Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 08:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 14 lipca 2010, 15:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
nasza sałatka jarzynowa z majonezem we Francji jest znana jedynie pod nazwą sałatka rosyjska.....nie wiem kto maczał w tym palce , albo coś innego :P

_________________
Pozdrawiam...mariusz
http://www.mikolajki-dess.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 lipca 2010, 16:02 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 listopada 2009, 01:00
Posty: 139
Lokalizacja: Świebodzice/dolnośląskie
W Grecji też tak zwą ,,rosyki salat'' dodawana do pysznych kanapek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 lipca 2010, 11:08 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 października 2008, 01:00
Posty: 62
Lokalizacja: Krzczonów, Wyżyna Lubelska
olmek napisał(a):
Warto do farszu dodać odrobinę mięty - w/g przepisu armeńskiego.

Wracając do gołąbków, to nieco się rozmarzyłem...W "postnej" wersji bułgarskiej (i pewnie nie tylko bułgarskiej) do farszu z ryżu dodaje się kmin rzymski, przez co smakują wspaniale, przynajmniej dla mnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2010, 15:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
Ja dodaje cynamon, galke muszkatolowa i gozdziki, oprocz tego miete, koperek, duzo natki. W zeszlym roku robilysmy je z Aga z lisci roznych odmian - super byly.

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2010, 21:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
dominikams napisał(a):
Ja dodaje cynamon, galke muszkatolowa i gozdziki, oprocz tego miete, koperek, duzo natki. W zeszlym roku robilysmy je z Aga z lisci roznych odmian - super byly.


A w tym roku co?????
U Agi nawet liści nie było???? :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 07:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
W tym roku akurat było po oprysku, więc nas to trochę zniechęciło :) Ja zamierzam pozbierać liście po ogłowieniu krzewów (co nastąpi lada dzień).

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 października 2010, 09:11 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2010, 13:12
Posty: 55
Liście zamarynować i gołąbki można robić cały rok.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 lipca 2013, 18:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:53
Posty: 986
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
olmek napisał(a):
Kiedyś starałem się używać do nich dużych liści , dobre były , nie powiem , ale jednak zbyt łykowate. Lepiej zrobić więcej i mniejszych. Najlepsze są następnego dnia po ugotowaniu.

Na łykowatość liści mam patent. U mnie gołąbki zawijane są głównie w liście Fredonii (na coś się w końcu przydaje ta odmiana). Odmiana bezproblemowa, nie wymaga oprysków, więc jeść można do woli. Fredonia ma duże liście i grube włókna, więc włókna rozgniatam czym mam pod ręką. Może to być trzonek noża lub tłuczek drewniany. Ważne, by za mocno nie rozgniatać, bo to powoduje, że liść się rozrywa w miejscu mocno zmiażdżonych włókien. Jeżeli nawet liść się rozjeżdża, to nie problem, bo duże liście wystarczają do solidnego zawinięcia gołąbków.
Jeżeli akurat braknie mi kiszonych wcześniej liści w słoikach, zaparzam świeże liście w gorącej wodzie przez ok. 4 minuty. Odlewam wodę i zalewam przygotowaną solanką - taką, jak się robi do kiszenia liści - łyżeczka soli, 1 litr wody, czosnek i czasem chrzan. Całość moczy się prze minimum noc. Na drugi dzień wyjmuję liście z solanki i zwijam gołąbki. Farsz to ryż, mięso z kurczaka, karkówka, podsmażana cebulka, przyprawy. Dzisiaj żona zwijała, ja patrzyłem, a efekt poniżej. Jest to reszta, która została po dzisiejszym obiedzie. Jutro znikną wszystkie.


Załączniki:
gołąbki w liściach winorośli.jpg
gołąbki w liściach winorośli.jpg [ 64.99 KiB | Przeglądane 3716 razy ]

_________________
Mój profil w Wiki - uprawiane odmiany
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2014, 22:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 25 maja 2011, 00:55
Posty: 396
Lokalizacja: Sudety Wschodnie
Ugotowałam dzisiaj gołąbki zawijane w liście winorośli 8 odmian. Najlepsze były z Kodrianki i Solarisu. Kostia, Prim i V25/20 - liście trochę sztywne. Nie nadają się Ajwaz, Kiszmisz 342 i Muskat Letni - same łyko. Następne będą z kiszonymi liśćmi.

_________________
Pozdrawiam, Anna


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 21:16 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
Też robię gołąbki z liści winogron, mam taką najzwyklejszą Labruskę z wielkimi liśćmi. Przed użyciem obgotowuję krótko i używam zamiast kapuścianych. Zwinięte w rulony po kilka szt pakuję na zimę do słoików.

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 października 2021, 18:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 11 lutego 2016, 16:02
Posty: 663
Lokalizacja: Nowy Sącz
To jest tradycyjna grecka potrawa, wiem, bo spędziłem tam sporą część swego życia. Przepisów na to jest od groma, szukać należy pod nazwą "dolmadakia" badź "Ντολμαδάκια".
Tu jest przykładowy filmik jak oni to robią:
https://www.youtube.com/watch?v=Sya4IpFpYP8
Pan nawija po grecku, ale są angielskie napisy, więc mniej więcej wiadomo, o co chodzi

A tutaj taki uproszczony przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=yXdEoHkDKgY&t=321s

_________________
In vino veritas
Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2022, 14:43 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 30 marca 2022, 14:32
Posty: 3
Lokalizacja: Kraków
Ooo a to można z tego robić gołąbki ? :o


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO