To przepis mojego autorstwa, ja bardzo lubię krewetki i owoce morza, jak ktoś z Was dorszy forumowicze też jest fanem, to polecam spróbować.
tak aby się najeść, to dla dwóch osób kupuję 0,7 kg mrożonych. Po rozmrożeniu jest to jakieś 0,5 kg.
1. Rozmrażam na sitku posypując solą. Jak nie ma już lodu, to przepłukuję zimną wodą.
2. Na patelni o grubym dnie rozpuszczam 1/4 kostki masła i łyżkę oliwy z oliwek.
3. Odsączone na ręczniku papierowym krewetki wrzucam na gorące masło.
4. Dodaję 4 duże, posiekane drobno ząbki czosnku, skórkę otartą z jednej cytryny i chili z młynka (ale w proszku też może być). Tak mniej więcej pół małej łyżeczki. Na tym etapie trzeba też posolić do smaku i dodać dużą szczyptę rozmarynu.
5. Jak już resztki wody z krewetek odparują, jakieś 10 minut je podsmażam, tak aby się dobrze ścięły.
6. Dolewam kieliszek białego wina. Mieszam aż odparuje i znowu. Tak robię 3 razy, dlatego warto kupić tanie wino
7. Zdejmuję z ognia i wyciskam sok z tej połówki cytryny.
podaję od razu ze świeżą bagietką i lampką białego wina (lepszego niż to dodawane do duszenia). Może być też z zieloną herbatką, ale w końcu o wino się rozchodzi na tym forum
