Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 15:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DOLMADES
PostNapisane: wtorek, 9 marca 2004, 13:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Składniki: 40 liści winorośli, 60 dkg mielonej wieprzowiny, 5 startych na tarce pomidorów, 1 szklanka ryżu, 1 szklanka bulionu, 1 cebula, pół cytryny, 6-8 łyżek oliwy, 1 pęczek natki pietruszki, szczypta cynamonu, szczypta szuszonej mięty, sól, pieprz.

Liście ( bez ogonków) zblanszować ( wrzucic na wrzątek na ok. 2 min), odcedzic i lekko osączyć na papierowym ręczniku.

Farsz: mięso wymieszać z ryżem (uprzednio namoczonym w wodzie), dodac 2/3 przetartych pomidorów, posiekaną drobno cebulę, cynamon, sok z cytryny, pietruszkę, miętę, odrobinę bulionu i oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać

Liść rozłożyć na deseczce błyszczącą strona do dołu. Farsz położyć blisko nasady liścia, zawinąć końcówkę tylko o tyle by przykryć farsz, zawinąć boki liścia ku środkowi, zrolować.

Dno rondla wyłożyć lisćmi i na nich warstwami ściśle układać gołąbki.
Całość polać oliwą, bulionem i resztą startych pomidorów, przykryć pozostałymi liśćmi i docisnąć lekko talerzykiem.
Dusić w piekarniku lub gotowac na wolnym ogniu ok. 60 min.

Smacznego :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DOLMADES
PostNapisane: wtorek, 9 marca 2004, 13:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="Janusz"]
Dusić w piekarniku lub gotowac na wolnym ogniu ok. 60 min.

Smacznego :lol:
Janusz


Robiłeś :?:
Jak wyszło.

Pozd.
PP.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 marca 2004, 14:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Ja? nie.
Ale moja pierwsza :lol: żona robiła. Były super!
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 marca 2004, 14:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 207
Lokalizacja: Skierniewice
A ja dodam jeszcze:

Konserwowane liście winogron
--------------------------

Skladniki (na sloik 0,8 litra): 60 mlodych lisci winogronowych, 4 lodygi kopru, 1/2 lyzeczki soli

Konserwowane liscie winogron najlepiej przygotowywac w miesiacach czerwiec - lipiec, gdy liscie sa jeszcze calkiem mlode. Liscie myjemy i skrecamy w ruloniki po 15 sztuk. W srodku kazdego rulonika umieszczamy lodyge kopru. Ruloniki zawiazujemy nitka (najlepiej biala, zeby nie farbowala) i ukladamy w sloiku. Dodajemy sol i zalewamy woda tak by zostalo 1,5 cm od gornej krawedzi sloika. Szczelnie zamkniety sloik gotujemy w garnku z woda przez 10 minut.

_________________
Pozdrawiam
jskala


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 marca 2004, 14:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="Janusz"]Ja? nie.
Ale moja pierwsza :lol: żona robiła. Były super!
Janusz


To się naucz. Bo jak Cię odwiedzimy w okresie zbiorów to będziesz miał czym gości poczęstować :lol: :lol: :lol:

Pozd.
PP.

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO