Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 08:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 17 grudnia 2004, 19:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Składniki: 90 dużych lisci winorośli, łyżeczka soli.

Wykonanie: Liście winorośli umyć, osączyć, odciąć ogonki, podzielić na 9 części układając warstwowo.
Wyparzyć duży słoik. Każdą kupkę liści zwinąć w ciasny rulonik. Ustawić pionowo w słoiku.
Zagotować 1/2 l wody z solą. Zalać nią liscie tak by były przykryte. Słoik lekko zakręcić, wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować ok 15 min.
Następnie słoik dokręcić i odstawić do ostygnięcia.
Liście można dowolnie faszerować i maleńkie oryginalne gołąbki podawać na zimno lub ciepło ( patrz DOLMADES).

Smacznego :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 09:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
http://www.chefpaul.5gigs.com/listwin.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 11:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 850
Lokalizacja: Siedlce
weźcie Wy mnie nie rozśmieszjacie :D

Pozdrawiam

Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 14:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
A z jakich odmian te listki brać ?

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 19:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2004, 01:00
Posty: 446
Lokalizacja: Warszawa/Radom
Byle nie z labrsuki :D
Pewnie sa lisie strasznie :D:D

POZDR K


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 07:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 850
Lokalizacja: Siedlce
proponuję wprowadzić podział na:

przerobowe grona
przerobowe liście (na sałatki)

deserowe grona
deserowe liście (do jedzenia w całości)

można wprowadzić też kategorię deserowa łoza (jeśli ktoś lubi)

:D

Pozdrawiam

Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 07:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
I wina białe z liści - robione latem
I wina czerwone z liści - robione jesienią.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2005, 12:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 207
Lokalizacja: Skierniewice
[quote="KrzychoG"]Byle nie z labrsuki :D
Pewnie sa lisie strasznie :D:D

POZDR K


Hmm...
Liscie Bety sa pycha! Dolmady w nich sa super!
W odroznieniu od jej owocow!

_________________
Pozdrawiam
jskala


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2005, 13:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Podobno Francuzi czy Włosi to jedzą więc czemu nie; z drugiej strony Oni nawet ośmiorce jadają. Co było robić, po dwa liście Gołuboka i Aurory i do gara. Po 15 min gotowania twarde, po 30 takie same. Jest co gryźć, do zawijania czegokolwiek idealne, nic się nie rozpadnie. A smak ? Cóż, chyba nikt nie liczył, że takie jak winogrona. Ot, taki jakiś ... liściowy, kapuściano-kwaskowy ale mało intensywny. Innymi słowy nic specjalnego, takie sobie jadalne neutralne smakowo opakowanie do innych dań.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 18:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
Ostatni dzwonek na zbiór liści.
Jeśli komuś udało się w tym roku nie pryskać :)

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 08:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2010, 13:12
Posty: 55
Jak ktoś się uprze każdą rzecz może zrobić źle. Liście na gołąbki należy zbierać kiedy kończą rosnąć ale są młode. Trudno robić gołąbki z liści odmian o małych liściach czy mocno wycinanych. Oczywiście odpadają wszelkie Labruski.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 14:08 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 lutego 2008, 01:00
Posty: 57
Lokalizacja: okolice Skwierzyny
A dlaczego nie z labruski.
Rozumiem, że wino - nie.
Ale w czym są felerne liście - jadłem gołąbki owijane w liście prawdopodobnie Ontario [a na pewno labruski] - 2009 - rewelacja, 2010 - nieco gorsze doznania, ale to raczej sprawa farszu, nie liści.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 18:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
Ambrozja napisał(a):
Jak ktoś się uprze każdą rzecz może zrobić źle. Liście na gołąbki należy zbierać kiedy kończą rosnąć ale są młode. Trudno robić gołąbki z liści odmian o małych liściach czy mocno wycinanych. Oczywiście odpadają wszelkie Labruski.

to rasistowskie podejście że stare dobre są tylko wino i skrzypce...

_________________
Pozdrawiam...mariusz
http://www.mikolajki-dess.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 06:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2010, 13:12
Posty: 55
Po prostu liście z Labruski są mniej delikatne, omszone....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 13:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
Ambrozja napisał(a):
Po prostu liście z Labruski są mniej delikatne, omszone....

to tak jak golonka "omszona" :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO