
Za Agnieszką namawiam do takiego nalewu (źródło: www.kurdesz.com)
Cytuj:
Aperitif zrobiony w domu, to kolejne źródło dumy Gaskonczykow. To tutaj produkuje się bardzo aromatyczny „Floc de Gascogne”. Sok winogron zalewa się destylatem („la blanche”) i po roku dojrzewania rozlewa się do butelek. Istnieje w wersji białej i różowej. Ale tylko na papierze, bo najczęściej ten „różowy” ma głęboki czerwony kolor. „Floc” w miejscowym dialekcie znaczy „kwiat” i rzeczywiście, w zapachu dominują nuty kwiatowo- owocowe. To nie tylko aperitif, biały świetnie komponuje się z foie gras i deserami np. szarlotka, różowy pasuje do czekolady, której maleńkie wytwornie znajdują się w prawie każdym miasteczku.



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 22:33 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 27 maja 2006, 01:00
Posty: 58
Lokalizacja: KOWALE ok.Częstochowy
[quote="elwusia"]Znalazłam przepis na str.: http://pychotka.pl/drinki/nalewki/nalew ... ogron.html

nie trzeba tak długo czekać jak na wino...

1 kg winogron
1 kg cukru(trochę mniej niż 1i 3/4 kg)
2 l. wody
3 dag. liści z wiśni(około 1 garść)

Sposób przyrządzenia:
Wszystko razem zagotować, odcedzić i ostudzić. Dodać 1/2 l. spirytusu lub 1 l. spirytusu jak ktoś lubi mocniejsze. Nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub watę aby pozbyć się skórek winogronowych i osadu z winogrona.

Co myślicie o tym przepisie?
Mnie on się nie podoba bo nie bardzo wiem ile tego cukru 1 kg czy 1 i 3/4 kg .Przy tych proporcjach to zasadnicza różnica .A po drugie nalewki mają to do siebie ,że zlewa się je po pewnym czasie a tu z opisu procesu technologicznego wynika ,że zlanie następuje od razu :roll:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 maja 2008, 11:28 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
Wiesz Chudziak...chyba masz rację...nalewka musi stać


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2008, 10:14 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków
Witam.

Swego czasu na forum bimbrowniczym, albo jeszcze na oliwce pojawił się przepis na nalewkę na skórkach winogron, którą wypróbowałem i bardzo przypadła mi do gustu. winogrona wyciska się tak, żeby wypadł miąższ i skórki zalewa spirytusem około 70%. Ma to tak stać miesiąc. Potem nalewkę się zlewa, a skórki zasypuje cukrem i stawia w ciepłym miejscu. Po wytworzeniu się syropu oba płyny łączy się i filtruje. Im dłużej stoi, tym jest lepsza.

Pozdrawiam.

adwokat


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 maja 2008, 13:27 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
Brzmi ciekawie...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 17:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Ja popełniłem nalewkę z winogron czerwonych 1/2kg ,białych 1/2 kg,śliwek 1/2kg, oczywiście bez pestek, rodzynek/łyżeczka/. cytryny 1szt. to wszystko do roztworu 0,75 l spirytusu i 0,25 wody na dwa tygodnie.Zapowiada się dobrze, kolorek rożowy ,mocna jak cholera/narazie/.To nie mój przepis, robię ją po raz pierwszy.Za tydzień napiszę co z tego wyszło :D Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 12:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Jak obiecałem tak piszę, nalewka zrobiła się bardziej różowa ,mocna jak tydzień temu.Teraz zamierzam zlać płyn a do owoców wlać szklankę wody by odzyskać procenty uwięzione w owocach i to połączyć z wcześniej zlanym plynem.Owoce natomiast przekażę do ozdobienia bitej śmietany. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2018, 18:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 lutego 2018, 12:46
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Oooo dawno takich nalewek nie wykonywałam, teraz mam więcej winogrona więc może warto pomyśleć o takim czymś.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2018, 09:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 925
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
Osobiście uważam że nalewka z winogron jest mało atrakcyjna. Jest wiele innych owoców z których smakuje dużo lepiej (np. Dereń, Mirabelki, Pigwa, Pigwowiec, Aronia, Maliny, Wiśnie, Porzeczki, Truskawki). Piłem kilka razy ale jakieś dziwne, trochę nieoczekiwane smaki się w niej pojawiają.
Wolę już wino lub sok.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2018, 15:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Ale zawsze możesz w ten sposób, bardzo długo przechować jagody - "odpady" po nalewkowe...... :wink:

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2018, 21:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 303
Lokalizacja: Jaworzno
McGr3gor napisał(a):
. Piłem kilka razy ale jakieś dziwne, trochę nieoczekiwane smaki się w niej pojawiają.
Wolę już wino lub sok.

To potwierdzam - też robiłam i rzeczywiście, smakuje może nienajgorzej - ale zupełnie nie da się powiedzieć, że to zostało zrobione z winogron :wtf:

_________________
Pozdrawiam, Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 lipca 2018, 12:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 25 lipca 2018, 11:57
Posty: 6
Lokalizacja: Wrocław
Jednak jak dla mnie to wyłącznie wino :/ Eksperymentów nie toleruję


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO