Dobra, odkopałam przepis
1 kubek (220g) ryżu długoziarnistego
1/4 kubka (45g rodzynek)
3/4 kubka (180 ml) oliwy
2 kubki (315g drobno) posiekanej cebuli
1 łyżeczka soli, plus sól do smaku
1 kubek (90g) posiekanej dymki
1 łyżeczka przyprawy allspice*
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kubka (90g) obranych, pokrojonych pomidorów bez pestek (można z puszki)
1/2 kubka (20g) posiekanej natki
1/4 kubka (10g) posiekanej mięty lub koperku
3/4 kubka (180ml) gorącej wody
36 liści winogron, ewent. liście do wyłożenia garnka
2 kubki wrzątku
Sok z cytryny, plus cząstki cytryny do podawania
* jest to mieszanka (w równych cześciach) cynamonu, gałki muszkatołowej oraz goździków. Jeśli nie mamy możliwości zmielenia goździków, można wrzucić z 1 - 2 w całości, tylko później trzeba go znaleźć, żeby nie trafił się w gołąbku!!!!
Co robić:
Ryż do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 30 min. Rodzynki zalać gorącą wodą i też zostawić na 30 min. Odsączyć ryż i rodzynki.
W dużym garnku rozgrzać oliwę (1/2 kubka). Podsmażyć cebulę z łyżeczką soli, ok. 5 min. Dodać dymkę i smazyć następne 5 min. Dodać allspice i cynamon, odsączony ryż i gotować ok. 4 min.Dodać pomidory, natkę, miętę (koperek), rodzynki i gorącą wodę, i gotować bez przykrycia ok. 10 min., aż woda odparuje a ryż jest na wpół ugotowany. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ostudzioć.
Liście opłukać, odciąć ogonki. Położyć błyszczącą stroną do dołu i nałożyć łyżkę nadzienia. Zawinąć (najpierw dół, potem boki i zawinąć) - nie za ścisło, bo ryż jeszcze napęcznieje trochę!
Dolmades ułożyć w dużej patelni, albo dużym płaskim garnku (mają być w jednej warswie), obciążyć talerzem, żeby się nie rozwijały, zalać wrzatkiem i resztą oliwy.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 45 min. zdjąć talerz. Spryskac sokiem z cytryny, ostudzić, podawać w temp. pokojowej z cząstkami cytryny.