Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 20:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2011, 13:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 9 sierpnia 2011, 14:12
Posty: 143
Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
To przepis mojego autorstwa, ja bardzo lubię krewetki i owoce morza, jak ktoś z Was dorszy forumowicze też jest fanem, to polecam spróbować.

tak aby się najeść, to dla dwóch osób kupuję 0,7 kg mrożonych. Po rozmrożeniu jest to jakieś 0,5 kg.

1. Rozmrażam na sitku posypując solą. Jak nie ma już lodu, to przepłukuję zimną wodą.
2. Na patelni o grubym dnie rozpuszczam 1/4 kostki masła i łyżkę oliwy z oliwek.
3. Odsączone na ręczniku papierowym krewetki wrzucam na gorące masło.
4. Dodaję 4 duże, posiekane drobno ząbki czosnku, skórkę otartą z jednej cytryny i chili z młynka (ale w proszku też może być). Tak mniej więcej pół małej łyżeczki. Na tym etapie trzeba też posolić do smaku i dodać dużą szczyptę rozmarynu.
5. Jak już resztki wody z krewetek odparują, jakieś 10 minut je podsmażam, tak aby się dobrze ścięły.
6. Dolewam kieliszek białego wina. Mieszam aż odparuje i znowu. Tak robię 3 razy, dlatego warto kupić tanie wino
7. Zdejmuję z ognia i wyciskam sok z tej połówki cytryny.

podaję od razu ze świeżą bagietką i lampką białego wina (lepszego niż to dodawane do duszenia). Może być też z zieloną herbatką, ale w końcu o wino się rozchodzi na tym forum :)

_________________
Pozdrawiam

Maciek
http://www.sniegorski.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 20:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
maciek1988 napisał(a):
...Tak robię 3 razy, dlatego warto kupić tanie wino
...)


Błąd, im lepsze wino tym lepszy smak potrawy :wink: Wiem co mówię, bo robię i jem podobne rzeczy na zmianę z dziczyzną :D

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2011, 14:35 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 9 sierpnia 2011, 14:12
Posty: 143
Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
No, szczerze mówiąc podałem wersję na moją kieszeń :) pracuję dopiero od pół roku, więc jeszcze nie szastam, ale jasne, na pewno ma to wpływ na lepszy smak!

_________________
Pozdrawiam

Maciek
http://www.sniegorski.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2011, 18:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 14 stycznia 2011, 22:04
Posty: 242
Lokalizacja: południowe okolice Łodzi
Przetestowałam przepis, jak dla mnie za intensywne w smaku i aromatyczne wyszło, zabiło całkowicie smak krewetek, przy 2 podejściu zrobię z połowa przypraw. Ogólnie smaczne , w tej wersji szczególnie dobre dla osób które nie lubią smaku owoców morza.

_________________
Pozdrawiam Rafał

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2012, 21:34 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 9 sierpnia 2011, 14:12
Posty: 143
Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
no tak... ja lubię dużo przypraw i chyba do każdej możliwej potrawy dużo ich dodaję:) ale można mniej, na pewno będą też dobre. napisałem ten przepis na forum bo kilka osób pochwaliło, więc myślałem, że się nim podzielę...

_________________
Pozdrawiam

Maciek
http://www.sniegorski.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 06:46 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 10 lipca 2020, 12:27
Posty: 2
Lokalizacja: Warszawa
Podajcie nazwę konkretnego wina do krewetek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2020, 08:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1292
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Picia czy podlewania?

Dla mnie zawsze dobre było "półwytrawne do 20zł" ;) Najlepiej zakręcane.
Raczej rześkie, lekko pikantke niż np. w typie tokajskim...

Krewetki robię podobnie jak w początkowym przepisie:
Opłukane, osuszone krewetki (około 1/2kg) do woka, od razu podlewam winem j/w
w ilości szklanki, dodaje DUŻO masła - jak ktoś lubi to i kostkę ;) sól, pieprz, duszę aż wino
się zredukuje i całość zacznie smażyć zamiast dusić. Wtedy dodaje 1-2 posiekane ząbki czosnku
przesmażam mieszając dosłownie 2-3 minuty i wywalam na miskę czy talerz do podawania.

Jemy łapskami, mlaskając i pryskając wokoło - śliniaczki wskazane ;) z dodatkiem bagietki
i oczywiście reszta białego wina. Najsmaczniejsza jest oczywiście bagietka zamoczona
w powstałym sosie. A robaki jak to robaki - można zjeść ;)

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2020, 10:46 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 277
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
Mój przepis na krewetki jest nieco inny, ale też raczej ludzim pasuje.

Na odrobinie oliwy delikatnie przesmażam ze 2-4 wyciśnięte ząbki czosnku (ilość i stopień wysmażenia to już kwestia indywidualna), dodaję ze 2-4 połówki drobno pokrojonych pomidorów suszonych. Lekko jeszcze przesmażam. Dodaję masło klarowane (można kupić ale taniej i lepiej samemu zrobić). Tu znów na oko (ok 3-6 łyżek) ale tak żeby trochę tego tłuszczu było na dnie. Na to obrane (!) krewetki (te wieksze, ja kupuję w biedrze Vinnamei, ale mogą być tygrysie, argentyńskie, etc.) chwilę smażymy (niedługo ok 5min powinno wystarczyć zależnie od ognia) tak żeby sie zaczerwieniły i odrobinę skurczyły. Jak będzie za długo będą się robiły twarde. Dodaję trochę drobno pociętego koperku, sól i pieprz i jeszcze chwilę smażę. Można gdziś po drodze przykryć na 1min pokrywką (żeby sie poddusiły). Przepis prosty ale wymaga praktyki bo jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach czyli proporcjach. Jedna uwaga, moim zdaniem krewetki lepiej ciut przesolić niż niedosolić (w końcu to owoce morza :)). Ale też zawsze można doprawić jeszcze na talerzu. Podajemy oczywiście z białym winem i pieczywem, którym zbieramy masełko z talerza i patelni ;) ja robię z ok 1/4 kg krewetek na 2 osoby. Na kolację w zupełności wystarcza.

Co do do wina to ja zawsze do nich podaję Pinot Grigio Uvam delle Venezie z biedry (jakieś 16 pln) . Z zasad foodpairingu wychodzi że do ryb i owoców morza pasują wina o podwyższonej kwasowości i cytrusowym posmaku. To PG pite samo mi nie leży ale z tymi krewetkami siada fajnie. Podobnie wytrawne vinho verde. Dlatego jak ktoś ma swoje białe dość kwasowe to niech wypróbuje do tego przepisu ;)

Jak bedę robił następnym razem to pstryknę jakąś fotkę wtedy widać jak to powinno wyglądać.

-- czwartek, 20 sierpnia 2020, 10:46 --

Nie mogę wyedytować poprzedniego postu więc doklejam kolejny.
Orientacyjnie tak to wygląda. Tylko masło klarowane mi się skończyło więc musiałem użyć zwykłego. Można go dać odrobinę więcej. dałem 3 średnie ząbki czosnku i 2 kawałki suszonych pomidorów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO