Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 22:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Same liście nie koniecznie, ale w zestawie z kaszą i mięsem - owszem :lol:

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2007, 01:00
Posty: 2672
Lokalizacja: Lubelskie-Nowodwór
[quote="posy"]Same liście nie koniecznie, ale w zestawie z kaszą i mięsem - owszem :lol:

Bez kaszy i mięsa za 15,95- !!!
Słoiczek 650g, liście w solance. Wczoraj co prawda ostatnie liście mi wymroziło, ale to niezły biznes :wink: :lol:
http://allegro.pl/item263865458_liscie_ ... recku.html

_________________
Pozdrawiam, Michał
Winnica Sfinks


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 22:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="alkor"][quote="posy"]Same liście nie koniecznie, ale w zestawie z kaszą i mięsem - owszem :lol:

Bez kaszy i mięsa za 15,95- !!!
Słoiczek 650g, liście w solance. Wczoraj co prawda ostatnie liście mi wymroziło, ale to niezły biznes :wink: :lol:
http://allegro.pl/item263865458_liscie_ ... recku.html

Jak widzisz - jednak kupują :lol:

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2008, 22:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
Odświeżam wątek 8)

Słuchajcie, ja na śmierć zapomniałam o liściach! :oops: Od przyszłego roku biore się za dolmades. Mam taki zaje...y przepis (podobny do tego tutaj przytaczanego, ale - o ile sobie dobrze przypominam - są tam jeszcze fajne przyprawy, które sprawiają, że te "gołąbki" powalają na kolana. Robiłam je już wielokrotnie, tylko liście kupowałam w słoikach właśnie, ale u nas (w Polsce) jakoś nigdy nie natrafiłam na nie.

Poszukam przepisu i podam tutaj.

Aha, kiedyś próbowałam robić ze świeżych, może rzeczywiście za stare były, ale te z zalewy są o wiele łatwiejsze w obróbce i w jedzeniu :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2008, 09:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="dominikams"]...tylko liście kupowałam w słoikach właśnie, ale u nas (w Polsce) jakoś nigdy nie natrafiłam na nie. ...

Są w sklepach 'Piotr i Paweł'.
Ostatnio widziałem w w/w sklepie na przeciwko Ikei na Targówku.

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2008, 16:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
O to niedaleko ode mnie, ale nigdy tam nie byłam :oops: Dzięki!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 18:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
Dobra, odkopałam przepis :D

1 kubek (220g) ryżu długoziarnistego
1/4 kubka (45g rodzynek)
3/4 kubka (180 ml) oliwy
2 kubki (315g drobno) posiekanej cebuli
1 łyżeczka soli, plus sól do smaku
1 kubek (90g) posiekanej dymki
1 łyżeczka przyprawy allspice*
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kubka (90g) obranych, pokrojonych pomidorów bez pestek (można z puszki)
1/2 kubka (20g) posiekanej natki
1/4 kubka (10g) posiekanej mięty lub koperku
3/4 kubka (180ml) gorącej wody
36 liści winogron, ewent. liście do wyłożenia garnka
2 kubki wrzątku
Sok z cytryny, plus cząstki cytryny do podawania

* jest to mieszanka (w równych cześciach) cynamonu, gałki muszkatołowej oraz goździków. Jeśli nie mamy możliwości zmielenia goździków, można wrzucić z 1 - 2 w całości, tylko później trzeba go znaleźć, żeby nie trafił się w gołąbku!!!!


Co robić:
Ryż do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 30 min. Rodzynki zalać gorącą wodą i też zostawić na 30 min. Odsączyć ryż i rodzynki.

W dużym garnku rozgrzać oliwę (1/2 kubka). Podsmażyć cebulę z łyżeczką soli, ok. 5 min. Dodać dymkę i smazyć następne 5 min. Dodać allspice i cynamon, odsączony ryż i gotować ok. 4 min.Dodać pomidory, natkę, miętę (koperek), rodzynki i gorącą wodę, i gotować bez przykrycia ok. 10 min., aż woda odparuje a ryż jest na wpół ugotowany. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ostudzioć.

Liście opłukać, odciąć ogonki. Położyć błyszczącą stroną do dołu i nałożyć łyżkę nadzienia. Zawinąć (najpierw dół, potem boki i zawinąć) - nie za ścisło, bo ryż jeszcze napęcznieje trochę!

Dolmades ułożyć w dużej patelni, albo dużym płaskim garnku (mają być w jednej warswie), obciążyć talerzem, żeby się nie rozwijały, zalać wrzatkiem i resztą oliwy.

Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 45 min. zdjąć talerz. Spryskac sokiem z cytryny, ostudzić, podawać w temp. pokojowej z cząstkami cytryny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 18:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Dominiko, a ile się do tego się daje wieprzowiny :lol: :lol: :lol:


Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 19:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
A ile chcesz! :D Obok, na talerzu :wink:

Chociaż tak sobie myslę, ze co tam, część ryżu możesz zastąpić mielonym :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 12:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lipca 2006, 01:00
Posty: 944
Lokalizacja: Bielsko-Biała
:D Mniam!

Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 20:13 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 159
Lokalizacja: SKOKI
Naprawdę jedliście te gołąbki??? Czy tylko piszecie że jedliście.? Ja kiedyś zrobiłam bo nie miałam kapusty i wyszły bardzo gorzkie, a teraz kupilam w LIDLU - kuchnia grecka- w puszcze gołąbki - greckie nie dość że liście straszne jak papier to nadzienie jeszcze gorsze- miazga bez smaku bez kielicha nie idzie połknąć- to jak z waszymi przepisami to może muszą być jakieś konkretne odmiany winorośli a nie tylko duże liście - czy solone traca gorycz- bo do ogórków kiszenia używa się liści- aby zapewnić twardość ogórków- Według mnie najlepsze gołąbki to z liści kapusty- kiszonej lub w paprykach?? Piszcze czy je jedliście czy tylko opowieści o nich????


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 22:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Jadlem pyszne swieze dolmades i smakowaly mi bardzo. Sam jednak nie robilem. Jadlem w Grecji i Irlandii. Jesli wg tego przepisu wychodza podobne, to polecam.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Co i jak pakujecie w liście winogron, to już przeczytałam powyżej.
Strasznie ciekawa jestem, jak to smakuje i mam zamiar sama zrobić.
Napiszcie mi jeszcze, jak te liście przygotowujecie, czy może surowych prosto z krzaka używacie?
Proszę...
...bo pierwszy raz w życiu o takim eksperymencie słyszę...

Edit:
Sama już znalazłam: http://www.winogrona.org/modules.php?na ... &t=573
:D

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2008, 21:13 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 maja 2008, 01:00
Posty: 220
Lokalizacja: dawniej Opolszczyzna, obecnie okolice Krakowa
Moja mama robi z liści Cascade.
Są suuuper!!! Cała moja pięcioosobowa rodzina zajada się tymi "gołąbkami" :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2008, 22:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="kuneg"]...bo pierwszy raz w życiu o takim eksperymencie słyszę...

Edit:
Sama już znalazłam: http://www.winogrona.org/modules.php?na ... &t=573
:D

Trudno teraz znaleźć liście winorośli bez oprysku chemią,
no może oprócz tych Cascade o których wspomniał TomekC.
Zostawiam 2 krzewy tej odmiany z przeznaczeniem na gołąbki :lol: :lol:
[quote="TomekC"]
Moja mama robi z liści Cascade.

Moja żona robi z liści kompost

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO