Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 01:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 08:15 
Kiper
Kiper

Babcia po zjedzeniu jednego z gatunków winogrona(granatowe,szczypiące w usta ze skrzydelkiem dojrzewa koniec września NN niezle wino wychodzi) dostaje opuchlizny na twarzy i rękach podczas obierania,to samo po wypiciu wina. Mam wiele innych odmian,ale tylko po tej jednej są reakcje ! Co robić, czy wyciąć,wino wylać ? Ja jagód nie jadłem ale po większej ilości wina mam podobne reakcje na skórze!

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 12:39 
Kiper
Kiper

Labruski - antranilan metylu w nich występujący wywołuje takie reakcje.
Skoro nie tylko drażni, ale i powoduje silniejsze reakcje, to krzaki wyciąć(pewnie to beta, czy coś podobnego, więc nic wartego uwagi) a w zamian posadzić coś lepszego, natomiast co do wina to masz dwa wyjścia: wylać, lub przerobić na destylat.
Jerzy1957 napisał(a):
Babcia po zjedzeniu jednego z gatunków winogrona(granatowe,szczypiące w usta ze skrzydelkiem dojrzewa koniec września NN niezle wino wychodzi)(...)

Nie gatunków, ale odmiany i nie winogrona, ale winogron. Skoro piszesz, że winogrona szczypią w usta, to szczerze mówiąc uważam stwierdzenie, że niezłe wino wychodzi za co najmniej lekkie nadużycie, albo brak doświadczenia :wink:
Poza tym wpisz proszę swoją lokalizację w profilu.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 14:45 
Ekspert
Ekspert

Kuba masz rację coś z tą labruchą jest. Ja też kilkakrotnie popełniłem wino z labruski i moja żona na to wino reaguje podobnie alergicznie. Inne wina pija i nic takiego się nie dzieje. Więc prawdopodobnie ten antranilan metylu uczula.

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 16:05 
Kiper
Kiper

Dziekuje za szybką i rzeczową odpowiedż i rade! Tak zrobie tzn wytne wszystkie labruski.A co radzicie z mieszancami ? Rzeczywiscie nie mam doswiadczenia w wytwarzaniu wina,ani w smakowaniu!

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 16:14 
Ekspert
Ekspert

Jerzy1957 napisał(a):
.A co radzicie z mieszancami ?

A jakie masz?

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 16:21 
Kiper
Kiper

Posiadam :medina,aurora,gołubok,nero,rondo,muskat Odeskij,seyval bleck,sibera,kristali,canadice,fredonia,oraz wiele desrrowych,ale one (desery)nie uczulaja.

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 16:26 
Ekspert
Ekspert

W większości masz niezłe odmiany. Wina z rondo , regenta kristaly itp testowane wielokrotnie na rodzinie nie dawały odczynów dodatnich chyba tylko miękkie nogi po za dużej ilości wypitego trunku :lol:

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 16:35 
Kiper
Kiper

Moze zamiast wycinać,to lepiej szczepić na labruskach ?

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 23:36 
mistrz
mistrz

Jasne przecież wiadomo że dobry system korzeniowy zapewni dobre wyżywienie ^^
Po co budować nowy system skoro stary jest już dobrze rozbudowany :)

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 17:28 
Ekspert
Ekspert

Link n.t. antranilanu metylu: http://vitalia.pl/ch_add,451,0_Antranilan-metylu.html

Jerzy, jeśli Fredonia i Canadice nie powodują uczulenia u babci, to pozostałymi odmianami, które są w Twoim posiadaniu, nie przejmowałabym się. Fredonia i Canadice, z tego co wymieniałeś, mają największy udział genów V. labrusca i to właśnie w tych dwóch odmianach potencjalnie byłoby najwięcej antranilanu metylu.

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 18:16 
Kiper
Kiper

Gosiu dzeki!Winogrona dopero mam 4 lata i jeszcze nie robiłem z nich wina,a fredonie i canadice dopiero roczne (zadaniem ich to osłona budowli) Ta granatowa,uczulająca to olbrzym(był zbiór 87kg z jednego krzewu) obecnie obcięta,przygotowana do szczepienia.Ja jadłem fredonie w pażdzierniku i braku laku....może też zaszczepie?

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 21:08 
Kiper
Kiper

Jerzy1957 napisał(a):
Moze zamiast wycinać,to lepiej szczepić na labruskach ?

piotrek7725 napisał(a):
Jasne przecież wiadomo że dobry system korzeniowy zapewni dobre wyżywienie ^^
Po co budować nowy system skoro stary jest już dobrze rozbudowany :)

Owszem, można, ale przypominam, że ze szczepieniem winorośli nie ma aż tak łatwo jak np. z jabłonią - polecam poszukać i poczytać o próbach szczepienia dokonanych przez forumowiczów(m.in. Mietka). :wink:
kuneg napisał(a):
Link n.t. antranilanu metylu: http://vitalia.pl/ch_add,451,0_Antranilan-metylu.html

Jerzy, jeśli Fredonia i Canadice nie powodują uczulenia u babci, to pozostałymi odmianami, które są w Twoim posiadaniu, nie przejmowałabym się. Fredonia i Canadice, z tego co wymieniałeś, mają największy udział genów V. labrusca i to właśnie w tych dwóch odmianach potencjalnie byłoby najwięcej antranilanu metylu.

Małgosiu, większy udział labruski niekoniecznie musi oznaczać większą ilość antranilanu w owocach; poza tym na siłę działania alergizującego wpływ może mieć także obecność związków pobocznych na przykład pochodzących od riparii(mam tu na myśli popularne sformułowanie "jedzie riparią") u Bety.
Jerzy1957 napisał(a):
Gosiu dzeki!Winogrona dopero mam 4 lata i jeszcze nie robiłem z nich wina,a fredonie i canadice dopiero roczne (zadaniem ich to osłona budowli) Ta granatowa,uczulająca to olbrzym(był zbiór 87kg z jednego krzewu) obecnie obcięta,przygotowana do szczepienia.Ja jadłem fredonie w pażdzierniku i braku laku....może też zaszczepie?

Jurek, a ta Fredonia nie wywołała żadnego efektu? Może to też zależeć od stopnia dojrzałości owoców. Jeśli jednak uważasz, że smakiem faktycznie nie powala, to lepiej zasadź co innego(skoro są to jednoroczne rośliny, to nie widzę zbytniego sensu szczepienia) :wink:

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2013, 19:43 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
Małgosiu, większy udział labruski niekoniecznie musi oznaczać większą ilość antranilanu w owocach; poza tym na siłę działania alergizującego wpływ może mieć także obecność związków pobocznych na przykład pochodzących od riparii(mam tu na myśli popularne sformułowanie "jedzie riparią") u Bety.

Racja - wszystko może uczulić, nawet tak bezpieczne owoce i warzywa, jak jabłka i marchew. To kwestia indywidualnych reakcji, a już najtrudniejsze do wytropienia są alergie krzyżowe.

Dla niewtajemniczonych: alergia krzyżowa to taka sytuacja, gdy mieszanka dwóch substancji łącznie powoduje reakcję alergiczną organizmu, podczas gdy rozdzielnie na dane substancje organizm nie reaguje alergicznie.

Pisałam o potencjalnej zawartości antranilanu metylu w odmianach z dużym udziałem V. labrusca, a nie o rzeczywistej. Na dane o rzeczywistej zawartości antranilanu metylu nie trafiłam. Tak samo nie trafiłam na szczegółowe opracowanie dotyczące jego szkodliwości. Wiem jedno - po labruchach (lub odmianach z dużym ich udziałem) boli mnie żołądek, jak zjem dużo. Przy viniferach jeszcze mi się nie zdarzyły żadne problemy bez względu na pożartą ilość. Ta granatowa odmiana u Jurka, to w ogóle nie wiadomo, co to jest.

PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2013, 19:46 
Kiper
Kiper

Witam Gosiu! Zgadza się, ja jestem uczulony na salicylany-aspirynę oraz benzeosany! ja tych moich winogron nie jadłem bo się nie da, szczypały w usta(istny ogień)mało słodkie, musiałem dosypać cukru do wyrobu wina niestety nie do wypicia choć w pierwszym momencie jako młode spróbowałem, było mocne. Ale po jednej lampce zrezygnowałem, czy można z tego zrobić ocet?Babcia nie jadła fredoni,a ja kilka jagód i jako póżne uszły. Natomiast podczas obierania jagód jej ręce były poparzone, usta, jezyk, gardło opuchnięte, znalazła się w szpitalu. Mam kilkanaście gatunków( górna połka polecanych na forum) winorośli i tylko na tą jedną reaguje. Niektóre np Alden mnie nie smakuje, ale nie uczula!

Strefa czasowa: UTC + 1