Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 18:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 21 maja 2008, 10:43 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
Czy ktoś kiedyś robił taką herbatkę? Wiem, wiem, nie chodzi mi o herbatę z rodzynek............ ale z suszonych owoców odmian np. na wino czerwone lub białe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 11:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="elwusia"](...) Wiem, wiem, nie chodzi mi o herbatę z rodzynek............ ale z suszonych owoców odmian np. na wino czerwone lub białe.

Jakiekolwiek jagody winorośli byś nie wysuszyła, to zawsze będą rodzynki - lepszej bądź gorszej jakości, z pestkami lub bez.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2008, 12:22 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
No to w takim razie herbata z rodzynek byłaby paskudna...ble :-C....a jakby np. z łodyg winorośli? podobnie jak z łodyg malin?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2008, 12:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Proponuję herbatkę z młodych latorośli. W czasie przeprowadzania selekcji mlodych latorośli - jeszcze przed opryskami (no może siarkol użyty przed pękaniem paków nie zaszkodzi) - nie wyrzucamy pedów tylko je zbieramy, płuczemy, drobno kroimy (jak szczypiorek) i suszymy w uchylonym piekarniku lub suszarce elektrycznej (jak grzyby) w temp. do 60 st.C. Parzenie - klasycznie. To tylko pomysł, ale może wypróbuje, bo mam troszkę labruchy nie pryskanej, ktorej ilosci latorosli jeszcze nie redukowałem :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2008, 14:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
[quote="DarekRz"](...)To tylko pomysł, ale może wypróbuje, bo mam troszkę labruchy nie pryskanej, ktorej ilosci latorosli jeszcze nie redukowałem :lol:

Eee tam, herbatka będzie jechała landrynkami :lol: :wink:

Pozdrawiam
Rafał

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2008, 20:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
To może zamiast wina herbatka z latorośli :lol: :lol:
Oczywiście dla tych co już nie mogą
I jaka wygoda: nie potrzeba pryskać , nie potrzeba martwić się czy dojrzeją owoce, same Vinifery - nawet te najpóźniej dojrzewające.
Słowem, Polska herbatką z winorośli stoi. :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2008, 20:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Ale taka czarna herbata z winem na ten przykład(na kubek 0,3 gorącej herbaty około 50 ml czerwonego wina). Można dosładzać albo lepiej nie. Fajna sprawa i przeważnie częstowanym smakuje.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2008, 23:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Proponuję do wszelkich herbatek z latorośli , liści , szuszonych owoców dodać kilka listków wawrzynu , koniecznie świeżych :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 08:23 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
No tak Olmek, a może jeszcze ziele angielskie!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 08:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Nie, nie, nie... żaden wawrzyn (chyba, że herbatka byłaby z odm. Saint Laurent :) ) ani ziele. W herbatce najważniejszy jest.... prónd :wink: :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 11:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="DarekRz"]Nie, nie, nie... żaden wawrzyn (chyba, że herbatka byłaby z odm. Saint Laurent :) ) ani ziele. W herbatce najważniejszy jest.... prónd :wink: :P


No właśnie , w świeżych liściach wawrzynu jest prónd , i to jaki - trójfazowy :lol:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 20:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Bardzo dobre i smaczne są wysuszone owoce Einset Seedles, a zwłaszcza w fazie "prawie dojrzałości". Można je używać na herbatki do ciasta itp. Są smaczniejsze niż popularne rodzynki bo mają trochę kwasku w sobie. Problemem jest ich wysuszenie. Ja mam suszarkę o mocy 230W/h, a i tak suszyłem garść jagód 3 dni.. Koszty każdy sobie może policzyć.


Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 maja 2008, 11:29 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
Wydaje się, że herbatka byłaby dobra tylko z winnych winogron


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 czerwca 2008, 01:03 
[quote="zbyszekB"]To może zamiast wina herbatka z latorośli :lol: :lol:
Oczywiście dla tych co już nie mogą
I jaka wygoda: nie potrzeba pryskać , nie potrzeba martwić się czy dojrzeją owoce, same Vinifery - nawet te najpóźniej dojrzewające.
Słowem, Polska herbatką z winorośli stoi. :lol:

Nie ironizuj Zbyszku! To może być "nasza narodowa potrawa". :D :D :D

Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 czerwca 2008, 12:24 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
Jak się zaprę to coś wymyślę z tą herbatką... skoro pije się herbatkę z badyli malin, kwiatów bzu czarnego, kory wierzby to można i ze skórek winogron (najlepiej granatowych lub czerwonych). Hmmm, tylko jak wydrążyć miąższ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO