Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 00:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2012, 13:06 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 10:36
Posty: 163
Idą święta. Zazwyczaj jest to czas kulinarnej rozpusty. Wszędzie, w jakiejś formie, gości ryba od karpia po łososia. Raz "pływa" w oleju innym razem w occie /też podlewana alkoholami/ ale czy ktoś ma przepis na jakąś rybę w ...w winie. Wesołych Świat!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2012, 13:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
bosman napisał(a):
Idą święta. Zazwyczaj jest to czas kulinarnej rozpusty. Wszędzie, w jakiejś formie, gości ryba od karpia po łososia. Raz "pływa" w oleju innym razem w occie /też podlewana alkoholami/ ale czy ktoś ma przepis na jakąś rybę w ...w winie. Wesołych Świat!

Byle nie w czerwonym.
http://www.newsweek.pl/wino/dlaczego-cz ... 1,1,1.html

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2012, 14:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5381
Lokalizacja: Łódź i okolice
gbed napisał(a):
Idą święta. Zazwyczaj jest to czas kulinarnej rozpusty. Wszędzie, w jakiejś formie, gości ryba od karpia po łososia. Raz "pływa" w oleju innym razem w occie /też podlewana alkoholami/ ale czy ktoś ma przepis na jakąś rybę w ...w winie. Wesołych Świat!

Byle nie w czerwonym.

No nie wiem. Na sąsiednim forum DarekRz ma całkiem inne zdanie. Zacytował pewien wierszyk z dedykacją. "Dla tych którym problem sprawia podejmowanie odważnych decyzji kulinarnych"

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2012, 13:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Zaraz tam odmienne. Wierszyk jest sztampowy. Nie każdy ma ochotę lub czas, lub siły, lub talent żeby bawić się w geniusza kubków smakowych i wtedy ten wierszyk przypomina co do czego "idzie". Osoby ambitne i z pewną odwagą kulinarną popartą szczyptą talentu smakowego mogą pokusić się o dobór nieschematyczny, oryginalny.

Ad rema - czyli przepisu na rybę w winie:
Dzwonki łososia lub połówki (filety ze skórą) pstrąga - umyte i posolone układamy na głębszą blachę posmarowaną masłem (pstrąga skórą do dołu). Na wierzch kładziemy pokrojone w słupki i piórka warzywa - wg uznania. Ja najczęściej daję seler naciowy (mało) lub słupki korzenia selera (więcej), paprykę czerwoną, długie słupki marchewki, cebulę, pasuje też groszek cukrowy, brokuły lub kalafior (można użyć którejś mieszanki mrożonych warzyw). Całość podlewamy winem białym wytrawnym lub półwytrawnym (pstrąg raczej wytrawne, do łososia może być i półwytrawne) tak aby mięso było zanurzone do połowy i wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 25 min.
Szybko, łatwo i przyjemnie. Do pstrąga, wg mnie, najlepsze jest Chablis (oczywiście do picia w czasie posiłku - bo do podlania to szkoda).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 15:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Wolne Miasto Poznań
To chyba jak najbardziej w temacie:
http://www.6win.pl/6win/1,108564,130515 ... 141212#Cuk

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO