Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 05:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2021, 13:09 
mistrz
mistrz

Tydzień temu znalazłem coś takiego przy parkingu we Wrocku . Odmiana ciemna, totalnie zaniedbana, kilku-kilkunastoletnia raczej nigdy nie cięta, jeszcze nie dojrzała ale dwie małe jagódki były na tyle ciemne że spróbowałem. Lekko kwaśne ale zjadliwe, żadnych absmaków labrusca (mam Ontario). Zainteresowała mnie z dwóch powodów:
1 .Ładne czerwone liście, z daleka myślałem że coś przez nią przerasta bo wyżej rośnie jakieś pnącze ale okazało się że to pasierby wyrastające z tej samej latorośli co te zielone.
2. Tak jak pisałem wcześniej winorośl zaniedbana i chyba oprysku nie widziała nigdy a mimo wszystko zdrowa jak rydz. Miałem dużo czasu więc przyjrzałem się jej dokładnie i znalazłem trzy liście na których minimalnie było widać jakby zasuszonego mączniaka ( a może tylko jakieś braki ), na zdjęciu jeden z nich zaznaczony kołem.
Zastanawia mnie co to może być. Dodam że sprawdziłem na mapie i rośnie od zachodu nawet z lekkim odchylaniem na północ, za plecami świerk a od południa wysokie drzewa, może w lepszych warunkach była by już dojrzała.

Załączniki:
b3.jpg
b3.jpg [ 216.13 KiB | Przeglądane 824 razy ]
b2.jpg
b2.jpg [ 154.87 KiB | Przeglądane 824 razy ]
b1.jpg
b1.jpg [ 181.27 KiB | Przeglądane 824 razy ]

Strefa czasowa: UTC + 1