Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 00:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dżem z winogron
PostNapisane: piątek, 30 maja 2008, 08:34 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5060.html

Na 8 słoików po 250 ml

75 dag winogron (lepiej mocne kolorystycznie)
70 dag cukru
1/2 kg gruszek
1/2 kg jabłek

Winogrona oderwać od gałązek, umyć. Włożyć do rondla, lekko zgnieść, tak by puściły sok. Podgrzewać, aż zaczną wrzeć. Owoce przetrzeć przez gęste sito. Przecier gotować 5-6 minut, wsypać cukier, gotować jeszcze około 10 minut. Gruszki i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Dodać do przecieru z winogron, wymieszać. Gotować około 30 minut, aż dżem zgęstnieje. Gorący włożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 maja 2008, 10:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Czy to jest dżem z winogron?? 75 dkg winogron na 1 kg innych owoców?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 maja 2008, 10:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków
Witam.

Moja mama robi dżem z winogron w taki sposób, że:

Jagody odrywa od szypułek, płucze na sicie w zimnej wodzie i po odcieknięciu wrzuca do sokownika. Sok idzie do słoików, a pozostała pulpa na przecierak.
Po przetarciu masę bez skórek i pestek dosładza i do słoików.

W sensie nazewnictwa to bardziej marmolada jest, ale za to bardzo dobra. My to nazywamy "dżem glonowy" ze względu na zieloną barwę. Jest to jednak wyrób, który bardzo szybko znika z piwnicy.

Owoce pochodzą ze starego krzewu odmiany "aurora".

Pozdrawiam.

adwokat


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 20:17 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
A co wy na to jeśli byśmy gotowali oberwane winogrona z cukrem a potem przetarli przez sito? Podobnie robię dżem z malin odlewając sok do innych słoików. Tylko jak wyeliminować pestki?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 07:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="elwusia"]A co wy na to jeśli byśmy gotowali oberwane winogrona z cukrem a potem przetarli przez sito? Podobnie robię dżem z malin odlewając sok do innych słoików. Tylko jak wyeliminować pestki?
Fermentacja miazgi bardzo dobrze oddziela pestki :wink: :lol:
Czapa z owocow unosi się na gorze a pestki opadają na dno. Nie wiem tylko czy dżem z przefermentowanej miazgi będzie miał jakieś walory smakowe :)

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 08:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków
Witam.

[quote="DarekRz"] Nie wiem tylko czy dżem z przefermentowanej miazgi będzie miał jakieś walory smakowe Smile


Przypuszczam, że wątpię :)

Pozdrawiam.

adwokat

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 08:42 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 18 marca 2005, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Przemysl
A dżem z odmian beznasiennych?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Mam jeszcze z 5 kg beznasiennej Venus do przetworzenia. Chciałbym jakiś dżem zrobić bo wina z tego nie będzie a soków nie pijamy. Czy ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na dżem? Nie musi być oryginalny byle był zjadliwy :mrgreen: Jakoś w tu w Kulinariach nic specjalnego nie znalazłem.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 08:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
elwusia napisał(a):
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5060.html

Na 8 słoików po 250 ml

75 dag winogron (lepiej mocne kolorystycznie)
70 dag cukru
1/2 kg gruszek
1/2 kg jabłek

Winogrona oderwać od gałązek, umyć. Włożyć do rondla, lekko zgnieść, tak by puściły sok. Podgrzewać, aż zaczną wrzeć. Owoce przetrzeć przez gęste sito. Przecier gotować 5-6 minut, wsypać cukier, gotować jeszcze około 10 minut. Gruszki i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Dodać do przecieru z winogron, wymieszać. Gotować około 30 minut, aż dżem zgęstnieje. Gorący włożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić.


Uwaga na cukier.
Przy tej ilości cukru cukrzyca zapewniona, no, może nie od razu ale się uzbiera.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 08:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
yureg, dzięki. Ten widziałem przecież - jest pierwszym postem. Czy myślisz, że jak znalazłem wątek z zamierzchłych czasów to nie czytałem pierwszego postu. :P To jest raczej dżem wieloowocowy. Chyba, że go robiłeś i potwierdzasz, że dobry. Wolałbym coś z samych winogron (lub z większym ich udziałem) bo jak zauważysz: moje 5 kg potrzebować będzie po 3,5 kg jabłek i tyle samo gruszek.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 10:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Wcześniej tego wątku nie czytałem. Teraz zobaczyłem i się przestraszyłem tą ilością cukru.
Opanujmy się. Cukier to biała śmierć.
Przepisów nie znam.
Jest ich pełno, choćby ten, o niebo lepszy.
http://tarzynkowo.blogspot.com/2012/10/ ... ogron.html

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 11:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
gbed napisał(a):
Mam jeszcze z 5 kg beznasiennej Venus do przetworzenia. Chciałbym jakiś dżem zrobić bo wina z tego nie będzie a soków nie pijamy. Czy ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na dżem? Nie musi być oryginalny byle był zjadliwy :mrgreen: Jakoś w tu w Kulinariach nic specjalnego nie znalazłem.

Żona robiła z różnych deserówek i ogólnoużytkowych tym sposobem
Cytuj:

Obrane umyte winogrona wsypać do garnka z grubym dnem lekko ugnieść żeby puściły sok i zagotować, potem przetrzeć przez sito,[ ja użyłam robota] żeby usunąć pestki i skórki, przetarte winogrona połączyć z żelfiksem i do słoików , gorące zakręcić.W zależności od tego jaki ma byś słodki dżem to użyć odpowiedniego żelfiksu lub cukru żelującego

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
dziadek2 napisał(a):
gbed napisał(a):
Mam jeszcze z 5 kg beznasiennej Venus do przetworzenia. Chciałbym jakiś dżem zrobić bo wina z tego nie będzie a soków nie pijamy. Czy ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na dżem? Nie musi być oryginalny byle był zjadliwy :mrgreen: Jakoś w tu w Kulinariach nic specjalnego nie znalazłem.

Żona robiła z różnych deserówek i ogólnoużytkowych tym sposobem
Cytuj:

Obrane umyte winogrona wsypać do garnka z grubym dnem lekko ugnieść żeby puściły sok i zagotować, potem przetrzeć przez sito,[ ja użyłam robota] żeby usunąć pestki i skórki, przetarte winogrona połączyć z żelfiksem i do słoików , gorące zakręcić.W zależności od tego jaki ma byś słodki dżem to użyć odpowiedniego żelfiksu lub cukru żelującego


Dzięki Roman, pozdrowienia dla Żony. :mrgreen: Właśnie się zabieramy.

-- sobota, 27 września 2014, 21:11 --

yureq napisał(a):
Wcześniej tego wątku nie czytałem. Teraz zobaczyłem i się przestraszyłem tą ilością cukru.
Opanujmy się. Cukier to biała śmierć.
Przepisów nie znam.
Jest ich pełno, choćby ten, o niebo lepszy.
http://tarzynkowo.blogspot.com/2012/10/ ... ogron.html


Ten też wygląda fajnie ale jedyna butelka Porto w mojej wsi 44 PLN. :sick:

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 09:23 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
gbed napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
gbed napisał(a):
Mam jeszcze z 5 kg beznasiennej Venus do przetworzenia. Chciałbym jakiś dżem zrobić bo wina z tego nie będzie a soków nie pijamy. Czy ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na dżem? Nie musi być oryginalny byle był zjadliwy :mrgreen: Jakoś w tu w Kulinariach nic specjalnego nie znalazłem.

Żona robiła z różnych deserówek i ogólnoużytkowych tym sposobem
Cytuj:

Obrane umyte winogrona wsypać do garnka z grubym dnem lekko ugnieść żeby puściły sok i zagotować, potem przetrzeć przez sito,[ ja użyłam robota] żeby usunąć pestki i skórki, przetarte winogrona połączyć z żelfiksem i do słoików , gorące zakręcić.W zależności od tego jaki ma byś słodki dżem to użyć odpowiedniego żelfiksu lub cukru żelującego


Dzięki Roman, pozdrowienia dla Żony. :mrgreen: Właśnie się zabieramy.

-- sobota, 27 września 2014, 21:11 --

yureq napisał(a):
Wcześniej tego wątku nie czytałem. Teraz zobaczyłem i się przestraszyłem tą ilością cukru.
Opanujmy się. Cukier to biała śmierć.
Przepisów nie znam.
Jest ich pełno, choćby ten, o niebo lepszy.
http://tarzynkowo.blogspot.com/2012/10/ ... ogron.html


Ten też wygląda fajnie ale jedyna butelka Porto w mojej wsi 44 PLN. :sick:


Więcej inwencji.
Tylko własne doświadczenia doprowadzą do oczekiwanych efektów.
Zamiast porto może coś innego? Może bez porto?

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 10:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Zrobiliśmy obydwa typy. Trochę porto zostało na pociechę :mrgreen:
Następnym razem trzeba to pomieszać.

Niestety bez jabłek albo żelfixu się nie obejdzie. Za mało pektyn i wychodzi rzadkie.
Nie odważyłem się zmieszać tego porto z żelfixem a to byłby chyba dobry kierunek.

Tak więc albo duży dodatek jabłek albo przepis żony Dziadka2.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO