Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 19:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BEKMES
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 00:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Chociaż w zasadzie to lepszy temat na zimowe wieczory,
ale przecież już teraz można pomyśleć, czy nie dałoby się w naszych
warunkach i z naszych winogron wytworzyć tzw. bekmesu, czyli miodu winogronowego.
Powstaje on w procesie zagęszczania świeżego soku winogronowego.
Najczęsciej przez odgotowywanie, świetnie sie przechowuje i jest dosyć popularny w krajach półksiężyca.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 08:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
A jak to się robi konkretnie ?
Wygląda na to, że z ok 10 litrów soku wyszło by ok 1 litra tego bekmesu.
Równie dobrze można by zrobić miód pitny, ale brzeczkę robić nie z wodą a sokiem winogronowym.
W Miękini ponoć takie robią.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 08:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Konkretnie, to na oczy tego nie widziałem jak się robi, natomiast
można się domyśleć, że przez podgrzewanie, przynajmniej w pierwszej fazie do osiągniecia jakiegoś tam poziomu cukru, wstrzymującego fermentację.
W krajach, gdzie był problem z przechowywaniem czegokolwiek
wymyślono owy syropek i używa się jako esencje do wody do sporządzania napoju
oraz w kuchni jako dodatek, także do "cukierniczych" smakołyków.
Owszem mają oni trochę mniej opadów oraz więcej słońca, co z tym się wiąże wiadomo, ale i w Europie produje się "cukier z rezerwy".
ps.
Co ciekawe już w starożytności nierozróżniano szczególnie takiego syropu z wodą od płynu przefermentowanego i obydwa nazywano wino, czyli "oinos"/grec./.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO