Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 03:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2012, 22:06 
nowicjusz
nowicjusz

WITAM!
Parę lat temu mąż dostał od znajomej dwa krzaki,a właściwie dwie już zdrewniałe łozy o dłu,gdzieś 1.5 m.Były wykopane ze szklarni,a że też mamy nieogrzewaną szklarnię/sadziłam pomidory/oba krzaki wsadziliśmy na końcu obok siebie.Nie miałam zielonego pojęcia o winoroślach,ale jak już były,szkoda było wyrzucić.Szukałam fachowej literatury,wertowałam internet co dalej z tym fantem zrobić.Jako tako udawało mi się je prowadzić,pierwsze owoce były nie bardzo,kwaśne,tylko niektóre nadawały sie do zjedzenia.Mieszkam niedaleko Gdańska,dwa razy w maju były przymrozki i wymarzły "owocki",jak je nazywałam.Za pierwszym razem miałam już sekator w ręce,aby iść i wyciąc wszystko.Ale powertowałam jeszcze w necia i gdzieś wyczytałam,aby usunąć zmarznięte liście i owocki,a puszczą nowe.I tak było,ale owoce juz nie miały czasu aby dojrzeć.W ubiegłym roku znowu zmarzły w maju,ale grona które mróz oszczędził były dobre,chyba już lepiej je przycinałam.Ale wyczytałam,że różne odmiany inaczej się tnie,w inne lata obcinałam -po gronie za pierwszym liściem i dlatego moje owoce były nie bardzo.W tym roku cięłam już dalej,za szóstym lub siódmym liściem,jak również przerwałam grona.W tym roku nastąpił jakiś cud,bo jest mnostwo gron i znowu sie boję ,że z nadmiaru krzak nie wykarmi.Nie sadzę już pomidorów i winorośl poprowadziłam na cztery ramiona wzdłuż szklarni.Może ktoś mi podpowie,jakie to odmiany,aby lepiej sie nimi zająć.Mam jeszcze problem dotyczący uprawy,ale to już zapytam w UPRAWIE .Proszę mnie poprawić,nie bardzo znam fachowy język o winoroślach,babcia jestem. Dziękuję i pozdrawiam,jak również przepraszam za pisownię pod zdjęciami,ale przerabiałam je na PICASA, a tam nie ma polskich znaków :*

Załączniki:
Komentarz: WIDOK TRZECH RAMION,CZWARTE JEST KRÓSZE PO LEWEJ I TUTAJ NIE WIDAĆ,ZDJĘCIE Z 27.06.2012
KWIATY20125.jpg
KWIATY20125.jpg [ 106.12 KiB | Przeglądane 1419 razy ]
Komentarz: GRONA Z DRUGIEJ WINOROŚLI,TE OWOCE SĄ BARDZIEJ OKRĄGŁE ,ZDJECIE Z 27.06.2012
KWIATY20124.jpg
KWIATY20124.jpg [ 76.98 KiB | Przeglądane 1419 razy ]
Komentarz: TO SĄ GRONA Z PIERWSZEJ WINOROŚLI,DOJRZAŁE OWOCE SĄ JAJOWATE,PRZEBIJAJĄ ŻÓŁTOŚCIĄZDJĘCIE ROBIŁAM 27.06.2012
KWIATY20123.jpg
KWIATY20123.jpg [ 84.5 KiB | Przeglądane 1419 razy ]

PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2012, 22:34 
Ekspert
Ekspert

Stawiam na Skarb Panonii. Tak ze zdjęć, trudno jednoznacznie odpowiedzieć czy jest przeciążony. Ja bym zostawił po gronie na latorośl.

PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2012, 18:35 
nowicjusz
nowicjusz

Bardzo dziękuję za odpowiedź,poczytam o tej odmianie,na latoroślach więcej jest pojedyńczych gron,a te gdzie są po dwa nic nie róźnią sie wielkością od tych pierwszych,więc może dadzą sobie radę,tylko może smakiem bedą się różnić,zobaczymy.Sporo usunęłam i przerwałam grona,przedtem tego nie robiłam ale na krzaku było mniej,pozdrawiam :D

PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2012, 21:48 
nowicjusz
nowicjusz

Witam i pozdrawiam!
Znalazłam opis i to chyba rzeczywiście SKARB PANONII,wszystko pasuje do moich winorośli.Oto link,może komuś się przyda:
http://www.winogrona.org/index.php?title=Skarb_Panonii
Dziękuję i pozdrawiam-Krysia:*

PostNapisane: piątek, 13 lipca 2012, 10:01 
Ekspert
Ekspert

krysia012 napisał(a):
Witam i pozdrawiam!
Znalazłam opis i to chyba rzeczywiście SKARB PANONII,wszystko pasuje do moich winorośli.Oto link,może komuś się przyda:
http://www.winogrona.org/index.php?title=Skarb_Panonii
Dziękuję i pozdrawiam-Krysia:*

To nasz forumowy "Skarbuniu", ale widać, że się starasz :D . Również pozdrawiam.

PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2012, 20:00 
nowicjusz
nowicjusz

WITAM I DZIĘKUJĘ!
A staram się,czytam i czytam i przyznam,że mam coraz bardziej większy mętlik w głowie,w głowie mam niby to co przeczytam,a niczym dojdę do szklarni gdzieś po drodze moje wiadomości gubię,pozdrawiam-Krysia:*

Strefa czasowa: UTC + 1