Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 01:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 17:48 
Ekspert
Ekspert

piotrek7725 napisał(a):
gbed wyluzuj :) Czytałem wątek ale każdy przypadek jest inny kolegi winko stało tydzień a moje już prawie 3 tygodnie :)

dobra, już jestem spokojny :D

kapitan napisał(a):
kilis napisał(a):
A czy któryś z modów mógłby posłać ten wątek w czeluście piekielne. To forum o winogronach, winorośli i winach gronowych. A nie jakichś berbeluchach z wody i cukru.

To prawda. Tylko, że jak zrobić dobre wino gronowe to na tym forum wie tylko ....? No nie wiem, aż boję się strzelić. Myślę, że przy okazji takich wątków ludzie maja szansę dowiedzieć się o podstawach projektowania i wyrobu wina. Uważam , że dla wielu początkujących jest mniej ważne czy będzie to wino z moszczu, czy też z moszczu, wody i cukru. Ważne żeby się udało. Może warto cierpliwie poświęcić trochę czasu i uchylić rąbka posiadanej wiedzy by naiwnie pytających wyprowadzić na właściwe tory?

Też mi się tak wydaje.
Swoją drogą ciekawy jestem (autentycznie), kto zaczynał od prawdziwego wina gronowego. Bo ja niestety nie. Najpierw były porzeczkowe, potem jabłkowe, wiśniowe, głogowe do coraz dziwniejszych. Raz zrobiłem z buraków (proszę się nie śmiać), autentycznie: Zdzisław T. Nowicki "Domowe piwa, cydry, wina ..." strona 93. Jedyne do tej pory jakie mi nie wyszlo (nie zafermentowało). Do dziś nie wiem czy to była podpucha czy autentycznie to się da zrobić. Ale winorośl sadziłem właśnie dlatego żeby robić lepsze wina. Czyli najpierw były wina a potem winorośl. Wydaje mi się, że w Polsce to jednak dość naturalny kierunek. Kro zaczynał od gronowego i nigdy innego nie popełnił niech się pochwali.

PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 20:24 
mistrz
mistrz

gbed Pytam bo zaczynam - dokładnie tak samo jak Ty, pierwsze wiśniowe wspaniałe wyszło :)

PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 21:46 
Ekspert
Ekspert

Kapitanie dlatego jest forum wino.org.pl, na którym już klawiaturę zdarłem. Tam takie pytania są na miejscu, aczkolwiek za pytanie "mam 5 kilo winogorona czarnego, jak zrobić wino" należy się lekka reprymenda. W kółko o tym samym nie da się pisać. To forum ma być czymś więcej, trochę jednak wyższy poziom. Też robiłem/robię wina owocowe, cydry, piwo. Jednak prawdziwe gronowe to wyzwanie, sztuka. Na wino gronowe nie ma przepisu. Są pewne zasady tworzenia, ale resztę trzeba zdobyć doświadczeniem. Tu na forum te zasady są przedstawiane jaki i na przygasłym kurdeszu. Pisanie o cukrze i wodzie - nie tędy droga, przynajmniej tu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1