Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 04:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 05:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Moja prababcia robiła pyszne " gołąbki" z liści winogron.Moja babcia,jej córka , często je wspomina.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 07:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
Wczoraj takie jadłem. Wrażenie jakby to nie był liść winorośli a szczawiu. Bardzo w smaku przypomina właśnie szczaw. A przy blanszowaniu liści zapach też jakby szczawiową ktoś warzył :P

_________________
Pozdrawiam...mariusz
http://www.mikolajki-dess.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 20:42 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 listopada 2009, 01:00
Posty: 139
Lokalizacja: Świebodzice/dolnośląskie
W Grecji są często robione , ja jadłem takie maciupkie na zimno , a średnie normalnie , w sieci jest dużo przepisów wystarczy wpisać gołąbki po grecku http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q ... rfai=&fp=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 21:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
To jest turecki specyfik. Kupuję je w małych puszkach w Berlinie. Pewnie bez problemu są również dostępne w polskich marketach. Jednak jak dla mnie mają w sobie zbyt mało pomidorów. No chyba, że są różne rodzaje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 21:55 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 listopada 2009, 01:00
Posty: 139
Lokalizacja: Świebodzice/dolnośląskie
blk napisał(a):
To jest turecki specyfik.
Lubię takie stanowcze stwierdzenia :P , Włosi mogą się obrazić , a Grecy się już obrazili :P , choć odkąd na banknotach macedońskich pojawiła się wieża z Salonik, Turcy zeszli na wroga nr2, pozdrawiam magas37


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 08:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
aaa tam , to specyfik mojej kobiety :lol: a banknoty lubi wszystkie , bez obrażania się ..mogą byś te z chrobrym

_________________
Pozdrawiam...mariusz
http://www.mikolajki-dess.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 21:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A od oprysku Dithane do gołąbków to ile czasu musi minąć????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 07:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
heavy napisał(a):
A od oprysku Dithane do gołąbków to ile czasu musi minąć????

Też tak sobie o tym myślę.
Ale te gołąbki to chyba z ekologicznych liści......?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 08:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
Dokładnie ...rośnie u niej jakaś NN nigdy niczym nie pryskana i nie nawożona, w tym roku zrobiłem jej jedynie mocne cięcie, w zamian dała duże liście. Nawet jeśli owoce rozczarują , zostawimy ją właśnie do tego celu. Zauważyłem że te gołąbki albo się kocha albo nie znosi....kwestia gustu. :P

_________________
Pozdrawiam...mariusz
http://www.mikolajki-dess.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 13:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Czytałam gdzieś, że mają kiepski smak te gołąbki ze względu na smak liści( one chyba kiszone są).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 13:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Specyficzny.
Jak to napisał dess1 "...te gołąbki albo się kocha albo nie znosi....kwestia gustu..."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 13:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
magas37 napisał(a):
blk napisał(a):
To jest turecki specyfik.
Lubię takie stanowcze stwierdzenia :P , Włosi mogą się obrazić , a Grecy się już obrazili :P , choć odkąd na banknotach macedońskich pojawiła się wieża z Salonik, Turcy zeszli na wroga nr2, pozdrawiam magas37

Magas37, to tak jak z rybą po grecku czy po japońsku. Ani jedni ani drudzy w swoim kraju o takim czymś nie słyszeli :roll: Z drugiej strony to ciekawe czy my Polacy jesteśmy obrażeni na Ruskich za pierogi z serem i ziemniakami, które są naszym specjałem :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 lipca 2010, 11:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 8 października 2008, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: miasto włókniarek
Pierogi ruskie pochodzą z polskich kresów, dzisiejszej Ukrainy zachodniej

Co do gołąbków z liści winogron, dolmades, to bardzo chętnie bym takie robił, nie wiem tylko która odmiana ma najmniej łykowate i odpowiednio duże liście. Doszedł ktoś do tego?

_________________
Michał jestem, tak dla jasności ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 lipca 2010, 12:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Do gołąbków nadają się praktycznie wszystkie odmiany, ważne ,że by liście były młode, delikatne, nie omszone i mało powcinane - z górnej części latorośli. Akurat jest na to dobry czas - skracanie latorośli. Gołąbki nie muszą być duże wzorem naszych kapuścianych, zresztą te robione na Bałkanach nie są dłuższe niż 4-5 cm. Kiedyś starałem się używać do nich dużych liści , dobre były , nie powiem , ale jednak zbyt łykowate. Lepiej zrobić więcej i mniejszych. Najlepsze są następnego dnia po ugotowaniu. Warto do farszu dodać odrobinę mięty - w/g przepisu armeńskiego. Nie jestem całkowicie pewien, ale zdaje się ,że Armenia , to kolebka dzisiejszych dolmadosów, czy jak je tam zwał :lol:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 lipca 2010, 12:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 lutego 2008, 01:00
Posty: 217
Lokalizacja: Jasło
MAF napisał(a):
Pierogi ruskie pochodzą z polskich kresów, dzisiejszej Ukrainy zachodniej


Słusznie - "rosyjskie" i "ruskie" to jednak nie to samo...

_________________
Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO