Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 11:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: kupowanie wina
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2007, 19:53 
Ekspert
Ekspert

Wpadła mi w ręce taka książeczka: Hugh Johnson, "Przewodnik po winach świata -2004".
Myślę, że ktoś z Was z tej książeczki korzystał.
A ponieważ jak powszechnie wiadomo na winach się nie znam, to proszę mi powiedzieć czy tam są sensowne opinie, czy ktoś opinie autora potwierdził (albo skontestował) osobiście organoleptycznie.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2007, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Janusz, ale 2004 to było trzy lata temu. Sądzę, że duża część informacji jest nieaktualna, wina się starzeją.
Jak chcesz, zdradzę Ci po cichu sekretny sposób na zakupy wina. Po cichu - bo mi wstyd :oops: - sposób jest prymitywnie prosty, nie wymaga głębokiej wiedzy, a działa.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2007, 20:32 
Kiper
Kiper

Maciek.. nie badz kret.. ja tez chce wiedziec... :? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2007, 20:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Janusz, ale 2004 to było trzy lata temu. Sądzę, że duża część informacji jest nieaktualna, wina się starzeją.

On tam podaje również odległe roczniki - czy nie jest tak, że jeszcze o 3 lata starsze są jeszcze lepsze? Gdzie jest granica "starzenia"???

Cytuj:
Jak chcesz, zdradzę Ci po cichu sekretny sposób na zakupy wina. Po cichu - bo mi wstyd :oops: - sposób jest prymitywnie prosty, nie wymaga głębokiej wiedzy, a działa.

Chcę :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2007, 00:21 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Janusz"][quote="Maciej"]Janusz, ale 2004 to było trzy lata temu. Sądzę, że duża część informacji jest nieaktualna, wina się starzeją.

On tam podaje również odległe roczniki - czy nie jest tak, że jeszcze o 3 lata starsze są jeszcze lepsze? Gdzie jest granica "starzenia"??? Granica starzenia, a raczej optimum jakości jest dla każdego wina inna, niestety. Są takie, które dobre są w ciągu roku od wyprodukowania, a potem już coraz gorsze, są takie, które maja optimum po kilku latach, "wielkie wina" - po kilkunastu/kilkudziesięciu, mocne, słodkie wina wzmacniane (np. Porto, Sherry) bywają niemalże wieczne. W książeczce powinny być tez tabele, podające optimum dla danego wina i rocznika.

[quote="Janusz"][quote="Maciej"]Jak chcesz, zdradzę Ci po cichu sekretny sposób na zakupy wina. Po cichu - bo mi wstyd :oops: - sposób jest prymitywnie prosty, nie wymaga głębokiej wiedzy, a działa.
Chcę :D
Janusz

Zakładamy, że mamy kupić wino niezłe, a zupełnie nam nieznane. Jasne, że wstępnie warto było by już wiedzieć, że wolimy białe, niż czerwone, albo ciężkie taniczne od lekkiego owocowego.
1. "Na co dzień" poruszamy się w przedziale cenowym 20-30zł. Taniej - szanse niewielkie, drożej... drogo (czasem można w końcu i drożej).
2. W tym przedziale unikamy francuskich, włoskich i hiszpańskich win apelacyjnych - jeśli już, kupujemy win de pays, igt, ew. vin de table. Niby mniej prestiżowe, ale nie płacimy za napis "Apelation coś tam", a za wino.
3. Chilijskie, argentyńskie, australijskie i inne nowoświatowe - wchodzą w grę wszystkie

A teraz najgorsze - wstyd, ale dobra. Tylko jak sie który będzie śmiał...
4. Ile kosztuje korek? Ano byle jaki - $0,05. A dobry? Nawet $1,5...
Ile kosztuje flaszka? Byle jaka $0,20, a porządna $1,00.
I otóż: jeśli ktoś kupił długi lity korek za 1,5 dolca i zatkał nim grubościenną, ciężką flaszkę z dużym wgłębieniem w dnie za jednego całego dolca, to nie ma szans, żeby w środku był totalny badziew za $0,50/litr. Także kupujemy wino w grubej, ciężkiej butelce, z dobrym, długim korkiem.
5. Nawet jeśli i korek i flaszka są ok., NIE kupujemy win starych (powyżej 5-7? lat). W omawianym przedziale cenowym wytrawnych win, które zyskują na jakości w tak długim okresie raczej nie ma. Jakims wyjątkiem mogą być Reservy czy Gran Reservy z Chile, a nawet Hiszpanii - rzadko i raczej drożej.

I nie rozpowiadajcie wszystkim, bo za chwilę producenci zaczną lać sikacze w najlepsze flaszki.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2007, 01:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] I otóż: jeśli ktoś kupił długi lity korek za 1,5 dolca i zatkał nim grubościenną, ciężką flaszkę z dużym wgłębieniem w dnie za jednego całego dolca, to nie ma szans, żeby w środku był totalny badziew za $0,50/litr. Także kupujemy wino w grubej, ciężkiej butelce, z dobrym, długim korkiem.

Wprawdzie nie pamiętam jakiej długości były korki , ale spotkałem już kilka win w butelkach z grubego szkła i z wgłębieniem w dnie na cały kciuk, a mimo wszystko w środku był totalny badziew. Były głównie bułgarskie i mołdawskie ale i hiszpańskie.
Jeżeli chodzi o długość korka , to przeważnie trudno jest to określić bez otwierania , no chyba ,że jest wprost proporcjonalna do długości zagrzanego kapturka :D

[quote="Maciej"] I nie rozpowiadajcie wszystkim, bo za chwilę producenci zaczną lać sikacze w najlepsze flaszki.

Coś mi się zdaje ,że musiałeś Maciej już wcześniej się komuś wygadać :lol:

[quote="Maciej"] Chilijskie, argentyńskie, australijskie i inne nowoświatowe - wchodzą w grę wszystkie

Absolutnie się z tym nie zgodzę.
Prawie wszystkie - to już bliżej prawdy.

Strefa czasowa: UTC + 1