Tydzień temu znalazłem coś takiego przy parkingu we Wrocku . Odmiana ciemna, totalnie zaniedbana, kilku-kilkunastoletnia raczej nigdy nie cięta, jeszcze nie dojrzała ale dwie małe jagódki były na tyle ciemne że spróbowałem. Lekko kwaśne ale zjadliwe, żadnych absmaków labrusca (mam Ontario). Zainteresowała mnie z dwóch powodów: 1 .Ładne czerwone liście, z daleka myślałem że coś przez nią przerasta bo wyżej rośnie jakieś pnącze ale okazało się że to pasierby wyrastające z tej samej latorośli co te zielone. 2. Tak jak pisałem wcześniej winorośl zaniedbana i chyba oprysku nie widziała nigdy a mimo wszystko zdrowa jak rydz. Miałem dużo czasu więc przyjrzałem się jej dokładnie i znalazłem trzy liście na których minimalnie było widać jakby zasuszonego mączniaka ( a może tylko jakieś braki ), na zdjęciu jeden z nich zaznaczony kołem. Zastanawia mnie co to może być. Dodam że sprawdziłem na mapie i rośnie od zachodu nawet z lekkim odchylaniem na północ, za plecami świerk a od południa wysokie drzewa, może w lepszych warunkach była by już dojrzała.
Załączniki: |

b3.jpg [ 216.13 KiB | Przeglądane 824 razy ]
|

b2.jpg [ 154.87 KiB | Przeglądane 824 razy ]
|

b1.jpg [ 181.27 KiB | Przeglądane 824 razy ]
|
_________________ Grzegorz.
|