Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 01:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2007, 06:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Tak wyglądają grona dzisiaj. Miąż jagód zielonkawy, galaretowaty, o silnym posmaku labruski. Przypomnę że w tym temacie pisałem o tej odmianie i zamieszczałem jej zdjecia wcześniej.Czy ktoś rozpoznaje tą odmianę?

Obrazek

Mam jeszcze jedną prośbę dotyczącą tej odmiany. Jeżeli ktoś ma Alwooda, to proszę o porównanie ze zdjęciami i informacjami, które zamieściłem w tym temacie. Wiele wskazuje, że może to być właśnie Alwwod, ale nie mam pewności. Proszę o opinie.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 października 2007, 21:55 
nowicjusz
nowicjusz

Mam u siebie coś podobnego a nawet wydaje mi się ,że to to samo http://www.winogrona.org/modules.php?na ... highlight=
Tyle tylko , że też nie wiem co to za odmiana.Raczej coś wczesnego , u mnie gotowa do jedzenia koło połowy września , a lokalizacja nie sprzyjająca uprawie winorośli.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 października 2007, 22:03 
nowicjusz
nowicjusz

Chyba jednak nie to samo , bo u mnie na jesień liście przybierają barwę żółtą.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 19:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="cimsgrond"]Chyba jednak nie to samo , bo u mnie na jesień liście przybierają barwę żółtą.

Liście na mojej odmianie też przebarwiły sie na żółto, ale to jeszcze nic nie oznacza. Szkoda że żaden posiadacz Alwooda się nie odezwał.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 19:28 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"]Liście na mojej odmianie też przebarwiły sie na żółto, ale to jeszcze nic nie oznacza. Szkoda że żaden posiadacz Alwooda się nie odezwał.

Jeżeli owoce są mocno słodkie, galaretowate, ale raczej dobre i skórki praktycznie nie da się pogryźć i trzeba ją i peski wypluć, to jest to bardzo duża szansa, że masz Alwood. Patrząc na zdjęcia zgadzałoby się.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 21:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="PawelL"][quote="kapitan"]Liście na mojej odmianie też przebarwiły sie na żółto, ale to jeszcze nic nie oznacza. Szkoda że żaden posiadacz Alwooda się nie odezwał.

Jeżeli owoce są mocno słodkie, galaretowate, ale raczej dobre i skórki praktycznie nie da się pogryźć i trzeba ją i peski wypluć, to jest to bardzo duża szansa, że masz Alwood. Patrząc na zdjęcia zgadzałoby się.
W ubiegłym roku zmierzone Blg wyniosło 23 (koniec skali). W tym jednak dużo mniej. Pozostałe cechy również się zgadzają. Owoce mają wyrażny posmak labruski i mi osobiście nie smakują. Ale to kwestia gustu.Czy masz Pawle Alwooda?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 07:31 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"]Czy masz Pawle Alwooda?

Mam, ale prowadzę go na wysokiej na trzy metry pergoli, bez żadnego pryskania i jak dotąd cięcia na górze (dolne oczywiście robiłem w celu wyprowadzenia silnego pędu ponad pergolę). Grona nie są zatem pokazowe. Zależy mi głównie na zacienieniu. Pierwsze konkretne cięcie zrobię chyba w tym roku. Kilka profilaktycznych oprysków też się przyda. Pokazowego Alwooda widziałem za to u Wiktora Szpaka z "Winnicy Jasiel". Tam grona i jagody były potężne. Ale on wszystko ma dorodne, po prostu wyjątkowo zadbane.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1