Ponieważ sezon w pełni i na pw dostaję zapytania o przepis, umieszczę go tu dla wszystkich.
2kg winogron, sok z 2 cytryn, 2 suche papryczki chili, pół łyżeczki soli. Winogrona umyć, do gara zalać wodą tak by je przykryć, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 30minut, tak by owoce się rozpadały. nie mieszać w czasie gotowania. Zgasić, przykryć pokrywą i zostawić do ostygnięcia. Duży durszlak wyłożyć gazą, przełożyć owoce z wodą i zostawić do obcieknięcia kilka godzin, potem delikatnie odcisnąć aby odzyskać cały sok (nie przecierać, bo galaretka będzie mętna) Rozetrzeć w moździerzu chili. zważyć cały sok i na 1kg soku 0,5kg cukru, ja daję mniej. Dodać chili , sok z cytryny i sól. Wymieszać, oraz zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 30minut. przelać do słoików, postawić do góry dnem. W tym roku zrobiliśmy z muskata dońskiego, który miał cukier dość wysoki i na 3,5 litra soku daliśmy 0,5kg cukru, czyli ponad 3 x mniej niż w przepisie. Aby galaretka żelowała proszę pamiętać o cukrze żelującym.
_________________ Pozdrawiam Łukasz
|