Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 22:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 kwietnia 2019, 07:28 
Ekspert
Ekspert

@epiepi

W kwestii robienia wina z odmian z dużym udziałem genów V.labruska.
Problemem w nich jest antranilan metylu, a nie smak i aromat. Smak i aromat są kwestią gustu. Antranilan metylu jest substancją drażniącą błony śluzowe przewodu pokarmowego. Proponuję poczytać o tym związku chemicznym i jego wpływie na organizm, a dopiero potem podejmować decyzję o wyrobie wina. Robiłam kiedyś wino z takiej labruchy. Niestety, mój żołądek tego nie tolerował. Obecnie robię wino z odmian z przewagą genów V.v. i mój żołądek się nie buntuje.

Odnośnie dosładzania.
Wszystko zależy, co komu smakuje. Europa robi w większości wina wytrawne i nie dosładza tych win, bo sadzi odmiany zbierające wystarczającą ilość cukru w trakcie dojrzewania. Są odmiany, które nawet w polskich warunkach zbierają 25-30 % cukru (a to jest zbyt wiele na wino wytrawne) - np. Solaris, Galanth, czy Marquette. Z tych odmian da się zrobić wina mocne, ale jeszcze trzeba alkohol zrównoważyć kwasem i cukrem, żeby wino było dobre, a nie tylko pijalne. 16% alkoholu przy niskim kwasie i braku cukru nie jest zbyt smaczne, ale śmiało może służyć do upadlania się ;) Cała sztuka polega na złapaniu równowagi manipulując wyłącznie doborem odmian (konkretnymi możliwościami danej odmiany), terminem zbioru (przy konkretnych parametrach) i sposobem winifikacji, aby otrzymać konkretny typ wina - bez dokwaszania, odkwaszania, czy dosładzania. Najpopularniejsze V.vinifera dają wina o powtarzalnym poziomie jakości i tylko w najgorszych latach (wyjątkowo fatalna pogoda) bywają dosładzane, na co muszą najpierw wyrazić zgodę ministrowie od rolnictwa w danych krajach.

Posadź sobie 10 krzaków Solarisa i zrób wino, a wykarczujesz pozostałe krzaczory, żeby zrobić miejsce dla większej ilości odmian. Mój mąż dał się przekonać do wykarczowania starych labruch już po pierwszym owocowaniu nowych nasadzeń, a wcześniej bronił tych labruch, jak niepodległości ;)

PostNapisane: wtorek, 16 kwietnia 2019, 14:28 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
...

Napój procentowy i z zużytego gumofilca można i uważyć, tylko czy rzeczywiście znajdzie się odpowiednio duża nisza konsumencka gustująca w takich aromatach :crazy:

......

Włosi kiedyś tam robili wino wytrawne "lambrusca" ale chłonny rynek amerykański miał zapotrzebowanie na wino słodkie z bąbelkami :!: I Włosi zaczęli robić furorę na słodkim winie "lambrusca". (90% eksportu do USA)

PostNapisane: niedziela, 26 maja 2019, 23:18 
Kiper
Kiper

Z okazji Dnia Matki odwiedziłem kochaną Mamusię - pozdrawiam i życzę Wszystkiego Najlepszego wszystkim Matkom na tym forum - i zrobiłem foty do identyfikacji odmiany która rośnie u niej na płocie.

Winorośl sadził nieżyjący już sąsiad, lekarz, miłośnik win, chyba w latach 80. Krzew dawno temu przestał być w jakikolwiek sposób prowadzony, rośnie dziko, zdobywa sosny a Mama sobie skubie. Skrycie liczyłem że jest to coś mocno unikatowego, ale chyba wychodzi na to że tam jest ta sama odmiana co u autora wątku ;)

Wszystko się zgadza - jagody małe, okrągłe, bardzo ciemne, dojrzewanie raczej październik-listopad, często grona były zbierane po przymrozkach bo są wtedy najsłodsze, kształt gron też się zgadza. Duże, twarde pestki, jagody w smaku raczej kwaśne niż słodkie (no chyba ze wygrzało mocno w danym roku), cierpkie, nikt ich nie lubi poza mamuśką. Na początku studiów popełniłem z nich wino i wyszło rewelacyjne jak na mój niewyrobiony gust - jak słodki sok owocowy :lol:

Kawałek pniaka:

Obrazek

Liście, kwiatostany:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 16:20 
nowicjusz
nowicjusz

Jak pisałem, że wykonam zdjęcia tak je wykonałem, wczoraj, czyli 9 czerwca. Upały przyszły szybko wiec pewnie w innych latach inaczej zakwitnie.
Widzę, że kolega powyżej też szuka co to za odmiana, ale trochę kształt liści chyba inny mamy. Sam nie wiem.

Poniżej galeria ok 40 zdjęć, bo może coś ważnego przeoczyłem, można powiększać:

https://postimg.cc/gallery/2h01duj7s/

Ale dam tez kilka tutaj bezpośrednio, tylko trzeba tam kliknąć w powiększenie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszelkim znawcom z góry dziękuję za pomoc!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1