Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 07:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wiera ?
PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 08:32 
Ekspert
Ekspert

Widzę że z tą odmianą są spore problemy. Nawet w naszej Wiki jest bez wątpienia pomyłka porównując do wschodnich fotek i filmów ???????? ????
Wrzucę swoją Wierę, jak ktoś ma tę odmianę niech się ustosunkuje, trzeba uściślić temat, bo to chyba ciekawa odmiana.

Obrazek

Tytuł: Re: Wiera ?
PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 13:57 
Ekspert
Ekspert

Nie mam tej odmiany.
Sprawdziłem jednak na stronach rosyjsko języcznych i Wiera bardziej pasuje do zdjęć załączonych tu przez Michała(Alkor) niż do zdjęć na WIKI załączonych przez Andrzeja(Andrew54).
Ze zmianami na WIKI poczekajmy na Andrzeja i na innych forumowiczów posiadających tą odmianę.

PostNapisane: czwartek, 22 września 2016, 19:54 
Ekspert
Ekspert

Przyznaję że ta moja Wiera niepodobna do tych fotek ze wschodu.Pierwsze owocowanie,niezbyt dobrze się zapyliła.Rośnie u mnie w nie najlepszym miejscu.Pod orzechem sąsiada,trochę zacienione stanowisko.Nie wykluczam pomyłki ale poczekam z oceną do następnego owocowania.Jeśli sytuacja się powtórzy to uznam że nie jest to ta odmiana i usunę swoje zdjęcia z Wiki.

PostNapisane: czwartek, 22 września 2016, 20:14 
Kiper
Kiper

Owocowanie nie ma nic wspólnego z wyglądem liści. Twoje liście wyraźnie różnią się od tych ze zdjęć zza wschodniej granicy. Trzymanie jeszcze przez rok w Wiki zdjęć, co do których jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że nie są właściwą ilustracją odmiany jest nieporozumieniem. Do Wiki zaglądać może każdy, kto ma na to ochotę. Nie każdy zagląda na forum, więc mało kto z oglądających zdjęcia w Wiki będzie zorientowany w tym, że są jakieś wątpliwości. Jeżeli szanujemy siebie nawzajem i zaglądających do Wiki, jeżeli mamy ambicję prowadzenia rzetelnej Wiki, zdjęcia, co do których jest choćby cień wątpliwości powinny zniknąć do czasu wyjaśnienia sprawy. Tutaj wątpliwości jest sporo.

Sam jestem w tej samej sytuacji. Nie miałem pojęcia, że jeden z większych sprzedawców pomylił się sprzedając mi sadzonki. Kiedy się zorientowałem, usunąłem zdjęcia by nie wprowadzać w błąd. Zdjęcia nie znikają z Wiki, są tylko usuwane linki do nich, więc w każdej chwili można będzie je podlinkować do właściwego opisu odmiany.
Proponuję, byś zachował się tak samo.

PostNapisane: piątek, 23 września 2016, 13:17 
Ekspert
Ekspert

Na WIKI niejednokrotnie widziałem i widzę pomylone odmiany.Niestety takie rzeczy się zdarzają.Niektórzy sprzedawcy mylą odmiany świadomie,inni przez roztargnienie.Ja sztobra Wiery dostałem od kolegi który jest bardzo uczciwą osobą,szanowaną na tym forum więc pierwszą ewentualność zdecydowanie wykluczam. Widzę że co niektórzy przez te zdjęcia nie mogą spać spokojnie więc śpiesznie usuwam linki.

PostNapisane: piątek, 23 września 2016, 14:03 
Kiper
Kiper

Ze swojej strony mogę Cię zapewnić, że śpię doskonale. Niepotrzebnie unosisz się ambicją, bo jeżeli o mnie chodzi, nie miałem pojęcia, że tak ambicjonalnie podejdziesz do sprawy. Czy możesz sobie wyobrazić, że jestem z tych, którzy, kiedy mówią, że mają inne zdanie, to najzwyczajniej mają inne zdanie bez żadnego złośliwego podtekstu? Ja traktuję swoje zaangażowanie w edycję Wiki na serio, jako dokumentowanie, a skoro tak, staram się by treść była zgodna ze stanem faktycznym. Mam świadomość, że naszą Wiki przegląda cały świat. Starajmy się być rzetelni. Miejmy ambicję rzetelnie redagować Wiki. Piszesz, że pomyłki się zgadzają - normalne. Normalnym więc powinno być, że jeżeli ktoś zauważy pomyłkę, robimy wszystko, by to wyjaśnić i naprawić błąd. Bez żadnych podtekstów, uszczypliwości, czy złości.

Jeżeli widzisz pomylone odmiany, również powinieneś zwracać na to uwagę i poinformować. Wskaż pomyłki, o których piszesz, bo trzeba je naprawić.
Gdyby Wiki nie była swoistą Wikipedią, a artykuły odnośnie poszczególnych odmian nie były bazą wiedzy o danej odmianie, moglibyśmy wrzucać tam, co komu się podoba. Skoro jednak ktoś zorganizował Wiki, powinniśmy trzymać standardy. Musisz wiedzieć, że każdego dnia roboty MSN, Bing, Google, Yachoo, Yandex i wiele innych wielokrotnie indeksują zawartość naszej Wiki. Internet jest bezwzględny i raz wstawiona rzecz tkwi tam na zawsze. Jeżeli roboty zindeksują niewłaściwą (pomyloną) treść, zawsze ktoś trafi na tę treść i nieświadomie weźmie ją jako właściwą.
Z banalnej sprawy zrobiło się nieprzyjemnie. Szkoda.

PostNapisane: piątek, 23 września 2016, 14:15 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Na WIKI niejednokrotnie widziałem i widzę pomylone odmiany.Niestety takie rzeczy się zdarzają.

Andrzeju,
masz możliwość reagowania na takie pomyłki:
1.założyć na forum wątek dyskusyjny (taki jak ten na temat Wiery)
2.napisać o tym na Wiki w dyskusji przy konkretnej odmianie.
3. nic nie robić w tej sprawie (moim zdaniem najgorszy z wariantów)

PostNapisane: piątek, 23 września 2016, 19:01 
Ekspert
Ekspert

Nikogo nie chciałem urazić. Dostaję na PW wiadomości z pytaniami o Wierę, to pomyślałem że warto wyjaśnić to na łamach forum.
Miałem nadzieję że odezwą się osoby które mają tę odmianę żeby można było porównać dane.

PostNapisane: piątek, 23 września 2016, 20:20 
Kiper
Kiper

Fotka mojej Wiery z zeszłego roku. W tym jeszcze nie robiłem.

Załączniki:
wiera.jpg
wiera.jpg [ 104.84 KiB | Przeglądane 1258 razy ]

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: piątek, 23 września 2016, 21:44 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
andrew54 napisał(a):
Na WIKI niejednokrotnie widziałem i widzę pomylone odmiany.Niestety takie rzeczy się zdarzają.

Andrzeju,
masz możliwość reagowania na takie pomyłki:
1.założyć na forum wątek dyskusyjny (taki jak ten na temat Wiery)
2.napisać o tym na Wiki w dyskusji przy konkretnej odmianie.
3. nic nie robić w tej sprawie (moim zdaniem najgorszy z wariantów)

Wydaje mi się, że opcja numer 2 jest w tym wypadku idealna. Jednak mało popularna. Poza takim problemem jak właśnie ten z Wierą często obserwuję mocno naciągane parametry odmian. Nawet te łatwo mierzalne (Brix, średnica jagód, waga gron i jagód itp.). Zazwyczaj u mnie są jakieś niższe. Ale nie mam pewności, może to moje siedlisko takie do d. Wydaje mi się, że warto by było właśnie w tej dyskusji przy odmianie podawać parametry samodzielnie zmierzone, po jakimś czasie na zasadzie statystycznej można by skorygować parametry, które zazwyczaj pochodzą ze wschodnich stron i są najczęściej wynikiem reklam lub przenawożenia.

PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 06:44 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Fotka mojej Wiery z zeszłego roku. W tym jeszcze nie robiłem.

Charakterystyczne jest u mnie że dolne liście są praktycznie bez wcięć, a wyżej położone mają wyraźne klapy i wydaje mi się że na Twoim zdjęciu też są takie dwa rodzaje liści.

PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 10:15 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem czy nasze kłopoty z Wierą nie wynikają z tego, że gdzieś kiedyś komuś pokręciła się z Gaubeną Nou. Kiedyś dostałem taki "cynk" od kolegi, że jak mam od niego Gaubene to raczej jest podejrzenie, ze to Wiera (zresztą na forum też był podobny temat). Po prostu problem w tym, że rozpowszechniła się "fałszywka" i teraz nie wiadomo kto ma oryginał kto "fałszywkę". Nie mniej koniecznie na Wiki muszą być fotki oryginała, żeby błędu nie rozpowszechniać.

PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 10:26 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
Fotka mojej Wiery z zeszłego roku.

Jeżeli dobrze widzę, jagody Twojej Wiery są bardziej okrągłe niż te, których zdjęcie wstawił Michał (Alkor i Grzegorz (McGr3gor). Najbardziej wydłużone są jagody odmiany, którą kupowałem (jako Gałbienę) w tym samym czasie i tym samym miejscu, co Grzegorz: post183186.html#p183186 , a którą Grzegorz po próbach identyfikacji na forum chyba przyjął jako Wierę. U mnie liście i jagody wyglądają tak, jak u Michała, z tym, że liście, które mają wyraźnie zaznaczone klapy często są pofałdowane i zatoka przyogonkowa u nich jest bardziej zamknięta.
Pisałem do Grzegorza w tej sprawie, jednak nie podpowiedział.

Aby jednoznacznie zidentyfikować odmianę, powinniśmy zacząć od tego, od czego zawsze się zaczyna - określenia charakterystycznych cech. Dobrze byłoby, by ci, którzy uprawiają Wierę podali więcej szczegółów wyglądu liści takich jak kolor ogonka, kształt zatoki przyogonkowej, unerwienie. Michał (Alkor) wstawił swoje zdjęcie, z którego możemy w miarę dokładnie poznać cechy charakterystyczne Wiery. Szkoda, że tak mały odzew jest w tym wątku w sprawie tej odmiany.

PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 11:21 
mistrz
mistrz

Witam.
Moja Wiera identyczna z Wierą Michała. Postaram się dziś wrzucić zdjęcie koronki, liścia , jagód i grona dla porównania . (coś mało chętnych do weryfikacji autentyczności odmiany- czy tak mało osób uprawia tą odmianę ?)
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 13:27 
Kiper
Kiper

Poniżej fotki z dzisiaj odmiany, która jest albo miała być Wierą. Mam też Gałbiene, która znacząco różni się od mojej Wiery. Gałbiena ma mniejsze i okrągłe jagody, mniejsze też są grona. W smaku Gałbiena ma muskat a Wiera raczej nie ma posmaków.

Załączniki:
Wiera3.JPG
Wiera3.JPG [ 45.12 KiB | Przeglądane 1107 razy ]
Wiera2.JPG
Wiera2.JPG [ 39.58 KiB | Przeglądane 1107 razy ]
Wiera1.JPG
Wiera1.JPG [ 44.96 KiB | Przeglądane 1107 razy ]

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1