Teraz jest piątek, 3 października 2025, 05:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2008, 20:49 
Kiper
Kiper

Gdzie znalazłeś to tłumaczenie ang.?
To jest odm. węgierska i tam oraz w Niemczech jest tylko jedna forma 'Fanny'.

J

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2008, 20:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Dominiko strasznie jestem ciekawy, co oznacza ta nazwa Fanny(po polsku) bo po angielsku Funny to chyba zabawny(o ile dobrze pamiętam z lektoratu), pod warunkiem, że wtedy nie spałem. A co do tych sztywnych latorośli, to na pewnym etapie rozwoju one tak muszą mieć, zwłaszcza jak otrzymują odpowiednie bodźce z otoczenia. :lol: To też bez żdnych skojarzeń :D Strasznie żałuję, że nie będę na zlocie, ale mam prośbę, jak bedziesz na młodszej winnicy u Krzewińskich to zmierz odległość pierwszego drutu od dołu do agrotkaniny. Wiem tak na oko, że na młodszej winnicy mają mniejszą odległość niż na starszej, ale z wrażenia nie pomierzyłem. Jak Ci się to uda(kurcze znowu będą skojarzenia), to daj znać na PW. Pozdrawiam lantan.

Dobra pomierzę :D

Nazwę napisałam (wyżej) - to ang. słówko - ciekawe, dlaczego tak przetłumaczyli idiotycznie :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2008, 21:11 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Dominiko, a co do ang. wersji słówka Funny, to podaję wersję słownikową(jednak nie przysnąłem na tym lektoracie). Funny(czytaj fani), oznacza :zabawny, śmieszny, dziwny. Więc Twoje wcześniejsze wstawki co do tego słowa, są jak najbardziej uzasadnione. Pozdrawiam lantan.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2008, 21:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Dzięki Dominiko, a co do ang. wersji słówka Funny, to podaję wersję słownikową(jednak nie przysnąłem na tym lektoracie). Funny(czytaj fani), oznacza :zabawny, śmieszny, dziwny. Więc Twoje wcześniejsze wstawki co do tego słowa, są jak najbardziej uzasadnione. Pozdrawiam lantan.

Ja mówiłam o fanny. Wiem, co to jest funny :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2008, 09:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]No dobra, znalazłam sposób 8)

To oznacza Obrazek, tylko z przodu i u kobiet Obrazek

z przodu głowy- policzki!? ..aaaa zapamiętam :)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2008, 10:04 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Kryżownikowyj już się wybarwił na różowo - jak nie zapomnę to jutro zrobię fotkę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2008, 10:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Mam tą odmianę trzeci rok. W tym roku weszła w owocowanie. Liście i grona (ale tylko w pierwszej fazie rozwoju) miała bardzo podobne do Mołdawy. Teraz juz jednak jest oczywiste, że jest to odmiana o wiele wczesniejsza od Mołdawy, no i przede wszystkim ma żółte jagody. Już ja troszeczkę podskubuję i wiem że smak będzie miała raczej prosty, bez posmaków. Rośnie silnie. Grona i liście jak na poniższych zdjęciach. Czy ktoś ją rozpozna?

Obrazek

Mam uzasadnione podstawy aby przypuszczać że jest to odmiana za wschodniej granicy.

Drewniejąca latorośl twojej NN bardzo mi przypomina V-25/20 - nic nie sugeruję.

PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2008, 10:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"]
Drewniejąca latorośl twojej NN bardzo mi przypomina V-25/20 - nic nie sugeruję.

Przed chwilą sprawdziłem, bo mam dwie młode sadzonki V-25/20 i faktycznie stwierdzam duże podobieństwo jeśli chodzi o wygląd liści. Porównanie latorośli raczej nic nie wnosi, ponieważ na moich V-25/20 są pojedyncze (pierwszoroczne) i nieszczególnie rozwinięte. Gron również nie mogę porównać. Ale potrząc na to zdjęcie to faktycznie http://vine.com.ua/sorta/stolovye/avgystin.html
Gdybyś Romanie mógł jeszcze zamieścić zdjecie grona Kryżownikowego i bardziej wnikliwie porównać kształt jego liści z moim NN. Nie obserwuję u siebie tego różu na jagodach, o którym piszecie u Kryżownikowego.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2008, 10:59 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Gdybyś Romanie mógł jeszcze zamieścić zdjecie grona Kryżownikowego i bardziej wnikliwie porównać kształt jego liści z moim NN. Nie obserwuję u siebie tego różu na jagodach, o którym piszecie u Kryżownikowego.

Zamieściłem Piotrze dwa posty wyżej.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2008, 11:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"]
Zamieściłem Piotrze dwa posty wyżej.

Dzięki. Jeśli chodzi o kryżownikowyj to już wszystko jasne. To nie on.:)
Nie wygląda mi to jednak na cyt. " ...żółte z rumieńcem od nasłonecznionej strony" - taki opis barwy jagód zamieścił Janusz w odmianach???

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1