Składniki: 40 liści winorośli, 60 dkg mielonej wieprzowiny, 5 startych na tarce pomidorów, 1 szklanka ryżu, 1 szklanka bulionu, 1 cebula, pół cytryny, 6-8 łyżek oliwy, 1 pęczek natki pietruszki, szczypta cynamonu, szczypta szuszonej mięty, sól, pieprz.
Liście ( bez ogonków) zblanszować ( wrzucic na wrzątek na ok. 2 min), odcedzic i lekko osączyć na papierowym ręczniku.
Farsz: mięso wymieszać z ryżem (uprzednio namoczonym w wodzie), dodac 2/3 przetartych pomidorów, posiekaną drobno cebulę, cynamon, sok z cytryny, pietruszkę, miętę, odrobinę bulionu i oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
Liść rozłożyć na deseczce błyszczącą strona do dołu. Farsz położyć blisko nasady liścia, zawinąć końcówkę tylko o tyle by przykryć farsz, zawinąć boki liścia ku środkowi, zrolować.
Dno rondla wyłożyć lisćmi i na nich warstwami ściśle układać gołąbki.
Całość polać oliwą, bulionem i resztą startych pomidorów, przykryć pozostałymi liśćmi i docisnąć lekko talerzykiem.
Dusić w piekarniku lub gotowac na wolnym ogniu ok. 60 min.
Smacznego
Janusz