Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 23:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 30 października 2010, 08:18 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków
Witam.

Jadłem ostatnio w Belgii takie gołąbeczki w liściach winogron. Tam można kupić właśnie takie liście w rulonach w słoikach. Zalewa bardziej przypomina tą, w której pływają oliwki (kwas), więc ja się pokuszę o eksperyment i zrobię kilka słoiczków, ale do części dodam kwasku cytrynowego..
Nie rozumiem, dlaczego się nabijacie, wszak winorośl, to nie tylko wino...

Pozdrawiam.

adwokat


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 października 2010, 11:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Oliwki są poddawane specjalnym procesom fermentacji w zalewie , stąd ten swoisty smak.
Kwaskiem cytrynowym tego nie zrobisz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 października 2010, 12:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Zuzanna napisał(a):
Oliwki są poddawane specjalnym procesom fermentacji w zalewie , stąd ten swoisty smak.
Kwaskiem cytrynowym tego nie zrobisz.

Znaczy się, ukisić jak kapustę trzeba?
;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 października 2010, 15:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Coś w tym rodzaju.Oglądałam raz w TV Travel relację z tego jak to robią w krajach śródziemnomorskich, byłam zaskoczona że to wymaga różnych zabiegów a potem takie wspaniałe oliwki wychodzą.Oliwki te prosto z drzewa są twarde i nie do zjedzenia, usuwają gniada nasienne i potem to kiszenie- dość długotrwały proces.Nie pamiętam szczegółów bo u nas nie ma oliwek więc jakoś wyrzuciłam z pamięci.
Podobnie pokazywali jak robić gołąbki z liści winorośli.To nie są jak te nasze gołąbki.Zawartość farszu jest zdecydowanie inna, o wiele więcej warzyw, przypraw jak w Indiach.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO